Lukijamatka Viroon Tarton seudun puutarhoihin 5.–7.8.2022

Suositun Viron-matkamme täyttyessä saimme lisämatkan samalla ohjelmalla viikkoa aiemmaksi. Tutustu kanssamme pitkän viikonlopun aikana kypsän kesän kauneuteen maan keski- ja eteläosissa. Monipuoliset kohteet tarjoavat runsaasti nähtävää ja inspiraatiota.

Lukijamatkan ohjelma 

Ensimmäisen matkapäivän teemana ovat ruusut.

1. päivä, perjantai 5.8.

Puutarha-asiantuntijamme ja Kotipuutarhan eläkkeelle jäänyt päätoimittaja Maija Stenman ottaa klo 7.45 ryhmän vastaan Matka-Viitalan bussin luona Helsingin länsiterminaalissa T2, jossa jaamme laivaliput. Matkalaukut jätetään bussiin ja siirrymme laivaan Eckerö m/s Finlandia, joka lähtee klo 9.00. Matkan aikana on mahdollista nauttia lisämaksusta aamiainen laivan ravintolassa.

Saavumme Tallinnaan klo 11.15 ja kokoonnumme bussille, jossa tapaamme paikallisen oppaan.

Ensimmäinen kohteemme on Põltsamaan ruususaari. Saarella kaikkiaan kasvaa 2000 ruusua, joihin sisältyy lukuisia lajeja ja -lajikkeita. Viehättäväksi puistoksi rakennettu saari sijaitsee aivan Põltsamaan kaupungin keskustassa. Ennen toista maailmansotaa saarella sijaitsi kaupungin keskusta rakennuksineen ja liikkeineen. Nyt sieltä on kuvauksellinen näköala Põltsamaajoelle ja sen kalastuspaikoille. Saarikierroksen jälkeen nautimme yhteisen kevyen lounaan läheisessä ravintolassa.

Iltapäivällä vierailemme Viron suurimmalla kaupallisella ruusutarhalla, jossa kasvaa lähes 1000 eri ruusulajiketta. Vierailun yhteydessä kuulemme erilaisista ruusuista ja niihin liittyvistä tarinoista. Ruusutarhalla on mahdollista tehdä myös ostoksia. 

Noin klo 18.00 saavumme Tarttoon, majoitus Hotel London**** (2 yötä). 

Permakulttuuritilan monimuotoista kasvillisuutta.
Englantilaistyylisen puutarhan daaliapenkkiä.
Tarton kuuluisaa kasvitieteellistä puutarhaa.

2. päivä, lauantai 6.8.

Aamiaisen jälkeen lähdemme oppaan kanssa tutustumaan päivän puutarhakohteisiin. Ensimmäiseksi suuntaamme kohti etelää ja Võrun maakuntaa. Siellä vierailemme ensimmäiseksi yhdellä Viron suurimmista permakulttuuritiloista, jossa tutustumme luontoa kunnioittaviin ja luonnon malleja mukaileviin sekä monimuotoisuutta edistäviin puutarhanhoitomenetelmiin. Näemme kierroksen aikana erilaisia penkkityyppejä (koho-, laatikko- ja kompostipenkit), joissa viljellään yrttejä, vihanneksia ja kukkia. Tutustumme samalla permakulttuurin tavallisimpiin periaatteisiin ja saamme neuvoja puutarhan muuttamisessa permakulttuuriseksi.

Puolen päivän aikaan vierailemme maatilalla, jossa on runsaasti kukkiva englantilaistyyppinen puutarha. Puutarha on perustettu vuonna 1996 ja vuosien aikana se on kasvanut noin kahden hehtaarin alueelle. Erilaisissa puutarhatiloissa kasvaa yli 1000 lajia ja lajiketta. Omistajalla on myös pieni puutarhamyymälä, jossa on mahdollisuus ostoksiin. Nautimme yhteisen lounaan maatilalla.

Päivän päätteeksi teemme opastetun kierroksen Tarton kuuluisassa kasvitieteellisessä puutarhassa. Puutarha on Baltian vanhin ja perustettu 1800-luvun alussa. Nykyään sen kokoelmiin kuuluu 10 000 kasvilajia, joiden alkuperä ulottuu tundralta trooppisiin sademetsiin. Puutarha sijaitsee aivan hotellimme lähellä, joten jokainen voi viipyä siellä haluamansa ajan ja palata sitten hotelliin kävellen. 

 

Biotooppipuutarhan upeita kuunliljoja.
Roogojan kärhötarhan kukintaa.
Sadeväljan puutarha ja taimisto.

3. päivä, sunnuntai 7.8.

Aamiaisen jälkeen klo 8.30 lähdemme paluumatkalle kohti Tallinnaa. Matkan varrella poikkeamme kolmessa erilaisessa puutarhassa.

Ensimmäinen kohteemme on intohimoisen harrastajakasvitieteilijän ja molekyylibiologian tutkijan biotooppipuutarha, jonne  on luotu eri puolilta maailmaa tuotujen kasvilajien vaatimuksiin sopivia kasvuympäristöjä ja kasviyhdyskuntia. Puutarhasta löytyy mehevän multavien kasvupaikkojen lisäksi niin kuivaa kuin märkääkin suota sekä varjopuutarhaa, kivikkoa ja kanervanummea. Kasvit saavat levitä halutessaan, ja omistajan periaatteisiin kuuluu, ettei niitä nypitä tai tueta. Eri lajien kasvu tukee istutuksissa toisiaan.

Tallinnan lähellä käymme vielä Karlan tunnetussa puutarhakylässä, jossa nautimme Sadeväljan tilalla kevyen lounaan sekä ihastelemme emännän hienoa puutarhaa ja teemme viimeisiä taimiostoksia. Roogojan kärhötilalla puolestaan isäntämme Taavi Kivistik esittelee meille tilan muhkeasti kukkivia kärhöjä. Taimiston näytepuutarhasta saamme runsaasti ideoita kärhöjen erilaisiin käyttötapoihin.

Laiva Helsinkiin lähtee Tallinnasta klo 18.30 ja takaisin Helsingin Länsiterminaaliin T2  saavumme klo 21.  

Puutarha-asiantuntija ja matkan suunnittelija Maija Stenman

Matkan hinta on Kotipuutarhan tilaajille* 450 euroa, muille 495 euroa. Toimistomaksu 5 e/lasku.

Varaukset Matka-Viitala, p. 044-040 5140 (ma–pe 9–16) tai info@matkaviitala.fi

Hintaan sisältyy:

  • Laivamatkat Helsinki–Tallinna–Helsinki

  • 2 yötä hotellissa, jaettu 2 hengen huone.

  • Ateriat: 2 hotelliaamiaista, 3 kevyttä lounasta.

  • Ohjelman mukaiset vierailukohteet: 3 yksityispuutarhaa, 2 julkista puutarhaa, 3 taimistoa.

  • Ohjelman mukaiset bussikuljetukset.

  • Päätoimittaja Maija Stenman Kotipuutarha-lehden edustajana mukana koko matkan ajan, suomenkielinen opas Virossa.

Lisämaksusta:

  • Yhden hengen huone 80 euroa. Viimeiseksi ilman huonekaveria ilmoittautuneen tulee varautua ottamaan yhden hengen huone.
  • Laiva-aamiainen menomatkalla 15 e/hlö, buffet-päivällinen paluumatkalla 30 e/hlö.
  • B4-hytti 29 e/suunta.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Matka-Viitala Oy. Pidätämme oikeuden matkanjärjestäjästä riippumattomista syistä tehtäviin aikataulu- ja retkikohdemuutoksiin sekä hinnantarkastukseen viranomaismaksujen noustessa. 

Matka toteutuu, jos ilmoittautuneita on vähintään 38 henkeä. Huom! Matkalla tarvitaan passi tai henkilökortti.

 

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.