Suomi 100 – Juhlavuoden puu

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden puu -rekisteri

Juhlapuiden istuttamisella on pitkät perinteet. Niitä ovat istuttaneet niin tavalliset suomalaiset kuin merkkihenkilöt tärkeiden tapahtumisen kunniaksi ja muistoksi. Puun istuttaminen on aina merkittävä teko, jonka sanoma välittyy sukupolvelta toiselle. Vanhan kiinalaisen sanonnan mukaan jokaisen meistä tulisi istuttaa puu elinaikanamme. Oiva viisaus, sillä oman puun istuttamisella voimme parantaa sekä ilmastoa että tehdä ympäristöstämme viihtyisämmän. Puut tarjoavat suojaa ja elinympäristön myös linnuille ja lukuisille hyönteisille. Juhlapuun kasvun seuraaminen on aina mielenkiintoista ja sen juurelle on mukavaa kokoontua vuosienkin päästä.

Jokaisella istutetulla puulla juhlistetiin Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä, mutta tämän lisäksi juhlan aiheina olivat esimerkiksi syntymäpäivät, valmistujaisjuhlat, ystävien tai sukulaisten tapaamiset. Puun istuttaminen on aina mieleenpainuva ja tervetullut juhlaseremonia. 

Rekisteriin tuli yli 1800 rekisteröintiä, puita istutettiin vielä paljon enemmän.
Lista löytyy alta.

Kuvia tapahtumasta löydät somesta #juhlavuodenpuu -merkinnällä.

 

Suomen 100-vuotisjuhlatunnelmin,

Toimitusjohtaja Timo Taulavuori
Puutarhaliitto ry – Trädgårdsförbundet rf

 

“Paras aika istuttaa puu oli kaksikymmentä 
vuotta sitten. Toiseksi paras aika on nyt.”
 

-kiinalainen sananlasku

Juhlavuoden puu -rekisteri

Istutuspäivä Paikka Kunta Puulaji, lajike Taimien määrä Juhlan aihe
1423. 15.8. Taulaniemi, Koivumäki Tampere Tuurenpihlaja, Sorbus Dodong 1 Pirkon 70-vuotisjuhlapuu
1422. 7.10. Hiiripelto Vähäkyrö (Vaasa) Serbiankuusi 1 Suomi100. Hiiripeltolaisten Tulevaisuuden Puu. Istutettu vanhan koulutuvan pihaan juhlavuoden ja oman kylämme kunniaksi. Kyläläisten pihatalkoissa - Yhdessä!
1421. 23.9. Kiinteistö Riihelä, 781-409-6-750. Riiheläntie Sysmä Kuusi 1 Salmisten sukuseuran hallituksen kokous ja sukutapaaminen
1420. 12.5. Kiinteistö Vironperä 781-413-1-245, Rapalantie Sysmä Kuusi 1 Perhejuhla, paikalla kolmen sukupolven edustajia. Taimen sijainti merkitty kiveen kiinnitetyllä laatalla.
1419. 29.9. Kotkan kaupungin hoivakoti / Hovinsaaren hoivakoti 2 / Paimenportti 2 Kotka Kirsikka, Sikkolan kuulasmarja 1 SUOMI 100-VUOTTA JUHLAPUU Hoivakodin asukkaat saivat äänestää kolmesta puusta mieleisensä puun, joka sitten istutettiin juhlavin menoin hoivakodin pihalle. Juhlapuulla halusimme juhlistaa Suomen 100-vuotista itsenäisyyden taivalta.
1418. 5.10. As. Oy Jkl Vellamonkatu Jyväskylä Kotipihlaja 1 Suom 100 -vuotta juhlapuu.
1417. 1.10. Keriniemi Joroinen Suomenpihlaja 1 Satavuotiaalle Suomelle ja loppukesällä kuolleelle veteraani-isälle.
1416. 23.7. Harjuntie, Eurola Haapajärvi Kuusi 1 Koistilan sukuseuran toinen kokoontuminen
1415. 27.8. Tulponpuhdontie Haapajärvi Kuusi 1
1414. 5.8. Kotipiha, Mikaelinkatu Laitila Koreanpihta 1 Suomi 100-vuotta
1413. 4.10. Bondby Raasepori Mantsurian Jalolopähkinä 1
1412. 4.10. Bondby Raasepori Euroopanvalkopyökki 1
1411. 30.9. Villikkala Orimattila Luumupuu, Victoria 1
1410. 30.9. Pikkupiiankatu Tampere Suomenpihlaja 1 Syystalkoot ja juhlavuoden puun istutus 😊
1409. 29.9. Petäjäkoti Petäjävesi Suomenpihlaja, Sorbus hybrida 1 Istutimme Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi suomenpihlajan Petäjäkodin pihamaalle. Tilaisuuden avasi kunnanjohtaja Eero Vainio. Vanhusten päivätoiminta esitti pihlaja-aiheisia lauluja. Petäjäkoti tarjosi lopuksi vielä leivoskahvit. Tilaisuus oli osa JaruKo Oy:n Juhlapuu-hanketta. Luonnonkaunis Petäjävesi on JaruKo Oy:n kotipaikka.
1408. 26.9. Terhokoti, Kuparitie Helsinki Kyynelkoivu, Betula pendula ´Youngii´ 1 Terhokoti on arvostettu saattohoitokoti Helsingin Lassilassa. Sen pihamaalle istutettavaksi Juhlapuuksi valikoitui miellyttävän olemuksensa ja symboliarvonsa ansiosta itseoikeutetusti kyynelkoivu, Betula pendula `Youngii`. Tutustuimme taimeen sisätiloissa ja istutimme sen yhteisöllisesti puutarhaan. Terhokoti tarjosi myös lasilliset kuohuviiniä sekä täytekakkukahvit. Tilaisuus oli osa JaruKo Oy:n Juhlapuu-hanketta.
1407. 3.10. Eliaksentie Ulvila Picea abies Pygmae 1 Suomi 100
1406. 6.8. Kulttuuripappila Sylvi, Pappilan puisto Pieksämäki Pehmeäneulasinen Siperian pihtakuusi 1 PAPPILAN PUISTO AVATTIIN JA SIUNATTIIN Sunnuntaina vietettiin pienessä tihkuvassa sateessa Iso-Pappilan vanhan puiston uudelleen heräämisen avajaisia. Juhlaa värittivät monet kauniit kansallispuvut, joita oli tultu perinteisesti tuulettamaan Sylvin päivän kunniaksi. Juhlassa näyttelijä Ella Pyhältö, näytelmien nuori Sylvi, lausui suomalaisten runoilijoiden teoksista kootun ohjelman "Kukkiva maa". Musiikin juhlaan toi Seutuopiston jousiorkesteri Merja Jauhijärven johdolla. Avajaistilaisuuden päätteeksi istutettiin pappilan puistoon Suomi 100 vuotta -juhlakuusi. Pehmeäneulasinen Siperian pihtakuusi. Lopuksi pastori Seppo Laukkanen siunasi puiston, sen polut ja niillä kulkijat. Avajaisten kahvituksen lomassa Sonja Lyyra kertoi Sylvi Kekkosen nuoruudesta. Tilaisuutta avatessaan tukiyhdistyksen puheenjohtaja Ilkka Seppä totesi, että kaikki ei mene aina kuten haaveillaan. Mutta jos riittävän moni haaveilee samasta asiasta mahdollisuudet haaveen toteutumisesta paranevat oleellisesti. "Me olemme nyt yhden sellaisen toteutuneen haaveen keskellä: pelastetun yli 200 vuotta vanhan pappilan päärakennuksen ja sen ympärillä olevan kunnostetun pihapuiston keskellä".
1405. 9.9. Marketanpuisto Espoo Mustakuusi, Picea Mariana 1 Marketanpuiston 20-vuotis juhlapuu.
1404. 1.10. As Oy Marjalan Saunaranta, Marjala Joensuu Hopeakuusi 1 Suomi 100 V. Rivitaloyhtiön asukkaiden juhlatapahtuma. Suomen lippu nostettiin salkoon ja Eino Kirkisen kitaransoiton säestyksellä laulettiin Maamme-laulu, jonka jälkeen yhdessä istutimme kuusen.