Omenapuiden leikkaaminen

Miten omenapuita leikataan ja milloin erityisesti vanhoja omenapuita pitäisi leikata?

Vanhoille omenapuille loppukesä on pääsääntöisesti parasta leikkausaikaa. Kyllä, luit oikein. Joten jos puussa on vielä vihreät lehdet, niin nyt vaan hommiin. Ja kyllä se on pelottavaa. Ja kyllä, se helpottaa. Sillä arvaapa mitä? Sun ei tarvitse nähdä lopputulosta mielessäsi kun aloitat. Voit edetä oksa kerrallaan ihan rauhassa. Vanhan omenapuun muotoilu alkaa olla valmis vasta 3-5 vuoden kuluttua.

Ai että mitä? Kyllä vaan.

Videolla lähden leikkaamaan meidän omenapuita ja yritän samalla kertoa teille pienen osan siitä, mitä olen aiheesta puutarhurikoulussa ensimmäisen vuoden aikana oppinut. 

Jos tykkäsit tästä videosta, niin jaa ihmeessä se myös ystävillesi! Ehkä joku muukin saa siitä uutta tietoa ja rohkeutta. Ja tuu mukaan Somepuutarhurin Instagramiin seuraamaan, sillä siellä pääset nyt parin viikon aikana kurkkaamaan puutarhurikoulun puuvartisten kasvien leikkausta ja hoitoa käsittelevälle kurssille, muun puutarhahöpinän ohessa.

Tsemppiä leikkuupuuhiin ja kommentoi ihmeessä alle ja kerro mitä sun omenapuille kuuluu? Uskallatko lähteä puutarhaan heilumaan sahan ja sekatöörien kanssa?

4 Comments

 • Hei kiitos, ihan mahtava video. Ensi vuonna käydään rohkaistuneina meidän vanhojen puiden kimppuun.

  • Mahtavaa ja kiitos palautteesta! <3
   Rauhassa vaan oksa kerrallaan ja kunhan muistaa lopettaa ajoissa, niin kyllä siitä parempi tulee, kuin jos jättäisi kokonaan leikkaamatta 😉

 • Aivan mahtava video ja rauhallisesti sekä selkeästi kerrottu työvaiheet perusteluineen. Tärkeä ymmärtää mitä tekee ja miksi joten Kiitos selkeästä videosta.

  Jos omenapuihin on ehtinyt iskeä jo tauteja (omenat muumioituu, mätänee puihin) onko mitään enää tehtävissä?

  Kiitos 🙂

  • Voi kiitos palautteesta! 🙂
   Muumiotautiin tuo leikkaus taitaa juuri olla hyvä juttu, kun latvus pysyy ilmavana niin sienitaudeilla ei ole niin otolliset olosuhteet. Jotkin lajikkeet ovat ruvelle alttiimpia kuin toiset. Tärkeää on kerätä kaikki lehdet ja saastuneet omenat syksyllä kompostiin, joka pitää peittää kunnolla kuivikkeella/kompostilla. Hyvin toimimvan kompostin kuumuudessa sieni tuhoutuu.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*