Viherkasvien keväthuolto

Helmikuussa on hyvä aika huoltaa viherkasvit uuteen kauteen.

Viherkasvit ja ruukkukukat ovat pimeän ja kuivan talven jälkeen usein vähän onnettoman näköisiä. Helmikuussa valon määrä lisääntyy ja on hyvä aika virittää huonekasvit uuteen kukoistukseen. Huoltotoimiin tarvitset pehmeän rievun, sakset, tuoretta multaa ja mahdollisesti suurempia ruukkuja.

Lehtien puhdistus suihkulla tai pyyhkimällä

Vie vahapintaiset ja kiiltävälehtiset kasvit kylpyhuoneeseen ja suihkuta ne kevyellä paineella, haalealla vedellä. Sujauta ruukku muovipussiin ennen suihkutusta, ettei multa kastu liian märäksi. Nukkalehtiset kasvit, kuten saintpaulia, eivät pidä suihkuttelusta.

Jos kasvi on iso ja ruukku painava, pyyhi lehdistä pölyt ja lika kostealla, pehmeällä rievulla. Nukkapintaiset kasvit voi pyyhkiä pölyhuiskalla tai varovasti kuivalla pölyrievulla.

Pyyhi kasvien lehdet pehmeällä ja puhtaalla, kostealla rievulla.

Löytyykö huonekasvista tuholaisia?

Tarkista pyyhkimisen yhteydessä, löytyykö kasvista kutsumattomia vieraita. Tutki erityisesti lehtihangat ja lehtien alapinnat. Talvella kuiva huoneilma altistaa kasvit tuholaisille. Lue lisää huonekasvien tuholaisista.

Leikkaa huonot lehdet ja versot pois

Leikkaa puhtailla saksilla kasvista pois ruskettuneet lehdenkärjet sekä ruskettuneet oksat, versot ja lehdet. Siistittynä kasvi näyttää jo paljon paremmalta ja virkeämmältä.

Uutta multaa ja isompi ruukku

Kastele kasvit edellisenä päivänä. Kasvi selviää mullanvaihdosta paremmin, kun se on hyvässä nestejännityksessä. Myös juuripaakku irtoaa ruukusta helpommin kostena, kuin kuivana. Ota tukeva ote kasvista ja käännä ruukku kyljelleen. Vedä kasvi juuripaakkuineen ruukusta. Jos juuret täyttävät koko ruukun, istuta kasvi uudelleen isompaan ruukkuun. Huonokuntoisia juuria voi leikata tässä yhteydessä pois.

Monia viherkasveja voi jakaa leikkaamalla juurakon kahteen tai kolmeen osaan. Jokaisessa jakopalassa tulee olla riittävästi juuria ja elinvoimaisia versoja.

Viherkasvin ruukun koko

Pienille kasveille riittää, että uuden ruukun halkaisija on noin 2 cm vanhaa suurempi. Isommilla kasveilla ruukun kokoa kannattaa kasvattaa kerralla enemmän, jotta uutta ruukkua ei tarvita joka vuosi. Laita ruukun pohjalle ensin lecasoraa ja sen päälle pari senttiä uutta multaa. Aseta juuripaakku ruukkuun ja täytä reunoille jäävä tila tuoreella mullalla. Myös paakun päälle tulee 0,5–1 cm multaa. Mullan pinnalle voi levittää katteeksi koristesoraa, joka vähentää kosteuden haihtumista mullasta.

Kaktukset ja mehikasvit viihtyvät pienissä saviruukuissa, joissa multa kuivahtaa nopeasti.

Uutta multaa isolle kasville

Jos kasvi on jo niin isossa ruukussa, ettei sen vaihto tule kyseeseen, rapsuta ruukun pinnalta vanhaa multaa pois sen verran kuin sitä helposti irtoaa. Lisää sitten tilalle kerros uutta multaa. Jo tämä yleensä riittää piristämään isoa kasvia.

Tiivistä uusi multa ensin käsin kasvin ympärille ja kastele lopuksi.

Huonekasvien lannoitus

Aloita huonekasvien lannoitus helmi–maaliskuussa, kun valon määrä lisääntyy ja kasvu käynnistyy. Rakeiset tai puikkomaiset lannoitteet voi jemmata multaan ruukun reunoille tai pohjalle. Suosittuja ja helppokäyttöisiä ovat myös kasteluveteen sekoitettavat ravinteet. Tarkista annosteluohjeet tuotepakkauksesta. Mullanvaihdon jälkeen anna kasville pari viikkoa pelkkää vettä, jotta se saa rauhassa juurtua uuteen multaan.

Aloita lannoitus vasta 2–3 viikkoa mullan vaihdosta.

Kuvat: Maija Astikainen ja Hanna Marttinen


Lue lisää viherkasvijuttuja! Kestotilaajana löydät jutut helpoiten digiarkistostamme.


Puutarhavinkit sähköpostiin kerran kuukaudessa

Saat ajankohtaiset vinkit vaivatta sähköpostiisi, kun tilaat kerran kuussa ilmestyvän Puutarhavinkit-uutiskirjeen.

Tilaa Puutarhavinkit täällä

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.