Viherkasvien hoito

Kiinnostus viherkasveihin kasvaa vuosi vuodelta. Intohimoiset harrastajat täyttävät niillä kotinsa, toisille viherkasvit ovat tärkeä osa kodin sisustamista. Keväällä ja kesällä huonekasvit kukoistavat jopa pelkällä kastelulla, mutta talviaikaan ne tarvitsevat hoivaa ja huolenpitoa.

Viherkasvien kastelu ja lannoitus

Kastele viherkasveja talvella vain niukasti, keväällä ja kesällä reilummin. Kostea multa kiihdyttää kasvua, kuiva multa pitää kasvin lepotilassa, joka on talvikaudella vain hyvä asia. Anna vesijohtoveden hapettua ja lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen kastelua. Monet viherkasvit nauttivat myös sumuttelusta kuivalla talvikaudella. Voit lisätä sumutusveteen myös merileväuutetta.

Aloita huonekasvien lannoitus helmi–maaliskuussa, kun valon määrä lisääntyy ja kasvu käynnistyy. Jos vaihdat viherkasville uuden mullan, aloita lannoittaminen vasta pari viikkoa mullan vaihdon jälkeen, jotta kasvi saa ensin juurtua rauhassa. Rakeiset tai puikkomaiset lannoitteet voi jemmata multaan ruukun reunoille tai pohjalle. Suosittuja ja helppokäyttöisiä ovat myös kasteluveteen sekoitettavat ravinteet. Noudata tuotepakkauksen annosteluohjeita. Yleensä 1–2 lannoitusta kuussa riittää. Vähennä lannoitusta syksyä kohden. Talvikuukausina pidä lannoitustauko.

Merileväuute on monikäyttöinen tuote viherkasvien hoidossa. Sitä voi sekoittaa esimerkiksi kasteluveteen.
Useimmat viherkasvit kärsivät kuivasta huoneilmasta ja nauttivat lehtien sumuttelusta.

Kasvualustan hoito

Tarkista kasvualustan kunto kastelutestillä: Jos kasteluvesi solahtaa hetkessä aluslautaselle, multa on menettänyt rakenteensa ja se kannattaa vaihtaa ainakin osittain. Jos kasvin juuret täyttävät ruukun ja multaa mahtuu vain vähän, kannattaa kasvi siirtää uuteen, halkaisijaltaan pari senttiä suurempaan ruukkuun. Multa on hyvä kattaa ruukkukatteella tai koristekivillä. Kate ehkäisee haihduntaa ja kanelisienen kasvua mullassa.

Mullanvaihto on perusteltua, jos juuripaakku täyttää koko ruukun tai multa on menettänyt rakenteensa.
Kate mullan pinnalla ehkäisee haihduntaa ja kanelisienen kasvua.

Auta yhteyttämistä

Kasvit tarvitsevat yhteyttämiseen valoa, jota meillä talvikaudella on niukasti. Auta viherkasvit pimeimmän ajan yli antamalla niille lisävaloa kasvilampun avulla loka-helmikuun ajan. Kasvilamppuja on eri tehoisia ja kasvilamppupolttimoita voi myös ostaa erikseen tavallisiin valaisimiin E14 ja E27 kannalla. Led-kasvilamput eivät kuumene, joten ne voi huoletta sijoittaa lähelle kasvia. Valaise 12–14 tuntia vuorokaudessa.

Viherkasvit keräävät pölyä siinä missä kodin muutkin pinnat. Pölyiset lehdet yhteyttävät heikosti, joten pyyhi pölyt huonekasvien lehdiltä aika ajoin kostealla, pehmeällä rievulla. Veden sijasta voit imeyttää riepuun myös mietoa merileväuutevettä.

Kasvilamppu auttaa viherkasveja selviämään pimeän ajan yli.
Auta yhteyttämistä pyyhkimällä pölyt lehdistä kostutetulla rievulla.

Ötökät viherkasveissa

Vihannespunkit, kilpikirvat ja ripsiäiset ovat yleisiä tuholaisia huonekasveissa. Tutki säännöllisesti kasvin lehtihangat, kasvupisteet ja lehtien alapinnat. Kun huomaat ötökät ajoissa, torjuminen on helpompaa.

tuholaiset_viherkasvi480

Ripsiäisiä viherkasvin lehdissä.


Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt