Tuhkan käyttö puutarhassa tuntuu olevan yksi puutarhakysymysten kestoaiheista. Tarkkojen annosteluohjeiden antaminen on vaikeaa, sillä tuhkan ravinnepitoisuus vaihtelee sen mukaan mitä puuta on poltettu.
Tuhkan käyttö kalkin asemasta
Tuhkan sopivuus kalkitsemiseen on kestoaihe puutarhaharrastajien parissa. Tarkkojen annosteluohjeiden antaminen on vaikeaa, sillä tuhkan ravinnepitoisuus vaihtelee sen mukaan mitä puuta on poltettu. Kokoluokka on oikea, kun vuosittaisessa käytössä viisi kiloa eli noin ämpärillinen tuhkaa levitetään 50–100 neliölle. Tuhkan happamuutta neutraloiva kyky on noin puolet tavanomaisesta puutarhakalkista. Tuhkaa ei kuitenkaan pidä käyttää ”kaksinkertaisesti” sillä liiallinen tuhkan käyttö voi nostaa maan pH:n niin korkealle, että osa ravinteista muuttuu kasveille käyttökelvottomaan muotoon.Kalkin tavoin tuhkan voi levittää juuri lumesta vapautuneeseen maahan. Tumma tuhka kerää auringon lämpöä, joten tasamaalla sitä voi käyttää myös viimeisen lumen ja jään sulattamiseen. Rinteissä sitä ei kannata sulatteluun käyttää, sillä sulamisvedet vievät tuhkan hyödyt helposti mukanaan.Parasta tuhkaa puutarhakäyttöön saa polttamalla kuivaa ja puhdasta lehtipuuta. Rakennus- ja purkujäte sekä runsas puunkuorien ja risujen määrä lisäävät tuhkan raskasmetallipitoisuuksia. Epätäydellisen palamisen seurauksena muodostuu myös haitta-aineita, esimerkiksi PAH-yhdisteitä. PAH-yhdiste/Wikipedia
Tuhka lannoitteena
Puhdas puuntuhka sisältää muun muassa kalsiumia, fosforia, kaliumia ja useita eri hivenaineita. Käytännössä se sisältää lähes kaikkia kasvien tarvitsemia ravinteita, paitsi typpeä. Tuhkan levitys kannattaa ajoittaa eri aikaan kuin typpilannoitteiden.
Mille kasveille tuhkaa?
Suurin osa kasveista hyötyy tuhkasta, kun annostelu on sopiva. Hyötytarhassa tuhkasta pitävät erityisesti sipulit, kaali, tomaatti, pavut, hedelmäpuut ja marjapensaat. Perunalle tuhkalisä sen sijaan voi aiheuttaa rupisuutta. Älä levitä puuntuhkaa myöskään muille hapahkossa maassa viihtyville kasveille kuten alppiruusuille ja pensasmustikoille.
Lue lisää tuhkan käytöstä! Kestotilaajana löydät aiheeseen liittyviä juttuja digiarkistostamme hakusanalla “tuhka”.
Tuhkaa tulee paljon mainoksista. Mitä se sisältää? Mihin sellainen tuhka kannattaa heittää? Maasto on mäntyvoittoista. Tuhka on siis emäksistä? Eli voiko sillä hillitä sammaleen kasvua? Jos poltan puita hyvällä vedolla, tuhkaa menee tiilikatolle, onko tämä hyvä keino pitää sammal loitolla tiilikatolta?
Hei
Puutarhassa suositellaan käytettäväksi vain puhtaan puun poltosta syntynyttä tuhkaa. Mainosposti kannattaa ensisijaisesti kierrättää paperinkeräykseen.
Terveisin,
Kotipuutarha-lehti
Itsehän vanhan hapankirsikkapuun juurille levittelen kun lumet sulanu nii jonku puol litraa tai litran tuhkaa ja hieman vettä päälle ja toistan pari kertaa viikossa kunnes lehdet puhjennu ja lopetan siihe paikkaan jotta saa kukat rauhassa kerätä ravinteita marjoille… Tietenki tällee koska kaadettii aikoinaa ku oli jo niin kärsineen näkönen että annettii kasvaa uudestaa. Viime kesänä teki ekat kukat pitkiin aikoihin mut oli nii vähäistä ettei marjaa saatu… Suo maalleha tuhkaa saa laittaa ihan reippaasti enemmän koska keväisin tuppaa kaikki imeytymään liian syvälle tai huuhtoutumaan kokonaan pois..