Savipiha puutarhaksi

Savinen taipuu puutarhaksi maata muokkaamalla tai helpoin kohoratkaisuin.

Saveshiukkanen on muodoltaan kerroksellinen ja hienorakeinen, joten sillä on suuri ominaispinta-ala. Tästä syystä se pidättää hyvin sekä vettä että ravinteita. Puutarhan kasvualustana saven huono puoli on sen tiiviys ja kylmyys. Savisen tontin omistajalla on kaksi vaihtoehtoa: muokata maa rakenteeltaan ilmavammaksi ja lämpimämmäksi tai perustaa puutarha erilaisiin kohoratkaisuihin savimaan päälle. 
 

Puutarha kohopenkeissä ja laatikoissa

Helpoin kohopenkki syntyy kasaamalla hyvää kasvualustaa pohjamaan päälle ja reunustamalla penkki. Mikäli pohjamaa on rikkaruohottunut tai nurmea, pohjalle voi levittää paksun kerroksen sanomalehteä. Rikkakasvit tukahtuvat valon puutteessa ja sanomalehti hajoaa ajan mittaan. Osan istutuksista voi sijoittaa myös laatikoihin tai ruukkuihin – niissä istutukset pysyvät kurissa ja rikkakasveja on helpompi torjua.
 
Kohopenkit ovat suhteellisen helppoja perustaa ja erilaiset muodot syntyvät nopeasti. Hyvät reunukset pitävät maa-aineksen paikoillaan alkuvaiheessa, kun juuristot ovat pieniä.
Laatikot puoltavat paikkaansa siellä, missä pohjamaa on vaikeaa työstää. Laatikot soveltuvat erityisen hyvin sellaisille kasveille, joilla on taipumus levitä villisti. Kuvan laatikossa timjamia (Thymus).
 

Unohda istutuskuopat

Savimaalla kasvin istuttaminen kuoppaan voi olla kohtalokasta. Kuohkealla mullalla täytetty kuoppa kerää sateella kaiken veden ja juuristot käytännössä hukkuvat. Istuta esimerkiksi puut ennemmin pienelle kummulle.
 
 
 
Puun istutusohje savimaalle:
 
  • riko pohjamaata lapion syvyydeltä
  • tuo paikalle hyvää, uutta kasvualustaa
  • muotoile maa kummuksi ja istuta puu siihen
  • huolehdi kastelusta kunnes puu on kunnolla juurtunut

Savimaalle sopivia kasveja

Valitse puutarhan kasvit aina kyseiselle kasvupaikalle sopivista lajeista. Myös savimaalle löytyy hyviä vaihtoehtoja.

3 x perenna savimaalle

Siperiankurjenmiekat (Iris sibirica) ovat helppohoitoisia ja sietävät savimaan lisäksi hyvin myös kuivuutta.
Kuunliljojen (Hosta) vahvat juuret jaksavat työntyä savimaahan.
Särkyneestä sydämestä on myös kaunis valkoinen muoto ‘Alba’.

 

3 x puuvartinen savimaalle

Pihajasmike (Philadelphus coronarius) menestyy savimaalla.
Pajut (Salix) eivät hätkähdä seisovaa vettä tai tiivistä kasvualustaa.
Kanukatkin pärjäävät savisessa kasvualustassa. Kuvassa viirukirjokanukka (Cornus alba ‘Sibirica variegata’) tumman heisiangervo parinaan.

Savimaan muokkaaminen

Jos aikaa ja energiaa riittää, tiukastakin jankosta saa hyvää kasvualustaa mekaanisella muokkaamisella. Sekoita saven joukkoon turvetta ja kompostia, niin saat siihen lisää orgaanista ainesta. Tiivis savi hyötyy myös hiekkalisäyksestä, mikä tuo maahan myös lämpöä. Isommat alat muokkaat helpoiten jyrsimellä.

 

Sekoita saven joukkoon runsaasti eloperäistä ainesta kuten kompostia tai palanutta hevosenlantaa. Eloperäinen aines tuo maahan lieroja ja muita pieneliöitä, jotka pitävät maan kasvukuntoa yllä. Eloperäinen aines parantaa myös maan mururakennetta. Muista maan peruskalkitus.

Kuvat: Hanna Marttinen

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.