Maanparannus

Puutarhan maaperä voi olla liian savista, hiekkaista, karkeaa, märkää tai muuten sellaisenaan kasvien kasvatukseen sopimatonta. Maanparannus tarkoittaa kasvualustan parantamista sekoittamalla siihen puuttuvia aineksia.

SAVIMAA on tiivis, vaikeasti lapioitava ja erittäin routiva. Se kuivuu kivikovaksi kuivalla säällä ja liettyy mudaksi sateella. Sekoita savimaahan runsaasti eloperäistä ainesta, kuten lannoitettua ja kalkittua turvetta eli ns. maanparannusturvetta ja/tai kompostia, jotka tuovat maahan pieneliöitä. Jos savimaa on hyvin hienojakoista, voit lisätä myös soraa tai muuta karkeaa kivennäisainesta, joka ehkäisee saven kovettumista.

HIEKKAMAA on ilmava, helposti lapioitava, lämmin ja routimaton. Sekoita hiekkamaahan kompostia ja/tai maanparannusturvetta sekä savea. Ne parantavat hiekkamaan rakennetta sekä sen kykyä pidättää vettä ja ravinteita.

TURVEMAA on huokoista, maatunutta suokasvijätettä. Märkänä se on kylmää ja raskasta, kuivana taas pöllyävän kevyttä. Sekoita turvemaahan kivennäisaineksia kuten soraa ja hiekkaa sekä kalkkia. Voit myös lisätä savea maan rakennetta parantamaan.

MOREENIMAA sisältää paljon erikokoisia, teräviä ja murenevia kiviä sekä hiekkaa. Sekoita moreenimaahan paljon eloperäisiä aineksia kuten kompostia ja/tai maanparannusturvetta.

Savimaan parantaminen

Savinen maaperä on yleinen ongelma varsinkin Etelä-Suomessa. Se on useimmille kasveille liian kylmä ja tiivis kasvualusta. Savimaan tekee haastavaksi myös se, että se pidättää vettä itsessään niin, etteivät kasvit saa sitä käyttöönsä. Savimaata parannetaan sekoittamalla siihen eloperäistä aineksia, jotka houkuttelevat savimaahan pieneliöitä, jotka puolestaan muokkaavat ja kuohkeuttavat maata. Syksyn lehtiä ja muuta kasvijätettä voi jättää talveksi sellaisenaan savimaan pinnalle. Kevääseen mennessä osa jätteestä on jo hävinnyt maan uumeniin.

Riko savimaan pinta lapiolla tai talikolla. Jos on kuivaa, voit pehmentää pintaa kastelemalla. Varo kuitenkin lotraamasta liikaa, ettei savi ala liettyä.
Jos savimaa on kovin hienojakoista, sekoita siihen karkeaa hiekkaa tai soraa. Kiviaines tuo savimaahan rakennetta ja estää saven kovettumista.
Lisää kompostia. Eloperäiset ainekset nostavat maan humuspitoisuutta ja parantavat kasvualustan mururakennetta. Voit lisätä savimaan orgaanista toimintaa myös luonnonlannoitteilla, kuten kanan- tai hevosenlannalla.
Sekoita maanparannusaineet  ensin pintamaahan ja sitten yhä syvemmälle. Muokkauksen tavoitteena on käydä läpi koko kasvualustakerros. Puiden istutuksessa noin 80 cm,  pensailla 50 cm ja kasvimaallakin vähintään  noin 30 cm syvyydeltä.
Sekoita maanparannusaineet ensin pintamaahan ja sitten yhä syvemmälle. Muokkauksen tavoitteena on käydä läpi koko kasvualustakerros. Puiden istutuksessa noin 80 cm, pensailla 50 cm ja kasvimaallakin vähintään
noin 30 cm syvyydeltä.
Työn tuloksen huomaa nopeasti.  Maan rakenne muuttuu jäykästä savesta  murumaiseksi ja alkaa näyttää mullalta.
Työn tuloksen huomaa nopeasti. Maan rakenne muuttuu murumaiseksi ja alkaa näyttää mullalta.
Viimeistele maanparannus peittämällä paljas pinta eloperäisellä katteella. Kasvimaalle katteeksi sopii ruohosilppu tai olki. Puiden ja pensaiden alla voi käyttää esimerkiksi puunkuorikatetta. Kate auttaa pidättämään kosteutta ja ehkäisee samalla siemenrikkaruohojen taimettumista.
Peitä paljas pinta eloperäisellä katteella. Kasvimaalle katteeksi sopii ruohosilppu tai olki. Puiden ja pensaiden alle esimerkiksi puunkuorikate.

Kuvat: Maija Astikainen


Kestotilaaja! Lue lisää  digiarkistosta:  

  • Paranna maata syksyllä / Kotipuutarha 10-2017 s. 62

 

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.