Ruukkukasvien talvettaminen

Syksyllä on aika siirtää puutarhan monivuotiset arkajalat sisälle. Kiikuta suojaan Välimeren ja tropiikin satokasvit, mutta myös monivuotiset kesäkukkijat. Näin olet keväällä heti askeleen edempänä uutta kasvua ja kukintaa.

Saattele kohti talvilepoa

Sisätiloissa talvehtiminen on kasville aina stressaavaa, sillä se viedään pois luonnollisesta ympäristöstään. Sisätiloissa valoa on vähän, ja vain harvalla on käytössään viherhuoneita tai muita sopivia talvetustiloja, joissa alhainen lämpö ja runsas valo kohtaavat. Viherpeukalon on tyydyttävä siihen tosiasiaan, että kasvit kärsivät talven aikana. Kasvun voima on kuitenkin suuri, ja ränsistyneeltäkin näyttävä kasvi lähtee uuteen kasvuun kevään tullen.

Laakeripuut ja oliivit talvehtivat parhaiten valoisassa paikassa, +5-10 asteessa.

Pelargonit ikkunalle

Pelargoni on helppo talvetettava. Vähennä sen lannoitusta ja kastelua hiljalleen loppukesällä ja siirrä suojaan ennen pakkasten tuloa. Kukintojen napsiminen pois kukkavarsineen säästää kasvin energiaa olosuhteiden muuttuessa.

Sopiva talvetuspaikka on valoisa ja viileä, n. +5-10 astetta. Kastele pelargonia hyvin harvaan. Pelargoni kuitenkin pärjää talven yli myös huoneenlämmössä, mutta lisävalo on silloin tarpeen. Lämpimässä ja hämärässä pelargoni kasvattaa honteloa versoa. Sopiva paikka saattaa löytyä ikkunalaudalta, jossa lehdet saavat jopa koskettaa viileää ikkunaa.

Mitä enemmän on lämpöä, sitä enemmän tarvitaan myös valoa.

Osa yrteistä avomaalle

Monet yrtit talvehtivat myös avomaalla. Siirrä ne ruukuista tyhjentyneeseen kasvilavaan tai kasvimaalle tyhjään paikkaan. Keväällä nosta ylös, jaa tarvittaessa ja ruukuta uudelleen.

Monet timjamilajit menestyvät meillä monivuotisena avomaalla, suotuisin paikoin myös laventeli. Kokeile myös salviaa ja sitruunamelissaa ja minttuja. Valitse näille kuivan paikan yrteille mahdollisimman suojaisa, lämmin ja aurinkoinen kasvupaikka. Kasvualustan on syytä olla hiekkapitoista ja vettä läpäisevää.
Rosmariinit eivät selviä Suomen talvesta, joten ne on syytä kantaa sisälle. Kasvivalo auttaa niitä menestymään keittiön ikkunalla. Pidä kosteus tasaisena, sillä kuiva huoneilma saa yrtit nuupahtamaan helposti. Rosmariinin talvettaminen on suositeltavaa siksikin, että sen kasvattaminen joka kevät siemenestä on hyvin hidasta.

Monivuotinen chili

Chilejä viljellään yleensä yksivuotisena, vaikka monet lajit on helppo säilyttää talven yli. Talvehtinut chili on keväällä aimo harppauksen edellä siemenestä kylvettäviä lajitovereitaan ja tuottaa satoa aiemmin. Chililajien talvehtimisessa on eroja, ja joidenkin hengissä pitäminen talven yli on haasteellista. Parhaiten talvehtivat chinenset, heikoimmin annuum-lajin edustajat.

Talveta chili näin:

  • Vähennä lannoitusta hiljalleen loppukesällä sadon kypsyessä, ja lopeta se kokonaan jo ennen sisätiloihin siirtoa.
  • Pienennä kasvustoa talven ajaksi. Voit aloittaa saksimisen jo hiljalleen sadon valmistuessa, ja typistää kasvin lopulta jopa 10-20 sentin mittaiseksi tapiksi. Älä kuitenkaan tee rajua leikkausta yhdellä kerralla.
  • Typistä myös juuristoa ja siirrä kasvi reilusti pienempään ruukkuun.
  • Chilit tarvitsevat runsaasti valoa, ja ainakin talven pimeimpinä kuukausina lisävalo on tarpeen.
  • Chilit ovat kirvojen ja punkkien suosiossa. Tuholaisten munia tulee helposti syksyllä sisälle mullan mukana, ja lämmin sisäilma aktivoi uinuvan ötökkäarmeijan. Ehkäise tätä poistamalla aina vähintään pintamulta ja suihkuta kasvi puhtaaksi vedellä ennen sisälle siirtämistä. Tarkkaile läpi kasvukauden.
Chili voi talvehtia leikkaamattakin, ja hyvissä olosuhteissa tehdä jopa satoa talvella. Oikealla talviasuun leikattu chili.

Sitrusten talvettaminen

  • Sitrukset sietävät hieman kylmää, mutta nosta ne sisälle viimeistään syyskuussa.
  • Paras talvetuspaikka on valoisa ja viileä, noin +10 astetta. Viileä kuisti tai viherhuone olisi optimaalisin.
  • Huoneenlämmössäkin sitrus voi pärjätä, mutta lisävaloa tulee antaa päivittäin noin 12 tunnin ajan.
  • Lämpimässä ja kuivassa sitrukset saattavat pudottaa lehtiään, mutta keväällä valon lisääntyessä tilalle kasvaa uusia. Sumuttelu läpi talven auttaa pitämään ilman kosteampana.
  • Kasvien luontainen vastutuskyky on heikoimmillaan talvella, ja sitrusten riesaksi saattavat ilmaantua kilpikirvat. Poista ne mekaanisesti ja pese kasvi vedellä huolellisesti. Pyretriinipohjainen torjunta-aine vaikuttaa kilpiköihin toukkavaiheessa. Kasvin hyvä kunto, sumuttelu sekä suihkuttelu silloin tällöin ehkäisevät kilpikirvojen tuloa.

Kuvat: Hanna Marttinen, Olli Saira (chilikuva)

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.