Puutarhan vaikeimmat rikkakasvit ovat monivuotisia. Yhteistä niille on voimakas juuristo, mutta monet niistä leviävät tehokkaasti myös siementämällä. Aloita rikkakasvien torjunta heti, kun vihulaiset ilmaantuvat käytäville, perennapenkkeihin ja pensasryhmiin. Puutarhan joutoalueilla rikkaruohojen torjunta on yleensä turhaa.
Rikkaruohot ja niiden torjunta
Rikkakasvit ovat monivuotisia kestorikkaruohoja tai lyhytikäisiä, yleensä yksivuotisia kertarikkaruohoja. Kasvin leviämistapa on hyvä tuntea, kun päättää torjuntakeinot. Yksivuotiset rikkaruohot lähtevät yleensä kevyesti haraamalla, monivuotiset täytyy poistaa aina juurineen.
Yksivuotiset lajit, kuten jauhosavikka ja pihatähtimö, eivät yleensä ole iso ongelma puutarhassa. Ne pysyvät hyötypuutarhassakin kurissa, kun maata viljellään. Siemenistä leviäminen estyy nurmikossa, kun sitä aletaan leikata. Puiden ja pensaiden alustoilla ne eivät yleensä viihdykään.
Hankalasti torjuttavia ovat monivuotiset rikkakasvit, jotka lisääntyvät kasvullisesti rönsyjen tai juurakoiden kautta. Juolavehnää, vuohenputkea, valvattia ja karhunköynnöstä kannattaa varoa. Taimia ei niiden joukkoon kannata istuttaa, vaan rikkaruohot tuhotaan ensin.
Kaikki rikkaruohot eivät ole vain kiusankappaleita, vaan niistä on myös hyötykäyttöön. Villivihanneksina kerätään puhtaista kasvuympäristöistä muun muassa vuohenputkea, voikukkaa, nokkosia, pihatähtimöä ja maitohorsmaa.
Rikkaruohojen torjuntakeinot
KITKEMINEN
Kitkeminen auttaa aina joksikin aikaa rikkaruohojen torjunnassa. Vanhalla pihalla perusteellinen kitkentäkierros keväällä, kesällä ja syksyllä usein riittääkin. Rikkaruohoja voi toki kitkeä käsin, mutta hyvät työkalut nopeuttavat hommaa.
- Yksivuotiset rikkakasvit: Kitke mahdollisimman pieninä taimina ja jätä kuivumaan aurinkoon.
- Monivuotisten rikkakasvit: Kitke varoen ja huolellisesti, esimerkiksi voikukan ja juolavehnän juurakko katkeaa helposti, ja uusi kasvi kasvaa nopeasti tilalle pienestäkin maahan jääneestä juurenpalasta.
HARAAMINEN
Pienet rikkaruohot on helpointa hävittää haraamalla. Työhön voi käyttää erilaisia välineitä. Heilurihara sopii pehmeille maille, kuten kasvimaalle. Rautaharavan lapepuoli sopii hiekkakäytävien haraamiseen ja pieni käsihara kukkapenkkissä työskentelyyn.
KATTAMINEN
Paljaan maanpinnan kattamisella – esimerkiksi pensasryhmässä – estät siemenrikkaruohojen taimettumisen. Katteiden käyttö on suositeltavaa myös vesitalouden kannalta. Paljas maanpinta haihduttaa ja joudut kastelemaan kasveja enemmän. Varo kuitenkin kosteita katteita, kuten ruohosilppua, jos puutarhassa on etanoita tai kotiloita.
LIEKITTÄMINEN
Hiekkakäytävillä ja kiveyksillä voi kitkemisen sijaan kokeilla myös rikkaruohojen tuhoamista liekittämällä.
Kitkentäjätteen esikäsittely ennen kompostointia
- Kuivatus: Levitä rikkakasvien juurakot ohueksi kerrokseksi esimerkiksi muovin tai sanomalehtipaperin päälle ja anna auringon porottaa juurakot rutikuiviksi parin viikon ajan.
- Mädätys: Laita juurakot mustaan jätesäkkiin, sulje säkki tiukasti ja anna kitkentäjätteiden mädäntyä kunnolla ennen kuin käännät säkin sisällön puutarhakompostin sekaan.
Rikkakasvien ennaltaehkäisy
Torju jatkossa rikkakasvit ennalta. Kukkapenkki ja kasvimaa kannattaa kattaa varsinkin taimien ollessa pieniä. Katteet – esimerkiksi ruohosilppu kasvimaalle ja kevyt kuorikate perennoille – estävät siemenrikkakasvien taimettumisen ja samalla tasapainottavat maan kosteusolosuhteita.
Lue lisää rikkaruohojen torjunnasta! Kestotilaajana löydät jutun helpoiten digiarkistostamme.
- 26 vinkkiä: Rikat nurin luomusti / Kotipuutarha 7-2018 s. 62 – 67.
- Eroon rikkaruohoista / Kotipuutarha 6-2016 s. 46
- Rytöpesä kuntoon / Kotipuutarha 8-2015 s. 62