Puiden talvisuojaus

Suojaa hedelmäpuut myyriltä runkosuojalla. Asenna puiden ympärille lisäksi korkea metalliverkko jäniseläimiä vastaan.

Etenkin nuorten hedelmäpuiden mehukas kuori on myyrien ja jänisten herkkua. Peltomyyrä ryömii apajille lumen alla ja niitä vastaan toimii parhaiten rungon ympärille kieputettava muovisuoja. Jänikset hamuavat puun runkoa ja oksia lumen päältä, joten niitä vastaan kannattaa pystyttää riittävän korkeita metalliverkkoja. Myös hirvet, peurat ja kauriit saattavat vierailla kotipuutarhoissa runsaslumisina talvina, kun ruokaa on muuten niukalti.

 

Runkosuoja myyriä vastaan

runkosuoja_ma_500x
Rullaa nuorten puiden ympärille tiheä muovinen rungonsuoja myyriä vastaan. Kiinnitä suoja tiiviisti maata vasten, jotta myyrät eivät pääsisi sen ali. Sido rungonsuoja napakasti, mutta niin ettei se ole aivan rungossa kiinni. Jos käytät umpinaista muovispiraalia, poista se kesän ajaksi. Verkkomainen suojus on hengittävä, joten sidosten löysääminen kesän ajaksi riittää.

Korkea ja tukeva jänisverkko

janisverkko-omenapuulle500xma
Kierrä puun ympärille verkkoaita jäniseläimiä vastaan. Paina verkko tiukasti maata vasten tai kaiva se hieman maan sisään, niin se pysyy varmasti pystyssä. Voit myös tukea verkon seipään tai kivien avulla. Verkko on oltava vähintään 1,2 metrin korkuinen. Jos alueella liikkuu peuroja, on verkon syytä olla vielä tätäkin korkeampi.

Pakkaspeite nuoren puun suojaksi

pakkaspeite-puulle_500xtt
Kiedo pakkaspeite löyhästi rungon ympärille, kun mittari painuu lähelle nollaa. Älä laita suojaa maahan asti, ja jätä peite myös yläosasta auki. Ilman pitää päästä virtaamaan peitteen alla, jottei kosteus tiivisty runkoon. Kiinnitä peite sitomalla muutamasta kohdasta, ettei lumikuorma tai tuuli irrota sitä. Poista peite keväällä, kun yli -10 asteen yöpakkaset ovat ohi.

Jänisverkko ja tuomenoksia puun suojana

jyrsijaverkko-tuomenoksia500xtt
Varmista, että jänisverkoissa riittää korkeutta myös runsaslumisina talvina. Polje lunta matalaksi puun ympärillä, etteivät pitkäkorvat yletä apajille lumen päältä. Tiiviiksi poljettu lumi haittaa myös myyrien etenemistä maan rajassa. Tässä puunrungon ympärille on laitettu jäniksien hämäykseksi tuomenoksia. Taustalla arka koristepensas, joka on kääritty pakkaspeittoon.

Tuoksupallo karkottaa hajulla

tuoksupallo_500xma
Ripusta tuoksupalloja puiden oksiin. Pallo levittää nimensä mukaisesti voimakasta hajua, josta hirvi- ja jäniseläimet eivät pidä. Tuoksupalloja kannattaa ripustaa sille korkeudelle, joissa ne ovat lähinnä tuholaisten neniä. Huomaa kuitenkin, että tuoksupallon haju hiipuu. Varmempi suoja hirvieläinten tuhoja vastaan onkin korkea verkko.

Perinteinen suoja tuomenoksilla

tuomenoksia-puun-suojaus500xtt
Hedelmäpuita on perinteisesti suojattu jäniseläimiltä kiinnittämällä rungon ympärille tuomen oksia. Ne ilmeisesti haisevat tai maistuvat niin pahalta, että pitkäkorvat jättävät tällä tavoin peitellyn hedelmäpuun rauhaan.

Merkkaa etenkin pienet taimet

Merkitse nuoret puut näkyvästi huomionauhoin teiden varsilla ja piha-alueilla, jossa lumitöitä tehdään konevoimin. Varminta on pystyttää istutusten turvaksi korkeat seipäät, jotka varoittavat lumenluojaa kasveista. Traktorin kauha vioittaa herkästi myös isojen puiden runkoja.


Muita juttuja aiheeseen liittyen:

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.