Pionin istutus kohopenkkiin

Pionit eivät pidä siirtämisestä, vaan vaativat kasvurauhan. Jos haluat siirtää pionin toiseen paikkaan, se kannattaa tehdä syyskuun alkupuolella. Silloin on todennäköisempää, että et menetä seuraavan kesän kukintaa. Jos et ole varma, mihin haluat istuttaa pionin pysyvästi, kannattaa kokeilla jotakin ruukkuun sopivaa lajiketta.

Näin istutat pionin kohopenkkiin

Puhdista maa juurista ja rikkakasveista
Puhdista maa rikkakasveista ja puiden juurista. Kasvualustan tulee olla vähintään 50 sentin syvyydeltä kasville käyttökelpoista maata.
Paranna maata
Peltomulta on pionille paras kasvualusta. Tärkeintä on kasvualustan ilmavuus. Lannoita kanankakalla tai kypsällä kompostimullalla.
Kaiva istutuskuoppa
Kaiva istutuskuoppa, johon kasvin juuristo mahtuu hyvin.
Kastele taimen juuristo ja irrota suojaruukku
Kokeile, että istutuskuoppa on taimelle riittävän syvä. Kastele taimen juuristo hyvin jo ennen istutusta. Irrota sitten suojaruukku.
Istuta pioni ja tiivistä multa
Istuta pionin taimi siten, että juurakon niska, josta silmut kasvavat, tulee 3–5 sentin syvyyteen. Tiivistä multa käsin.
Kastele istutettu taimi hyvin
Kastele istutettu taimi niin, että kasvualusta vettyy vähintään koko juuriston syvyydeltä. Kuivana kautena kastele pionin taimea pari kertaa viikossa, kunnes kasvi on juurtunut, jolloin siihen kasvaa uusia versoja.

Ruukkuun sopivia pioneja

Pienikokoiset ja tanakkavartiset kivikkopuutarhan pionit soveltuvat ruukussa kasvatettaviksi. Patiopioneiksi nimitetyt kiinanpionit, kuten ‘Athens’, ‘Dublin’ ja ‘Roma’, kasvavat vain 60–80 senttiä korkeiksi. Niiden lehdistö on hyvin tiheä ja kovahko. Patiopionit kukkivat aikaisin. Ne kasvavat ruukuissa ja talvetetaan esimerkiksi kellarissa tai viileässä varastossa.

Patiopionien ohella myös useimmat ruohovartiset pioniristeymät soveltuvat ruukkuviljelyyn. Ruukussa kannattaa kokeilla kasvattaa esimerkiksi tillipionista jalostettua ‘Early Scoutia’ ja risteymiä ‘Red Charm’, ‘Buckeye Belle’ sekä ‘Blaze’.

Patiopioni sopii nimensä mukaisesti hyvin ruukkuun. Vuokko- eli anemonekukkaisesta ‘Dublinista’ kasvaa vain 60 senttiä korkea, mutta kukat ovat enimmillään 20 sentin kokoiset.

Patiopioni Dublin
Patiopioni sopii nimensä mukaisesti hyvin ruukkuun. Vuokko- eli anemonekukkaisesta ‘Dublinista’ kasvaa vain 60 senttiä korkea, mutta kukat ovat enimmillään 20 sentin kokoiset.
Tillipioni P.teuifolia
Tillipioni (P. tenuifolia) on aikainen kukkija. Se kukkii eteläisimmässä Suomessa yleensä jo toukokuun lopussa.
Pioni Red Charm
Pioniristeymä ‘Red Charm’ tuoksuu miedosti. Epätavallisen tummanpunainen kukka on suuri ja tiheään kerrottu.
Patiopioni Athens
Patiopioni ‘Athens’ kukkii yleensä kesäkuussa, mutta lasitetulla parvekkeella kukintaa voi aikaistaa jopa toukokuuhun.

 

Kuvat: Hanna Marttinen, Teija Tuisku ja Ella Räty


Kestotilaaja, lue lisää aiheesta digilehdestä:

 

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.