Perennojen jakaminen

perennojen jakaminen

Loppukesällä ja alkusyksystä istutetaan ja jaetaan perennoja. Niiden täytyy ehtiä juurtua kasvualustaansa ennen kuin ruohovartisen kasvin maanpäälliset versot kuolevat talveksi.

Miksi perennoja pitää jakaa?

Moni perenna kaipaa jakamista 3–10 vuoden välein, sillä niiden kasvutila uhkaa loppua. Jakamisen ansiosta vanha kasvusto uusiutuu, kukinta elpyy ja samalla saadaan uusia taimia. Jakamisesta hyötyvät muun muassa kivikkoperennat, jalo- ja valeangervot, kuunliljat, ukonhatut, päivänliljat, kurjenpolvet, päivänliljat, kurjenmiekat ja syysleimut.

Jotkin perennat, kuten pionit, pitävät kasvurauhasta. Niitä ei siis kannata jakaa. Muita rauhaan jätettäviä ovat muun muassa piikkiputki, lehtoakileija, idänunikko ja kultatyräkki.

Milloin perennat jaetaan?

Keväällä kukkivat perennat, kuten kevätvuohenjuuri, lehtosinilatva ja unelmatädyke, jaetaan heti kukinnan jälkeen tai syksyllä. Syyskesällä kukkivat perennat, esimerkiksi syysleimu, komeamaksaruoho ja jaloangervo, jaetaan puolestaan keväällä.

Syksyllä jakoaika on elokuun alusta syyskuun puoliväliin. Näin jakotaimet ehtivät juurtua vielä ennen talven tuloa. Keväällä paras jakamisaika on toukokuussa, kun routa on sulanut ja perennojen kasvu on vasta käynnistynyt. 

Sopivia jakoaikoja

  • 3 vuoden välein: esimerkiksi neilikat, rikot ja esikot
  • 5 vuoden välein: esimerkiksi maksaruohot, kurjenmiekat, syysleimut, keijunkukat, nauhukset, asterit, väriminttu ja kuunliljat
  • 10 vuoden välein: esimerkiksi päivänliljat, jaloangervot ja ritarinkannukset

Työvaiheet

kaiva juuripaakku maasta pistolapiolla

1. Kastele jaettava kasvi hyvin edellisenä päivänä. Nosta juuripaakku maasta. Kaiva riittävän syvältä, jotta kaikki juuret tulevat mukaan. Pistolapio on hyvä apuväline, varsinkin jos maa on tiivistä tai perennat ovat syväjuurisia. Pintajuurisia perennoja voi nostaa myös leveäpiikkisellä puutarhatalikolla.

Käytä sanomalehteä tai pressua alustana, kun nostat multaisia juuripaakkuja ylös penkistä. Monilla perennoilla on löyhä juuristo, jonka jakaminen onnistuu käsivoimin.

Jaa perennamätäs puukolla tai käsin

2. Jaa juuripaakku niin, että jokaiseen jakopalaan jää kasvista riippuen 3–10 alkua sekä juuria. Käytä apuna veistä, terävää istutuslapiota tai rikkaruohorautaa. Jos paakku ei tahdo hajota, polkaise se ensin reilusti puoliksi isolla pistolapiolla. Löyhäjuuriset perennat voi jakaa ilman työkaluja paljain käsin.

istuta jaettu taimi kasin

3. Istuta jakotaimet välittömästi uudelleen. Sopiva istutusetäisyys on 20–50 senttiä kasvilajista riippuen. Kastele istutetut taimet hyvin ja jatka tehostettua kastelua muutaman viikon ajan. Jos ilma on kuiva ja lämmin, taimia voi myös sumutella haihdunnan vähentämiseksi. Jos jaat perennoja kesällä, poista osa lehdistä haihdunnan vähentämiseksi.

Vinkki! Jos uusi penkki ei ole valmis tai jakotaimia jää yli, istuta ne talvehtimaan esimerkiksi sadosta tyhjentyneeseen kasvilavaan tai muuhun ns. valeistutukseen.

Tämän videon on tuottanut Taimistoviljelijät ry. ja maa- ja metsätalousministeriön avustuksella.

Kuvat: Maija Astikainen

1 Comment

  • Olen hakenut muutaman vuoden ajan tietoa Latviasta ostamistani ruusuista. Olimme Imatran Puutarhan ystävien retkellä, mutta kukaan muu ei ollut ostanut kyseisiä taimia.Normaalisti olen tallentanut nimilaput, mutta tämän olen kadottanut. Ruusun nuput ovat kirkkaan keltaisia. Auetessaan hyvin vaaleita, keskusta hailakan keltainen. Ennen kuihtumistaan lähes valkoinen.Korkeus 20-30 cm. Kukkii koko kesän kun karsii kuihtuneet kukat pois. Edellisenä syksynä lumen sataessa useita kymmeniä kukkia ja nuppuja. Kukat tertuissa. Nimi oli Golden seuraava sana alkoi joko P:llä tai B:llä.Samana keväänä näin jossakin lehdessä oikeassa yläkulmassa kuvan ja nimen ruususta, mutta kyseessä ei ollut pelkästään puutarha alan lehti, joten en ole tallettanut julkaisua.Harmi.Haluaisin istuttaa kyseisellä ruusulla suuremman alan. Toivottavasti teitä löytyy tietoa.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.