Perennapenkin perustaminen

Kerroksellinen, monilajinen perennapenkki ihastuttaa koko kasvukauden.

Upeasti kukkiva perennaistutus tarjoaa parhaimmillaan katseltavaa keväästä myöhäiseen syksyyn. Sopivat kasvivalinnat oikeisiin olosuhteisiin istutettuna takaavat kestävän kauneuden, josta on iloa myös pölyttäjille.

Kun aloitat uuden perennapenkin suunnittelun, kartoita ensin kasvupaikan olosuhteet. Kiinnitä huomiota näihin:

Onko paikka aurinkoinen, varjoisa vai jotakin siltä väliltä? Tämä ohjaa kasvivalintoja. Auringossa viihtyvät perennat viihtyvät heikosti varjossa ja niiden kukinta jää vähäiseksi. Varjon perennat nuutuvat auringon paahteessa varsinkin, jos kasvulusta on kuivahko tai sitä on ohuelti. Puolivarjon kasvupaikka on usein helpoin. Siihen aurinko paistaa osan päivästä, tai valo tulee siivilöitynä esimerkiksi puiden latvusten läpi.

Millaiset ovat paikan tuuliolosuhteet? Jos paikka on kovin tuulinen, pitkä- ja herkkävartiset perennat tarvitsevat todennäköisesti tukea. Ratkaisuna voi olla tanakka vieruskasvi.

Millainen kasvualusta on? Useimmat perennat viihtyvät multavassa maassa, jossa vesi ei seiso. Useimmille lajeille riittää 30-40 senttiä hyvää kasvualustaa, suurikokoisille lajeille voi laittaa enemmänkin. Mikäli maa on kovin hiekkapitoista ja sitä on ohuelti, sopivin ratkaisu löytyy kivikkokasvien joukosta. Jotkut perennat, kuten kurjenmiekat, sinnittelevät myös tiiviissä savimaassa.

Perusta uusi perennapenkki näin

 • Muokkaa kasvualusta kuohkeaksi ja multavaksi noin 30-40 sentin syvyydeltä. Voit parantaa olemassa olevaa maata kompostimullalla tai käyttää valmista kaupan puutarhamultaa.
 • Poista monivuotiset rikkakasvit alueelta kitkemällä ne juurineen. Mikäli urakkaa on paljon eikä istutuksella ole kiire, peitä koko alue valoa läpäisemättömällä muovipressulla parin vuoden ajaksi. Pimeässä ja kuivassa rikkakasvit antavat ajan myötä periksi.
 • Vaihtoehtoisesti voit perustaa kohopenkin, joka on usein helpoin ja nopein ratkaisu. Maasta korotettu penkki on myös lämmin eikä se kärsi märkyydestä. Kohopenkki on helppo tehdä myös nurmikolle, ja se sopii erityisesti tiiviille savimaille. Hahmottele uuden penkin muoto kääntämällä nurmituppaita ylösalaisin penkin reunoilta. Penkin pohjalle asetettu paksu sanomalehtikerros hidastaa juuririkkakasvien nousua. Tuo paikalle hyvää kasvulustaa siten, että vaadittu kasvualustan syvyys täyttyy. Huomioi, että uusi multa tiivistyy ajan mittaan.
 • Lannoitus- ja kalkitsemistarve riippuu valittavista kasvilajeista. Useimmat perennat viihtyvät kalkitussa, keskiravinteisessa maassa, jonka pH on 6-6,5. 
Mallisuunnitelmassa värimaailma on vaaleanpunaisen ja violetin hallitsema, mutta joukossa on piristävää keltaista. Tämä istutus on suunniteltu esimerkiksi aitaa vasten aurinkoiselle paikalle. Näyttävät jaloritarinkannukset on sijoitettu taakse ja niiden eteen on istutettu purppuratulikukkaa, orkidealiljoja, värililjoja sekä valkoista päivänkakkaraa. Reunoilla ja edessä kukkivat tiiviskasvuiset jättipoimulehdet, joiden kukinnot katkaistaan ennen siementämistä. Penkin reunassa tuovat ryhtiä pikkupensaat pikkukeijuangervo ja keltajapaninangervo, jotka toistavat samaa väriskaalaa. Keväällä penkin valtaavat tulppaanit. Suunnitelma ja piirros: Kati Jukarainen.

10 vinkkiä perennapenkin suunnitteluun

 • Tee mieluummin yksi laajempi istutusalue kuin monta pientä. Suuremman alueen hoitaminen on helpompaa ja kasvitkin viihtyvät paremmin. Iso istutus on myös näyttävä kuin yksittäiset pikkupenkit ripoteltuna ympäri pihaa.
 • Istuta useampi kappale samaa lajia, niin istutus ei näytä sillisalaatilta. Istuta lajit omiksi ryhmikseen.
 • Noudata kasvimäärissä annettuja istutusvälisuosituksia. Pidä kuitenkin mielessä, että tiiviit istutukset kasvavat nopeammin valmiin näköisiksi ja pysyvät helpommin puhtaina rikkakasveista.
 • Valitse eri aikaan kukkivia lajeja. Monet perennat kukkivat vain lyhyen aikaa, mutta tarkoilla kasvivalinnoilla saat kukkaloistoa läpi kesän. 
 • Istuta perennojen joukkoon myös kevään pieniä sipulikasveja. Niistä saat varhaista kukintaa ja iloa pölyttäjille. Kesän mittaan kasvavat perennojen varret peittävät sipulikasvien lakastuvat lehdet. 
 • Istuta eri korkuisia lajeja. Kerroksellinen istutus on aina näyttävämpi ja mielenkiintoisempi. Muotoa penkkiin saat myös muotoilemallla kasvualustan kummuksi.
 • Sijoita korkeat lajit taustalle ja keskelle, matalammat eteen ja reunoille. Suosi maanpeittäjiä korkeiden kasvien alla.
 • Valitse istutukseen muutamia lajeja myös näyttävän lehdistön tai kasvutavan perusteella. Kukkaisaa istutusta rauhoittavat lehtevät perennat ja tuulessa huojuvat heinät. Myös yksittäiset havut tai lehtipensaat tuovat ryhtiä ja rauhallisuutta perennaistutukseen.
Myös yksinkertainen ja lehdistöön perustuva istutus on oikealla paikalla näyttävä.
 • Mieti millaisen värimaailman haluat. Aurinkoisella paikalla kirkkaat värit pääsevät oikeuksiinsa, kun taas vaaleat sävyt erottuvat parhaiten varjoisammalla paikalla. Voit myös valita kasvit siten, että penkin värimaailma vaihtuu kesän mittaan kevään heleistä pastelleista syksyn räiskyviin oransseihin ja keltaisiin.
 • Jos istutus aukeaa eri suuntiin, silmäile paikkaa joka suunnasta. Mistä suunnasta haluat sen näyttävän parhaimmalta? Kevään ensimmäisiä kukkijoita ihailet ehkä enemmän keittiön ikkunasta tai sisääntulon vierestä, keskikesän kukkaloiston toivot ehkä aukeavan upeimmin terassin oleskelualueelta.
Suuren perennapenkin lävitse kiemurtelevat polut tekevät alueesta mielenkiintoisen ja helpottavat hoitotöitä.
Kevään sipulikasvit pidentävät perennapenkin kukintaa, mutta eivät vie tilaa perennoilta.

Istuta astiataimia läpi kesän

Perennapenkin perustaminen on helpointa syksyllä tai keväällä, kun maassa on kosteutta. Astiataimia voi kuitenkin istuttaa läpi kasvukauden, aina kun maa on sula. Istuta perennat samaan syvyyteen kuin missä ne ovat astioissa kasvaneet. Istutusväli riippuu lajista. Liian harva istutus antaa rikkakasveille paremmat mahdollisuudet iskeä, liian tiheä taas vaatii perennojen nopeampaa jakamista. 

Tiivistä multa paakun ympäriltä hellästi ja kastele taimia säännöllisesti, kunnes ne ovat juurtuneet.

Kuvat: Hanna Marttinen, Maija Astikainen, piirros: Kati Jukarainen


Kestotilaaja, sinua saattaisivat kiinnostaa nämä digilehden artikkelit:

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.