Muista nämä asiat lintujen talviruokinnassa

Linnut viihtyvät pihapiirissä, kun talviruokinta on säännöllistä. Kesän tullen siivekkäät ystävät kiittävät tarhuria syömällä hyttysiä, kirvoja ja muita hyönteisiä. Näillä vinkeillä houkuttelet linnut pihapiiriisi, ja pidät yllä lounasravintolasi suosiota.

1. Huolehdi säännöllisestä tarjoilusta

Mikä olisikaan harmillisempaa kuin saapua tyhjään lounaspöytään! Jos aloitat ruokinnan, sitä on syytä jatkaa aina huhtikuun loppuun saakka. Täydennä ruokaa aina ennen kuin se loppuu kokonaan.

2. Varmista lintulaudan ruokarauha

Sijoita ruokapaikka rauhaisaan paikkaan, kuten puunoksaan tai tolpannokkaan niin, että linnut voivat aterioida turvallisesti ja häiriintymättä. Esimerkiksi pihapiirin kissa saattaa muutoin vierailla apajilla. Ruokapisteitä kannattaa sijoittaa useampaan paikkaan, jotta aremmatkin lajit uskaltautuvat syömään.

3. Lintulaudan lounasmenu

  • Siemenet maistuvat tiaisille, peipoille, punatulkuille, keltasirkuille ja varpusille. Etenkin auringonkukan siemenet ovat useimpien ruokailijoiden kestosuosikkeja. Uusia vieraita voi houkutella kokeilemalla pienempiä siemeniä, kuten hamppua, hirssiä tai pellavaa. Muun muassa viherpeippo pitää hampun siemenistä.
  • Pähkinät ovat oivaa ruokaa etenkin isommille lintulaudan vieraille. Esimerkiksi kuukkeli ja närhi nappaavat ne kokonaisina. Laudan pienemmätkin pääsevät osingoille, kun murskaat pähkinät valmiiksi. Pähkinämurskasta nauttii esimerkiksi komean värinen punatulkku.
  • Hedelmät ja marjat houkuttavat paikalle mustarastaita ja tilhiä. Esimerkiksi omena ja rusinat maistuvat hyvin. Mikäli pihassasi kasvaa pihlaja, se tarjoaa oivan ruokailupaikan jo itsessään. Vaikka puussa ei olisi enää marjoja, tilhi saattaa tulla apajille syömään ravinteikasta pikkulintujen ulostetta. 
  • Rasvasiemenseospallot maistuvat  sukkelaliikkeiselle hömötiaiselle. Muista poistaa pallosta haitallinen muoviverkko ennen tarjoilua.
Siemenet maistuvat useimmille lintulaudan vieraille. Kuoritut auringonkukan siemenet sopivat etenkin laudan pieninokkaisille linnuille.
Isot linnut, kuten kuukkeli ja närhi pystyvät syömään pähkinöitä kokonaisina. Pienemmille linnuille pähkinät kannattaa murskata valmiiksi.
Mustarastas, närhi ja tilhi pitävät hedelmistä ja marjoista. Tarjoa niille omenoita ja rusinoita.

4. Huolehdi hygieniasta!

Vaikka linnut eivät antaisikaan hygieniapisteitä, tulee ruokintapaikka pitää siistinä, jolloin myös ennaltaehkäiset tautien leviämistä (esim. trikomonoosi, josta voit lukea lisää Ruokaviraston sivuilta). Puhdista ruokinta-automaatit säännöllisesti kuumalla vedellä ja tiskiaineella. Siivoa myös ruokintapaikan alus – maahan tippuneet ruuan jämät voivat houkutella paikalle rottia ja hiiriä. Paras ruokintapaikka on sellainen, jossa linnut eivät pääse istumaan ruokansa päällä.

Kuvat: Tom Nyman (pääkuva), Maija Astikainen

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.