Lintujen talviruokinta

Pihapuuhun ripustettu lounasravintola auttaa pikkulintuja selviytymään talven yli. Linnut viihtyvät pihapiirissä, kun talviruokinta on säännöllistä. Kesän tullen siivekkäät ystävät kiittävät tarhuria syömällä hyttysiä, kirvoja ja muita hyönteisiä.

Huolehdi säännöllisestä tarjoilusta

Mikä olisikaan harmillisempaa kuin saapua tyhjään lounaspöytään! Jos aloitat lintujen ruokinnan, jatka sitä säännöllisesti aina huhtikuun loppuun saakka. Täydennä ruokaa aina ennen kuin se loppuu kokonaan.

Varmista lintujen ruokarauha

Sijoita lintulauta rauhaisaan paikkaan, kuten puunoksaan tai tolpannokkaan niin, että linnut voivat aterioida turvallisesti ja häiriintymättä. Esimerkiksi vapaana kulkeva kissa tai orava saattaa muutoin vierailla apajilla ja hätyytellä lintuja. Ruokapisteitä kannattaa sijoittaa useampaan paikkaan, jotta aremmatkin lajit uskaltautuvat syömään.

Laita tarjolle monenlaista ruokaa. Perinteisen lintulaudan lisäksi puussa voi roikkua esimerkiksi talipalloja. Nykyisin suositaan myös talopallotelineitä ja -pötköjä, joissa ei ole ohutta verkkoa, joihin linnut voivat joskus jäädä jaloistaan kiinni.

Lintulaudan lounasmenu

  • Siemenet maistuvat tiaisille, peipoille, punatulkuille, keltasirkuille ja varpusille. Etenkin auringonkukan siemenet ovat useimpien ruokailijoiden kestosuosikkeja. Uusia vieraita voi houkutella kokeilemalla pienempiä siemeniä, kuten hamppua, hirssiä tai pellavaa. Muun muassa viherpeippo pitää hampun siemenistä.
  • Pähkinät ovat oivaa ruokaa etenkin isommille lintulaudan vieraille. Esimerkiksi kuukkeli ja närhi nappaavat ne kokonaisina. Laudan pienemmätkin pääsevät osingoille, kun murskaat pähkinät valmiiksi. Pähkinämurskasta nauttii esimerkiksi komean värinen punatulkku.
  • Hedelmät ja marjat houkuttavat paikalle mustarastaita ja tilhiä. Esimerkiksi omena ja rusinat maistuvat hyvin. Mikäli pihassasi kasvaa pihlaja, se tarjoaa oivan ruokailupaikan jo itsessään.
  • Rasvasiemenseospallot eli talipallot maistuvat sukkelaliikkeiselle tiaiselle. Varminta on poistaa pallosta muoviverkko ja laittaa pallot erilliseen telineeseen, josta linnut voivat niitä nokkia.
Siemenet maistuvat useimmille lintulaudan vieraille. Kuoritut auringonkukan siemenet sopivat etenkin laudan pieninokkaisille linnuille.
Isot linnut, kuten kuukkeli ja närhi pystyvät syömään pähkinöitä kokonaisina. Pienemmille linnuille pähkinät kannattaa murskata valmiiksi.
Mustarastas, närhi ja tilhi pitävät hedelmistä ja marjoista. Tarjoa niille omenoita ja rusinoita.

Siemenpiparit linnuille

Näin teet linnuille herkkupiparit kookosrasvasta ja siemenistä:

  1. Sulata paketti kookosrasvaa kattilassa.
  2. Sekoita siemenet rasvaan.
  3. Laita kattila ulos tai jääkaappiin jäähtymään. Sekoita massaa silloin tällöin, jotta siemenet eivät vajoa kattilan pohjalle vaan asettuvat tasaisesti massaan.
  4. Levitä talouspaperia laakealle lautaselle tai tarjottimelle. Asettele piparimuotit leivinpaperin päälle.
  5. Kun massa on jäähtynyt paksuksi kiisseliksi, lusikoi se piparimuotteihin.
  6. Leikkaa mehupillistä pätkä ja työnnä yksi pilli jokaiseen pipariin massan läpi pohjaan saakka.
  7. Laita piparilautanen pakastimeen.
  8. Kun siemenpiparit ovat kohmettuneet, poista muotit ja mehupillit.
  9. Pujota vahva naru reiän läpi ja ripusta piparit roikkumaan pihapuun oksaan.

Huolehdi hygieniasta!

Vaikka linnut eivät antaisikaan hygieniapisteitä, tulee ruokintapaikka pitää siistinä, jolloin myös ennaltaehkäiset tautien leviämistä. Puhdista ruokinta-automaatit säännöllisesti kuumalla vedellä ja tiskiaineella. Siivoa myös ruokintapaikan alus – maahan tippuneet ruuan jämät voivat houkutella paikalle rottia ja hiiriä. Paras ruokintapaikka on sellainen, jossa linnut eivät pääse istumaan ruokansa päällä.

Lue lisää luonnonvaraisten eläinten sairauksista Ruokaviraston sivuilta.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt