Lomailijan kasteluapulaiset

Kun kesälomamatka lähenee, on kotipuutarhurin syytä miettiä, miten pihan ja parvekkeen ruukkukasvit kestävät hyvinvointisina matkan ajan. Tässä seitsemän vinkkiä kasvien loma-ajan kasteluun.

Paahteisena kesänä varmin valinta on loma-ajan kastelija, mutta viikonloppureissun ajaksi voi riittää jokin perinteisistä nikseistäkin, kuten kastelupullo tai kapillaari-ilmiöön perustuva villanaru kukkaruukussa. Valitsitpa minkä menetelmän tahansa, se on hyvä testata ennakkoon ja siirtää kasvit mahdollisuuksien mukaan varjoon.

1. Anna kasteluveden seistä kannussa

Näin vesi ehtii lämmitä ja hapettua. Samalla kraanavedestä haihtuu myös klooria.

2. Hanki automaattinen kastelujärjestelmä

kastelusarja

Kastelusarjasta on apua, kun et voi olla kasviesi luona jatkuvasti. Kun maa kuivuu, suutin alkaa tiputtaa vettä. Kun maa kastuu, kastelu pysähtyy. Esimerkiksi Blumat-kastelujärjestelmä toimii painovoimaisesti ilman sähköä. Saatavilla on myös aurinkoenergialla toimivia ratkaisuja.

3. Askartele kastelupullo tai hyödynnä lasipulloa

vesipullo ruukkukastelijana
Ruukkukasvi pärjää päivän tai pari varjoon nostettuna kastelupullon avulla. Pistele neulalla pullon pohjaan ilmareikiä.
lasipullo kastelijana
Täytä lasipullo vedellä ja paina se suulleen multaan. Vesi valuu pikkuhiljaa sitä mukaa kun multa kuivuu.

4. Asenna tihkuletku

tihkuletku

Isossa puutarhassa tarhurin kaveri on tihkuletku. Täsmäkastelusta iloitsevat kasvit, jotka eivät pidä vesipisaroista lehdillään. Se toimii matalallakin paineella.

5. Kokeile villanarua kukkaruukussa

villanaru kastelijana

Muoviputken sisällä oleva villanaru johtaa veden ämpäristä kapillaarisesti kukkaruukkuun. Kastele naru litimäräksi ja työnnä naru sekä putken pää mullan sisälle. Laita toinen pää vesiastiaan siten, että osa putkesta on veden alla. Järjestelmä toimii varmimmin kun, veden pinta ämpärissä on mullan pintaa korkeammalla. Isoon ruukkuun voi laittaa useamman narun.

6. Käytä altakasteluruukkua

Kasvit imevät veden ruukun pohjalla olevasta 5–10 senttimetrin korkuisesta vesitilasta, joka täytetään vedellä. Välipohjasta vesitilaan ulottuva multakerros tunnistaa kuivuneen mullan.

7. Käytä mullan apuaineita

Mullan joukkoon sekoitettavat, vettä imevät vermikuliitti (savimineraali), biohiili ja  kastelukiteet pidentävät kasteluväliä. Apuaineet varastoivat vettä ja luovuttavat sitä säännöllisesti kasvien käyttöön.

Kuvat: Maija Astikainen

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.