Leikkaa pensaat keväällä

Ryhmäruusuista poistetaan keväällä kuivat ja vaurioituneet versot. Parhaat versot leikataan 3-5 silmun yläpuolelta eli noin 10-15cm korkeudelta.

Keväällä on aika siirtää katseet kotipihan pensaisiin. Samalla kun lumi hupenee, paljastuu pensaiden alaston muoto. Lehdettömästä pensaasta on helppo arvioida mahdollinen leikkaamisen tarve. Säännöllinen leikkaus auttaa pitämään pensaat ilmavina ja terveinä. Sopiva ajankohta useimmille pensaille on maalis-huhtikuussa, kun kovimmat pakkaset ovat hellittäneet mutta pensaat ovat vielä lepotilassa. Kuolleita oksia voi poistaa milloin tahansa, mutta ne on helpoin tunnistaa vasta sitten, kun lehdet ovat lähteneet kasvuun.

Leikkaa aina tarpeen mukaan ja tutustu eri lajien vaatimuksiin. Puhtaat, terävät välineet edesauttavat leikkaushaavojen paranemista.

Istutusleikkaus

Edellisenä kesänä tai syksynä istutetut pensaat istutusleikataan vasta keväällä. Versot voi typistää 20-30 cm mittaisiksi. Istutusleikkauksen tarkoituksena on kiihdyttää uusien versojen kasvua ja saada pensas kasvamaan tuuheammaksi. Mikäli pensas on jo hankittaessa hyvin haarautunut, ei istutusleikkaus keväällä ole välttämätön.

Istutusleikkaus on tarpeen, mikäli pensaassa on vain harvoja pitkiä versoja.

 

Hoitoleikkaus

Hoitoleikkauksessa poistetaan vähintään vioittuneet, sairaat ja kuolleet oksat. Lisäksi voi tarpeen mukaan leikata maahan lamoavat sekä pensaan sisään kasvavat versot. Näitä voi myös vaihtoehtoisesti typistää ylös- ja ulospäin suuntautuvan silmun yläpuolelta, jolloin tuleva kasvu ohjautuu oikeaan suuntaan. Toisiaan hankaavista oksista kannattaa poistaa se, kumpi on heikompi tai kasvaa huonommassa kasvukulmassa.

Punaisella merkityt oksat ovat poistettavia, sillä ne kasvavat liian lamoavasti tai pensaan sisään päin.
Kuivuneet versot voi leikata pois milloin vain. Havupensaat eivät välttämättä muuta leikkausta tarvitsekaan. Tuiviot ruskettuvat talvella, joten keväällä kannattaa hetki odotella ja seurata, mitkä versot lähtevät vihertymään ja mitkä ovat todella kuivuneet.

Harvennusleikkaus

Harvennusleikkaus tehdään pensaalle, joka on kasvanut liian tiheäksi. Ensisijaisesti leikataan pois vanhimmat versot. Sopiva leikkauskohta on läheltä maan pintaa. Mikäli maasta lähteviä versoja on vähän mutta pensas on yläosastaan pusikkoinen, voi versoja myös lyhentää.

Harvennusleikkaus nuorentaa pensasta ja tuo siihen ilmavuutta. Alemmassa kuvassa pensas leikattuna.

 

Alasleikkaus

Alasleikkauksessa kaikki versot leikataan poikki noin 10-20 cm korkeudelta. Leikkaustapa sopii runsaasti versoville lajeille kuten pensasangervoille, aitaorapihlajalle ja taikinamarjalle. Alasleikkausta ei suositella useammin kuin 3-5 vuoden välein. Jotkut lajit, kuten pallohortensia sekä koivu- ja keijuangervot, kestävät alasleikkauksen jopa joka kevät. Kyseessä on kuitenkin kasville hyvin radikaali toimenpide, joten sitä ei tule tehdä turhaan. Samalla tulee muistaa, että seuraavan kesän kukinta menetetään, mikäli kyseessä on kasvi, joka kukkii vasta toisen vuoden versoilla. Sellaisia ovat mm. tuoksuvatukka ja norjanangervo. Näille sopii hyvin myös kesäleikkaus kukinnan jälkeen.

Alasleikkaus on kasville radikaali ja raskas toimenpide. Esimerkiksi syreenit, kanukat, kuusamat sekä havupensaat eivät pidä lainkaan alasleikkaamisesta, vaan niitä tulee nuorentaa mieluummin harventamalla.

Keijuangervo toipuu alasleikkauksesta hyvin, ja kukkii heti seuraavana kesänä.

Syreenille ei suositella alasleikkausta.

Erikois- ja muotoiluleikkaukset

Ryhmä- ja jaloruusut sekä syyshortensiat leikataan vuosittain siten, että jokaiseen vahvaan versoon jätetään 3-4 silmua tai silmuparia. Leikkaustapa soveltuu myös pallohortensialle alasleikkauksen välivuosina.Joskus pensas voi kasvaa toispuoleiseksi, mikäli se on jossain vaiheessa jäänyt toisen pensaan puristukseen. Myös huonot valo-olot ovat voineet ohjata kasvun vinoon. Toispuoleiseksi kasvanutta pensasta voi keventää poistamalla tai typistämällä raskaamman puolen versoja. 

Leikkaamalla hoidetut pensaat luovat puutarhaan huolitellun ilmeen, joka ilahduttaa vielä kukinnan jälkeenkin.

Kuvat: Maija Astikainen, Teija Tuisku, Ella Räty
Piirrokset: Ella Räty


Kestotilaaja, lue koko juttu Pensaat pitävät leikkaamisesta digiarkistosta: Kotipuutarha 3/2017

 

2 Comments

  • Aloituskuvassa on jaloruusu jota suositellaan leikattavan kun koivu on hiirenkorvilla eli toukokuun puolella.Sen leikkaus on: valitse 3-5 tukevaa versoa jotka leikkaat 3-5 silmun jälkeen. Poista kaikki heikot ja kuolleet versot. Kuvatekstissä ohje koristepensaan leikkauksesta.

    • Hyvä huomio! Kevätleikkaukset tosiaan jakautuvat pidemmälle jaksolle lajin, kasvuvyöhykkeen ja säänkin mukaan – maaliskuun puolella puuha kuitenkin yleensä saattaa alkaa eteläisessä Suomessa. Aloituskuvan tekstiä muokattu paremmin kuvan lajiin sopivaksi. Kiitos tarkkasilmäisyydestä!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.