Kukkaniityn perustaminen ja hoito

Kukkaniitty miellyttää silmää ja tuo eloa puutarhaan. Samalla se houkuttelee paikalle pölyttäjiä! Perusta kotipuutarhaan paahteessa hehkuva keto tai rehevästi kukkiva niitty.

Mihin kannattaa perustaa niitty?

Niityn voi perustaa esimerkiksi kotipuutarhan joutoalueelle tai sellaiseen paahteiseen ja vähäravinteiseen paikkaan, missä perinteiset puutarhakasvit eivät menesty.

Kaikkien niittyjen lajit rakastavat aurinkoa, mutta kedon lajisto on sopeutunut pitkiin kuiviin jaksoihin. Jos kotipihan nurmikko kulottuu pitkien poutien aikana, siinä on erinomainen paikka kuivalle niitylle.

Myös tuoreen niityn lajisto pitää auringosta ja avoimesta paikasta, jossa ei ole liikaa puita ja pensaita varjostamassa ja kamppailemassa ravinteista ja vedestä.

Värikkäällä yksivuotisella niityllä kukkivat heinäkuussa muun muassa eriväriset keltapäivänkakkarat ja ruiskaunokit.
Tällä kadunvarsikedolla kasvaa päivänkakkaraa, keltasauramoa ja neidonkieltä. Taustalla kukkivat jättipoimulehti ja vuorikaunokki.

Mitä kasveja niitylle?

Kukkaniityn siemenseos valitaan kasvualustan kosteuden, happamuuden ja ravinnepitoisuuden mukaan. Kostea niitty on ravinteikkain ja kuiva kallioketo niukkaravinteisin. Myös hoidon tarve riippuu kasvualustasta. Kuivat ja niukkaravinteiset niityt ja kedot ovat kaikkein helppohoitoisimpia. Kysy lisätietoja palvelevilta siemenkauppiailta!

Yksivuotisia niittylajeja ovat mm. Kesämalvikki (Lavatera trimestris), aitohunajakukka (Phacelia tanacetifolia), kruunusuvikakkara (Glebionis coronarius), maloppi (Malope trifida), pioniunikko (Papaver somniferum Paeoniflorum-Ryhmä), ruiskaunokki (Centaurea cyanus), silkkiunikko (Papaver rhoeas), tiibetinkoirankieli (Cynoglossum amabile) ja öljypellava (Linum usitatissimum).

Kaksi- tai monivuotisia kuivan kedon kasveja ovat mm. Keltasauramo (Anthemis tinctoria), kurjenkello (Campanula persicifolia), neidonkieli (Echium vulgare), ketoneilikka (Dianthus deltoides), mäkimeirami (Origanum vulgare), nuokkukohokki (Silene nutans), päivänkakkara (Leucanthemum vulgare), ruusuruoho (Knautia arvensis) ja siankärsämö (Achillea millefolium).

Niityn voi perustaa vaikka pelkästään yksivuotisilla kasveilla; kesämalvikki, aitohunajakukka, silkkiunikko ja ruiskaunokki.
Kuivan niityn eli kedon kasveja; keltasauramo, kurjenkello, neidonkieli ja ketoneilikka

Pienen niityn perustaminen

  • Kitke pois monivuotiset rikat kuten voikukka, leskenlehti, ohdake, pujo ja juolavehnä. Yksivuotiset rikat häviävät niityltä muutamassa vuodessa itsekseen. Pienen alueen voi peittää pressulla pariksi vuodeksi, jolloin rikkakasvit tukehtuvat muovin alla. 
  • Käännä maa lapiolla ja talikolla. Lisää saviseen maahan hienoa hiekkaa ja haraa se saven sekaan. Hapan metsämaa kaipaa kalkkia, joka on hyväksi kaikille niityn kasveille.
  • Lisää maahan multaa tai turvetta, jotka parantavat samalla maan pieneliöstötoimintaa. 
  • Tasoita maa ja kylvä siemenet siemenpussin ohjeiden mukaan.

Niityn perustaminen konevoimin

  • Kuori vanha pintamaa vähintään 10 sentin syvyydeltä. Pahoin rikkaruohottuneet alueet kannattaa kuoria jopa 20–30 sentin syvyydeltä. Lisää hiekkapitoista pintamaata vähintään 5–10 sentin paksuudelta. 
  • Valitse niityn siemenseos pohjamaan kosteuden ja happamuuden sekä kasvupaikan valoisuuden perusteella. Sekoita siemenet väliaineeseen esimerkiksi hiekkaan tai rakeiseen kalkkiin. 
  • Kylvä siemenet muokattuun maahan. Maan pintaa ei tarvitse jyrätä kylvön jälkeen, koska niittysiemenet vaativat valoa itääkseen.

Miten niittyä hoidetaan?

Vältä ensimmäisenä vuonna rikkaruohojen kitkemistä juurineen, etteivät niittykukkien pienet taimet nouse maasta. Niitä rikkakasvit noin 15 sentin korkeudelta ja kerää varret pois. Niiton voi tehdä useasti kesän aikana. Niitä niitty seuraavana vuonna kukinnan päätyttyä elo–syyskuussa, ja jätä varret muutamaksi päiväksi maahan, että siemenet ehtivät varista. Tasapainon saavuttanut niitty vaatii vain yhden niiton loppukesästä.


Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt