Kevään ensimmäiset puutarhatyöt

Kapea harava on kätevä perennapenkkien siistimisessä. Haravoi varovasti sipulikukkien väleistä.

Lumien sulamisen jälkeen piha näyttää usein vähän lohduttomalta. Talvisuojausten ja kuihtuneiden kasvijätteiden alla odottelee kuitenkin jo uusi kasvu. Nyt on aika auttaa kevät puutarhaan! 

Poista talvisuojaukset

Kun routa on sulanut, voit poistaa varjostuskankaat, havut ja pakkaspeitteet.  Jyrsijäverkkojen ja runkosuojien poistamisessa ei kannata kiirehtiä, sillä pitkäkorvat tuppaavat loikkimaan pihoilla usein pitkälle kevääseen.

Paksut havunoksat hidastavat roudan sulamista ja maan lämpenemistä keväällä.

Haravoi maltilla

Haravoidessa voi olla suurpiirteinen, sillä lehtiaines katoaa kyllä lierojen toimesta maan uumeniin, kunhan kasvukausi kunnolla alkaa. Haravointi voi olla kuitenkin tarpeen, jos maahan on jäänyt paksuja, liiskaantuneita lehtimattoja.

Odota rauhassa maan kuivumista ennen kuin tartut haravaan.

Siisti perennapenkit

Raivaa perennojen viime vuotiset varret ennen kuin uusi kasvu alkaa toden teolla. Kerää ja kompostoi kasvijäte, tai silppua se katteeksi maan pinnalle. 

Pienet oksasakset ovat sopivin työväline varsien katkomiseen, sillä käsin nyhtämällä juuret tai uudet versot saattavat vaurioitua.
Kuihtunutta kasvustoa siivotessasi, varo mullasta pilkistäviä perennanalkuja.

Kompostia katteeksi

Kompostimultaa kannattaa levittää perennojen ja pensaiden juurille sekä monivuotisille hyötykasveille, kuten raparperille. Kompostikate tuo maahan ravinteita, lisää humusta ja pidättää kosteutta maassa. Kompostin ei tarvitse olla täysin maatunutta, kun sitä ei muokata maahan.

Kompostimulta sopii katteeksi monivuotisille puutarhakasveille.

Kuvat: Maija Astikainen


Kestotilaaja, lue lisää puutarhan kevättöistä digiarkistosta:

  • Kotipuutarha 4/2020 s. 44-45
  • Kotipuutarha 4/2017 s. 64-65
  • Kotipuutarha 4/2016 s. 64-65

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.