Kesäkukkien kasvattaminen siemenestä

Kylvä tuoksuherneet maalis-huhtikuussa. Käytä mahdollisimman tuoreita siemeniä. Kuvan lajike on vanha ja perinteinen 'Cupani'.

Siemenluettelot ovat nyt pullollaan mitä ihanimpia kesäkukkia. Monien lajien kasvattaminen siemenestä on melko helppoa. Tärkeää on oikea ajoitus, koulinta ja latvominen.

Jos et ole ennen kasvattanut kukkia siemenestä, niin aloita helpoilla lajeilla. Tällaisia ovat muun muassa samettikukka, punakosmos, krassi, auringonkukka ja tuoksuherne. Orvokkien ja pelargonien kasvuaika on pitkä, mutta kasvivalon avulla niistäkin on helppo kasvattaa tukevat taimet.

Kesäkukkien siementen kylväminen

 1. Tarkista kunkin lajin optimaalinen kylvöaika siemenpussista tai Kesäkukkien kylvöajat –kalenteristamme.
 2. Hanki kylvö- tai taimimultaa. Kylvöastioissa olisi hyvä olla reikiä pohjassa, jotta ylimääräinen kasteluvesi valuu pois. Liian märkä multa mädännyttää siemenet.
 3. Tarkista siemenpussista oikea kylvösyvyys. Monet kesäkukat itävät valossa* eli niitä ei peitetä mullalla. Jos kylvösyvyydestä ei ole mainintaa, peitä siemen multakerroksella, joka on noin kaksi–kolme kertaa siemenen paksuus.
 4. Täytä kylvöastia mullalla, kylvä siemenet ja sumuta multa kosteaksi. Peitä kylvös rei’itetyllä talouskelmulla tai hedelmäpussilla ja aseta valoisalle ikkunalle.
 5. Isoja, kovakuorisia siemeniä (krassi, auringonkukka) kannattaa liottaa vähintään muutama tunti ennen kylvöä, jotta siemenkuori pehmenee.
 6. Jotkut lajit, kuten verbenat vaativat kylmäkäsittelyn itääkseen.
Riippalobelia koulitaan ruukkuihin usean taimen tuppaina.

Kesäkukkien koulinta ja taimikasvatus

 1. Kouli hajakylvetyt taimet omiin purkkeihinsa, kun niihin muodostuu sirkkalehtien lisäksi toinen lehtipari. Valitse koulintaan pieniä ruukkuja. Liian suuressa ruukussa kasvi keskittyy juuriston kasvattamiseen versokasvun kustannuksella. Istuta pikkutaimet taimimultaan jonkin verran syvempään, mutta kuitenkin niin, että sirkkalehdet jäävät selvästi mullan pinnalle.
 2. Aloita lannoitus pari viikkoa koulinnan jälkeen. Lannoita kesäkukkien taimia miedolla kastelulannoitteella, jossa on runsaasti kaliumia (K). Varo liikalannoitusta, joka voi vaurioittaa taimien juuristoa.
 3. Latvo taimet tarvittaessa, jotta ne haaroittuvat ja kasvavat tukeviksi ja tuuheiksi. Katkaise taimen latva, kun kasvissa on vasta muutamia lehtipareja. Poista pikkutaimista kukkanuput, jotta ne jaksavat kasvaa suuremmiksi.
 4. Tarkista latvonnan tarve siemenpussin ohjeista.
 5. Siirrä aikaisin kylvetyt taimet tarvittaessa suurempiin ruukkuihin huhtikuussa.
Jos samettikukan taimet pääsevät venähtämään vähässä valossa, voit istuttaa ne huoletta useita senttejä entistä syvempään.

Kesäkukkien karaisu

Aloita taimien karaisu eli ulkoilmaan totuttaminen noin viikkoa ennen ulos istuttamista. Ensimmäisinä päivinä taimille riittää parin tunnin ulkoilu. Istuta kesäkukat ulos toukokuun lopulla tai kesäkuun alkupuolella. Tarkkaile säätiedotuksia ja varaudu suojaamaan kesäkukat harsolla hallaöiden varalta.


*Yleisimpiä valossa itäviä lajeja ovat mm. ahkeraliisa, begonia, härmesalvia, kohtalonkukka, koristetupakka, leijonankita, lobelia, orvokki, petunia ja tulisalvia.


Kestotilaaja, lue lisää aiheeseen liittyviä juttuja digiarkistosta:

2 Comments

 • Siemeniä ostin keväällä ja ihmeekseni siemenet eivät olleet niitä mitä pussissa luvattiin esim ahkeraliisa oli kirjavaa betuniaa , punahattu oli kesäpäivänkukka ( perhoskasvi punahattu ) nämä eivät ainoat . Aiemmin en havainnut tälläistä . Kasvatan taimet kasvihuoneessa ja otan siemeniä jo syksyllä salkoruusu , kehäkukka . samettiruusu ym , Kasveista gojimarjaa en ole saanut tekemään hedelmiä samoin kiivi on kasvussaan , viikunassa on hedelmiä ja viinirypäleessä erikoisen paljon . Lehteänne olen tilannut vuosia mutta nyt lyhyempiä jaksoja kun puutarha on täynnä kaikenlaista .

  • Hei! Harmillista, että näin on käynyt. Jos siemenet ovat olleet vääriä, kannattaa aina olla yhteydessä myyntipaikkaan. Näin vältytään ehkä ikäviltä yllätyksiltä jatkossa! Ystävällisin terveisin, Heli / Kotipuutarha

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.