Kerää sadevettä ja kastele viisaasti

vesiaihe

Ilmastonmuutoksen myötä sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet. Välillä tulee rankkasateita ja toisaalta on pitkiä kuivia jaksoja. Sadeveden talteenotto ja käyttö kasteluvetenä on paitsi ekologista myös taloudellista.

Sadeveden kerääminen ja viivyttäminen

Sadeveden talteenotto kannattaa, koska kasteluvettä tarvitaan kuivina jaksoina jo muutaman helteisen päivän jälkeen. Sadevettä voi ohjata ränneistä suoraan keruusäiliöön, sadevesikaivoon tai keruualtaaseen. Vettä voi myös imeyttää läpäisevien pintojen avulla kasvien juuristoalueille, jolloin kastelun tarve vähenee.

sadeveden keräys
Helpoin tapa hyödyntää sadevettä on kerätä sitä kattovesistä astioihin kuivan kauden kasteluvedeksi.

Pintavesien ohjailu

Pintavettä voi ohjailla hallitusti rakenteilla, jotka imeyttävät ja haihduttavat sitä. Vettä johdetaan haluttuun suuntaan pinnan kallistuksilla ja veden virtausta kestävillä pintamateriaaleilla. Pientalopihoissa on hyvä suosia läpäiseviä pintoja, kuten reikäkiviä tai -laattoja, läpäiseviä saumoja laattojen välissä sekä sepeli- ja sorapintoja.

sadepuutarha
Pintavettä voi kuljettaa puutarhassa haluttuun suuntaan myös koristeellisissa uomissa tai kouruissa, jolloin saa nauttia virtaavan veden tunnelmasta ja solinasta.

Sadepuutarha

Sadepuutarha on suora käännös englanninkielisestä raingarden-sanasta. Puutarhansuunnittelussa se tarkoittaa esteettiseesti kaunista veden viivyttämisaluetta, kosteikkoa tai keruuallasta, josta vesi kulkeutuu takaisin luonnon kiertokulkuun. Sadevettä ei ohjata viemäriverkostoon, vaan käytetään hyväksi puutarhassa. Sadepuutarha voi olla myös sorapintainen alue tai uoma, johon sateella kertyy vettä ja josta sitä haihtuu kuivalla säällä. Kasvien peittämässä kosteikossa tai painanteessa sadevesi ohjataan kasvien käyttöön ja ylimääräinen vesi imeytyy maahan.

vesiaihe
Ohjaa rakennuksen hulevedet lampeen.

5 vinkkiä kasteluun

 1. Kastelu on parasta ajoittaa aamuun tai iltaan. Kuumimpaan aikaan päivästä kastelua kannattaa välttää, sillä silloin vesi haihtuu nopeasti. Vesi valutetaan kasvin juurelle ja sitä annetaan kerralla reilusti.
 2. Satokasveja kastellaan läpi kesän sadon varmistamiseksi. Nopea tapa auttaa helteessä nääntyviä kasveja on sadettaminen tai kastelupistoolilla suihkutus. Kastelukannulla tai -letkulla veden saa ohjattua tarkemmin kasveille. Näin myös vettä säästyy.
 3. Nurmikkoa ei ole välttämätöntä kastella, sillä kuivana kautena kellastunut nurmikko vihertyy sateiden myötä. Vasta istutettuja taimia tulee aina kastella, ellei kesä ole poikkeuksellinen sateinen.
 4. Puiden, pensaiden ja perennojen taimia kastellaan juurtumiseen asti. Sen jälkeen ne yleensä pärjäävät omillaan.
 5. Peitä paljas maa. Katteet pidättävät kosteutta kasvualustassa. Eloperäiset katteet lannoittavat ja lisäävät maan pieneliötoimintaa. Katteiden käyttäminen kaikkialla puutarhassa säästää vesivaroja.
Kukkien kastelu kastelukannulla
Kastelu on tarpeen ruukuissa kasvaville kasveille.

 

Kuvat: Maija Astikainen, Maija Stenman ja Teija Tuisku

2 Comments

 • Jutussa ei mainittu lainkaan itikoita. Avoimet sadevesisäiliöt ja kosteikot ovat itkoiden paratiiseja. Sadevesitynnyrit kannattaa aina peittää tiheällä verkolla tai kannella, jos ei halua viettää kesää hyttysparven keskellä.

  • Kiitos kommentista Maria! Isot vesitynnyrit olisi tosiaan hyvä peittää, jo siksisin etteivät pihapiirin pikkueläimet (esim. oravat) huku niihin. Toisaalta varsinkin hellejaksoina pihassa olisi hyvä olla pieniä, avoimia matalia vesiastioita, joissa pikkulinnut ja siilit voivat käydä juomassa.
   T: Piia Kotipuutarhasta

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.