Kasvit sisäilman puhdistajina

Kasvit imevät itseensä lehtien ilmarakojen kautta hiilidioksidia, mutta sen ohella myös erilaisia huoneilmassa esiintyviä kaasuja. Kaasut kulkeutuvat juuristoon, jossa elävät mikrobit hajottavat epäpuhtaudet ravinteiksi kasveille. Kasvien ilmanpuhdistustehoa on tutkinut mm. NASA jo 1980-luvulla.

Mitä huoneilmasta voi löytyä?

Sisäilmaan voi erittyä haitallisia aineita mm. maaleista, kokolattiamatoista sekä lattiamateriaalien ja huonekalujen liima-aineista. Yksi tyypillisistä haitta-aineista on formaldehydi. Toimistoissa tulostimet ja kopiokoneet voivat tuottaa ilmaan myös bentseeniä. Muita haitallisia kaasuja ovat mm. tolueeni, ammoniakki ja asetoni. Jotkut kasvit pystyvät puhdistamaan sisäilmasta jopa yli 80% haitallisista kaasuista.

Helppohoitoiset anopinkielet (Sansevieria) puhdistavat huoneilmaa.

Parhaat kasvit ilman puhdistukseen

Tehokkaimpia sisäilman puhdistajia ovat mm. reunustraakkipuu, ananaskasvit sekä isoviirivehka.
Hyviä sisäilman suodattajia ovat myös

  • kirjorönsylilja
  • muratti
  • limoviikuna
  • isoanopinkieli
  • krysanteemi
  • kultaköynnös

Formaldehydejä suodattavat hyvin myös kaarisulkasaniainen, peikonlehti ja köynnösvehkat. Pensaspalmu on hyvä poistamaan ammoniakkia, kultapalmu sekä perhoskämmekkä tolueenia.

Kultaköynnös (Epipremnum pinnatum) on erinomainen huoneilman puhdistaja.
Rönsyliljat (Chlorophytum) ovat hyviä nappaamaan pieniä itiöitä huoneilmasta.

Miten paljon kasveja pitää olla?

Puhdistavia kasveja kannattaa sijoitella eri puolille kotia. Nyrkkisääntönä voi pitää yhtä kasvia kymmentä neliömetriä kohti. Kokeile sisustuselementtinä myös puhdistavia viherseiniä – ne ovat tehokas ratkaisu silloin, kun lattiapinta-alaa on vähän.

Muista kasvien hoito!

Pyyhi huonekasvien lehdistä pölyt säännöllisesti, huolehdi kasvien voinnista ja pidä mullat ja ruukut puhtaina ja homeettomina. Pölyiset tai homeiset kasvit, ruukut ja mullat voivat jopa heikentää huoneilmaa.

Kuvat: Hanna Marttinen, Teija Tuisku


Kestotilaaja, lue lisää digiarkistosta:

Huonekasveilla ilma puhdistuu – Kotipuutarha 2/2015 s. 78

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.