Joulukukkien hoito

Joulukukkien hoidossa tärkeintä on oikea lämpötila ja kastelu.

Joulutähden ja joulukaktuksen hoito

Lämmin paikka, kohtuullinen kastelu

Joulutähti ja joulukaktus viihtyvät normaalinlämpöisessä huoneilmassa. Kastele säännöllisesti, mutta anna mullan pinnan kuivahtaa kasteluiden välillä. Kaada ylimääräinen vesi pois aluslautaselta. Jos laitat joulutähden tai kaktuksen umpinaiseen suojaruukkuun, sujauta pohjalle sanomalehtimytty. Sanomalehti imee mahdollisen ylimääräisen kasteluveden ja suojaa näin kasvia liialta märkyydeltä.

Joulutähti ei kestä kylmää eikä vetoa. Varmista, että joulutähti on kunnolla paketoitu ennen kuin kuljetat sen kaupasta kotiin. Sijoita joulutähti mieluummin huoneen keskelle kuin lähelle ikkunoita tai ulko-ovea.

Joulukaktusta voi kasvattaa huonekasvina ympäri vuoden. Kastelun vähentäminen sekä noin kuukauden parin jakso viileämmässä huoneessa tai ulkosalla syyskesällä innostaa kaktuksen kukkimaan taas joulun aikaan. Lisää kastelua heti, kun nuppuja alkaa ilmestyä.

Kestosuosikki joulutähti ei kestä kylmää eikä vetoa. Kuva: Maija Astikainen
joulukaktus_500x750ma
Jos laitat kasvin umpinaiseen suojaruukkuun, sujauta pohjalle sanomalehtimytty. Kuvassa joulukaktus.

Atsalean ja jouluruusun hoito

Viileä paikka, säännöllinen kastelu

Atsaleat ja jouluruusut eivät kärsi kylmästä; mitä viileämpi huoneilma on, sitä paremmin ne viihtyvät. Kastele säännöllisesti, mutta älä jätä vettä aluslautaselle, jotteivat juuret tukehdu. 

Jouluruusun voi istuttaa keväällä kukkapenkkiin suojaisaan, puolivarjoisaan paikkaan ja vettä läpäisevään kasvualustaan. Menestyminen riippuu lajikkeesta. Kestävin on tavallinen vaaleajouluruusu (Helleborus niger).

Kastele atsalea upottamalla reiällinen istutusruukku vesiämpäriin. Toista uppokastelu parin päivän välein ja anna veden imeytyä muutama minuutti. Atsalea nauttii myös sumuttelusta. Kuva: Maija Astikainen
Jouluruusu viihtyy leutoina talvipäivinä terassilla ja lasitetulla parvekkeella. Kuva: Maija Astikainen

Huonekuusen hoito

Kastele huonekuusta vähän kerrallaan, mutta usein.

Huonekuusi (Araucaria heterophylla) eli norfolkinaraukaria pitää viileästä, joten sille sopivin paikka saattaa löytyä viileähköltä verannalta. Kastele huonekuusta vähän kerrallaan, mutta usein. Mikäli pidät huonekuusta tavallisessa huoneenlämmössä, sumuttele sitä vedellä usein ja pidä se mahdollisimman kaukana lämpöpattereista ja muista lämmönlähteistä. Huonekuusi toimii pienessä asunnossa myös joulukuusen korvikkeena, vaikkei se nimestään huolimatta kuusi olekaan.

Huonekuuset ovat kiilanneet erityisesti miesten sekä nuorten joulun ajan suosikkien joukkoon. (Lähde: Biolan)

 

Hyasintin ja ritarinkukan hoito

Viileä paikka, maltillinen kastelu

Hyasintit ja ritarinkukat eli tutummin amaryllikset viihtyvät viileähkössä huoneilmassa. Hoidoksi riittää maltillinen kastelu. Varsinkin lämpimässä liiallinen kastelu saa näiden sipulikukkien kukkavarret venymään. Toisaalta riittävä vedensaanti takaa sen, että nuput avautuvat muhkeiksi ja näyttäviksi kukiksi. Siirrä kasvit yöksi viileään, ei kuitenkaan pakkasilmaan, niin kukinnan kesto pitenee.

Ritarinkukka on hyvä valinta joulun ajan ensimmäiseksi kukaksi, sillä se kukkii pitkään avaten kukkiaan ja kasvattaen kukkavarsia vielä viikkoja kotiin tuomisen jälkeenkin. Nuppuinen hyasintti sitä vastoin intoutuu päästessään lämpimään huoneilmaan ja kukat aukeavat hetkessä.

Hyasintti on tavallisin ja edelleen yksi suosituimmista joulukukistamme. Jos joulunaikaan ei ole pakkasta, hyasintti viihtyy myös suojaisalla parvekkeella ja terassilla. Kuva: Maija Astikainen
Usein amaryllikseksikin kutsuttu ritarinkukka tarvitsee usein tukea, sillä kukinnot ovat kookkaita. Kuva: Kauppapuutarhaliitto.

Joulukukkavinkit

 

Pidä tasaisen kosteana Kastele niukasti Jatka kasvatusta huonekasvina Istuta puutarhaan
atsalea hyasintti joulukaktus atsalea
jouluruusu mehiruusuke mehiruusuke hyasintti
joulutähti ritarinkukka muratti jouluruusu
syklaami tulilatva orkidea kielo

 

Taulukko: Biolan Oy


Lue lisää joulukukista ja niiden hoidosta:

1 Comment

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.