Ikivihreiden kasvien talvisuojaus

Lumi on hyvä suoja pakkasta vastaan, mutta nuoskaantuessaan se voi vahingottaa havukasveja.

Erityisesti nuoret havukasvit ja alppiruusut kaipaavat talvisuojausta. Niitä uhkaa painava nuoskalumi sekä kuivattava kevätaurinko. Suojaa ikivihreät kasvit viimeistään tammikuussa.

 

Tarkkaile havukasveja talvella ja vapauta ne painavasta lumikuormasta ravistelemalla oksia kevyesti. Pieniä katajia ja tuijia voi auttaa etukäteen laittamalla niille vahvan tukikepin ja sitomalla rungon muutamasta kohdasta keppiin. Näin kasvi kestää paremmin lumen painoa. Poista tukikeppi ja sidokset keväällä.

Havujen ja alppiruusujen talvisuojaus

Ikivihreitä kasveja uhkaa kevättalvella etenkin kuivuminen, sillä juuristo ei kykene ottamaan vettä jäätyneestä maasta, mutta neulaset ja lehdet pyrkivät haihduttamaan auringon alkaessa lämmittää. Kevätahavalle alttiit kasvit on syytä suojata useiden vuosien ajan, kunnes niiden juuristo on kasvanut syvälle maahan.

Aseta varjostuskangas kasvien ylle viimeistään helmikuussa ja poista se vasta, kun maan pintakerros ei ole enää jäässä. Myös havunoksat ajavat saman asian, mutta muovia on syytä välttää, sillä se nostaa lämpötilan liian korkeaksi peitteen sisällä ja herättää kasvit kasvuun liian varhain.

havujen_varjostus500
Nuoret havukasvit kannattaa suojata kevätauringon paahteelta. Tarkoitukseen on saatavilla monenlaisia suojakankaita. Tue kankaat keppien varaan, etteivät ne paina kasvia.
ikivihreiden_suojaus500x
Maanmyötäiset havukasvit on helppo suojata kevätahavalta levittämällä niiden päälle kasvuharso tai muu hengittävä kangas. Kiinnitä harso maahan kepeillä tai asettele kiviä painoksi.
alppiruusujen_suojaus500tt
Ikivihreät perennat, kuten kuvan jouluruusu, kärsivät kevätauringon paahteessa alppiruusujen tapaan. Varjostukseen sopivat havunoksat ja kevyet, harsomaiset kankaat.
havujen_suojaus500tt
Varjostamiseen kelpaa lähes mikä tahansa kangas, vaikkapa pakkaspeite, kunhan sillä ei tukahduta kasvia. Laita varjostuskangas tukikeppien varaan ja kiinnitä löyhästi niin, että ilma kiertää.

Monirunkoisten havupuiden tukeminen

Silmämääräisesti säännöllisen muotoinen kartiovalkokuusi (kuvassa), tuija tai marjakuusi voi kätkeä sisäänsä monta latvaa. Jos lumi pääsee painumaan latvojen väliin, kasvi voi murtua keskeltä. Monilatvaisia havuja voi tukea sitomalla latvat talveksi yhteen.

havujen_sitominen1050x_ma
Sido monihaaraisten havupuiden latvat yhteen. Sitomiseen voit käyttää esimerkiksi paksua juuttinarua. Kiepauta naru useampaan kertaan latvaversojen ympäri. Vapauta sidokset keväällä.

 

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.