Erityisesti nuoret havukasvit ja alppiruusut kaipaavat talvisuojausta. Niitä uhkaa painava nuoskalumi sekä kuivattava kevätaurinko. Suojaa ikivihreät kasvit viimeistään tammikuussa.
Tarkkaile havukasveja talvella ja vapauta ne painavasta lumikuormasta ravistelemalla oksia kevyesti. Pieniä katajia ja tuijia voi auttaa etukäteen laittamalla niille vahvan tukikepin ja sitomalla rungon muutamasta kohdasta keppiin. Näin kasvi kestää paremmin lumen painoa. Poista tukikeppi ja sidokset keväällä.
Havujen ja alppiruusujen talvisuojaus
Ikivihreitä kasveja uhkaa kevättalvella etenkin kuivuminen, sillä juuristo ei kykene ottamaan vettä jäätyneestä maasta, mutta neulaset ja lehdet pyrkivät haihduttamaan auringon alkaessa lämmittää. Kevätahavalle alttiit kasvit on syytä suojata useiden vuosien ajan, kunnes niiden juuristo on kasvanut syvälle maahan.
Aseta varjostuskangas kasvien ylle viimeistään helmikuussa ja poista se vasta, kun maan pintakerros ei ole enää jäässä. Myös havunoksat ajavat saman asian, mutta muovia on syytä välttää, sillä se nostaa lämpötilan liian korkeaksi peitteen sisällä ja herättää kasvit kasvuun liian varhain.
Monirunkoisten havupuiden tukeminen
Silmämääräisesti säännöllisen muotoinen kartiovalkokuusi (kuvassa), tuija tai marjakuusi voi kätkeä sisäänsä monta latvaa. Jos lumi pääsee painumaan latvojen väliin, kasvi voi murtua keskeltä. Monilatvaisia havuja voi tukea sitomalla latvat talveksi yhteen.
