Helppo mökkipuutarha

Toiselle joutenolo on parasta hermolepoa hektisestä arjesta, joku taas kaipaa vapaa-ajalleen ahkeraa tekemistä, josta näkyy oman käden jälki. Parhaimmillaan mökkipuutarha on näitä molempia – se tarjoaa pientä puuhastelua, mutta isäntäväen poissa ollessa pärjää hyvin itsekseenkin.

Kaikki lähtee tontista. Kallioinen merenrantatontti ei kaipaa kuin kesäkukkaruukut väripilkuiksi, kuivalla mäntykankaalla jäkälät ja varpukasvit muodostavat kauniin kuntan, joka korvaa työlään nurmikon. Reheveämpi metsätontti vaatii jo hieman enemmän työtä, jotta piha ei kasva umpeen. Oli tonttisi millainen tahansa, samat nyrkkisäännöt pätevät – oikeat kasvivalinnat ovat helppohoitoisuuden perusta.

 

 

Viisi vinkkiä mökkipuutarhan perustamiseen

  • Sovita piha resursseihisi. Lähde suunnittelussa liikkeelle siitä, minkä verran vietät mökillä aikaa ja mikä on panoksesi pihan hoitoon. Jos olet välillä viikkokausia pois, pyri tekemään piha mahdollisimman huoltovapaaksi. Jos taas vietät mökillä koko kesäkauden ja pidät puutarhan kuopsuttelusta, voit tehdä vaativampia valintoja.
  • Korosta olemassa olevaa. Säästä kaunis luonnonkukkaniitty, kallion muoto tai rantakoivikko. Katseenvangitsijoita voivat olla myös yksittäiset puut, suuret kivet tai pienet purot.
  • Suosi luonnonkasveja. Paikalle luontaisesti asettuneet kasvit eivät kaipaa mitään hoitoa. Valkovuokon, kanervan, päivänkakkaran, kielon tai maitohorsman kukinta ei häviä perennoille. Voit myös rajata luonnonkasvustoja reunakivin, mikäli haluat viimeistellymmän ilmeen.
Päivänkakkara on luonnonmukaisten pihojen klassikko ja päiväperhosten mieleen.
Kanerva kukkii valoisilla ja kuivilla paikoilla heinä-elokuussa.
  • Unohda nurmikko tai pidä sitä mahdollisimman vähän. Nurmen ajaminen on jatkuvaa työtä, joka varsinkin alkukesällä vaatii säännöllistä paikallaoloa.
  • Piristä kesäkukilla. Jos suurten kukkapenkkien ylläpito tuntuu ajatuksena työläältä, istuta kesä ruukkuihin. Asettele ruukut oleskelualueelle ja tärkeimpien pihapolkujen varteen. 
Pelargoni on kesäkukista kiitollisimpia, sillä se tyytyy harvaan kasteluun.
Istuta puutarhaan myös kasveja, joista saat kaunit kimput kesäiseen pöytään. Myös yrteistä on silmäniloa.

Lomailijan kestävät kasvivalinnat

Kuten pihojen suunnittelussa aina, istuta vain sellaisia kasveja, jotka viihtyvät kyseisissä kasvuolosuhteissa. Mikäli paikan valoisuus tai maaperän kosteusolot eivät vastaa kasvin tarpeita, kasvi voi huonosti tai sitä joutuu hoitamaan enemmän.
Mikäli vietät mökillä aikaa aina tiettynä aikana kesästä, panosta sen hetken kukkijoihin. Loppukesän lomailijan on ehkä turha täyttää pihaa syreeneillä tai pioneilla, vaan panostaa enemmän elokuun kukkijoihin. Jos vietät aikaa mökillä vaihtelevasti pitkin kesää, valitse mahdollisimman pitkään kukkivia kasveja.

Pitkään kukkivia perennoja:

kurjenpolvet
harmaamalvikki
pohjanrantakukka
kesäpikkusydän
värimintut
asterit
tarha-alpi
iisoppi

Helppoja kesäkukkia:

pelargoni
samettikukka
tsinnia
tähtisilmä
miljoonakello
orvokit
lobelia
krassit

Luonnonkasveja kuivalle paikalle

Esimerkki-istutus on toteutettu kivien lomaan, aurinkoiselle paikalle ja kuivaan kasvualustaan. Kasvit ovat tuttuja niityiltä, kedoilta ja tienpientareilta. Siirrä kasveja omalta tontilta tai kasvata siemenestä.

Taustalle on istutettu metsälauhaa, päivänkakkaraa ja puna-ailakkia. Etualalla kukkivat matalina ketoneilikka ja keto-orvokki. Oikealla kasvavaa mäkitervakkoa on istutuksessa myös valkokukkaisena. Kevyt heinämäinen kasvi on nuokkuhelmikkä.
Suunnitelma ja piirros: Kati Jukarainen

Kuvat: Teija Tuisku, Hanna Marttinen


Kestotilaaja, nämä artikkelin lähteinäkin toimineet digiarkiston jutut saattaisivat kiinnostaa sinua:

 

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.