Härmän torjunta ja vinkit ennaltaehkäisyyn

Harma tulikellukalla
Härmä on iskenyt tulikellukkaan(Geum coccineum). Kuiva ja tuuleton paikka lisää alttiutta tällä kasvilla.

Härmä on kasveilla esiintyvä sienitauti. Sairastuneen kasvin tunnistaa parhaiten harmaasta pölystä kasvien lehdillä. Härmä ei yleensä tapa kasvia, mutta sienirihmasto haittaa kasvin yhteyttämistä ja turmelee ulkonäön. Härmä voi myös heikentää ravintokasvien, kuten mansikan, vadelman ja herukan satoa.

Milloin ja mihin härmä iskee?

Härmää esiintyy lähes kaikilla kasveilla. Ainoat poikkeukset ovat havu- ja vesikasvit sekä saniaiset. Pahimmin härmästä kärsivät yleensä ruusut ja perennoista muun muassa syysleimut, kellukat, ritarinkannukset, ängelmät ja ukonhatut. Nuoret kasvinosat, kuten vastaleikattujen pensaiden uusi kasvusto, ovat alttiimpia härmälle. Esimerkiksi hernepensas saa helposti härmän leikkauksen jälkeen. Vanhat kasvinosat ovat kestävämpiä, sillä niiden pinta on vahvempi ja niiden soluissa voi olla härmää torjuvia aineita. Härmä on tyypillisesti hellekesän harmi, koska sen itiöt leviävät kuivalla ja lämpimällä säällä. Toisaalta härmän itiöt tarvitsevat kosteutta itämiseen.

Esimerkiksi mansikan lehtien alapinnat alkavat punertaa härmän takia ja lehdet käpertyä. Härmä tarttuu veden tai ravinteiden puutteesta kärsiviin kasveihin, mutta myös liiallinen typpilannoitus edistää sairautta. Härmän ennaltaehkäisyssä on tärkeää johtaa vesi maahan, jotta lehdet pysyvät mahdollisimman kuivina. Taimet istutetaan riittävän harvaan ja ilmavaan, aurinkoiseen paikkaan. Järkevintä on suosia härmänkestäviä lajikkeita, kuten ’Jonsok’, ’Honeoye’ ja ’Bounty’.

Miten härmän leviämisen voi välttää?

 • Tarjoa kasville mahdollisimman sopiva kasvupaikka- ja alusta. Esimerkiksi syvämultaisessa ja kosteutta pidättävässä penkissä kasvava syysleimu pärjää paremmin härmälle kuin kuivassa kasvualustassa kituuttava lajikumppaninsa.
 • Pidä kasvustot ilmavina ja vältä liiallista typpilannoitusta.
 • Ehkäise härmää kastelemalla istutuksia pitkinä hellejaksoina.
 • Kastele kasveja tarvittaessa juurelle. Vältä lehtien kostuttamista etenkin illalla, kun haihdunta vähenee.
 • Istuta härmänkestäviä lajikkeita.
 • Aloita torjuntatoimet heti taudin havaittuasi. Kerää sairastuneet lehdet ja kompostoi ne.

Kokeile myös

Puolukan ja karpalon sisältämä bentsoehappo voi lievittää härmän oireita. Tuorepuristettu mehu laimennetaan veteen 1:1 ja ruiskutetaan kasvin lehdille välittömästi. Tuoremehun voi myös pakastaa. Korteuutteesta voi olla apua, sillä piitä sisältävät aineet parantavat kasvien pintasolukon kestävyyttä. Pii kannattaa antaa lannoituksena maahan, sillä ruiskutteena sen teho saattaa jäädä heikoksi. Kaikki käsittelyt pitää uusia usein, sillä sade huuhtelee aineet pois kasvustosta.

Härmäntorjunta-aineet

Härmään on olemassa myös kemiallisia kasvinsuojeluaineita, joita käytetään ammattiviljelyssä. Kolikon toisena puolena näissä aineissa on se, että aineen jatkuva käyttö voi muokata härmää niin, että se muuttuu immuuniksi torjunta-aineelle. Jos härmä vaivaa kotipuutarhurin esteettistä silmää, on ainoa keino vaihtaa kasvi kokonaan uuteen.

Kuva: Annikki Oikkonen

5 Comments

 • Voiko härmään sairastuneen kasvin hedelmiä/vihanneksia syödä? Härmä iski kurkkuun ja kesäkurpitsaan, jotka tuottavat satoa mutta mistään ei löydy tietoa onko sato syömäkelpoista.

  • Hei Iina
   Härmä on hyvin tavallinen vaiva kurkulla ja kurpisalla loppukesästä. Yleensä kurkut ja kurpitsat ovat ihan normaalin näköisiä ja syömäkelpoisia, vaikka kasvin lehdet olisivat härmän peitossa.

  • Hei

   Itse jättäisin härmäiset yrtit syömättä 🙂 Sen sijaan esimerkiksi kurpitsat ja kurkut ovat yleensä ihan syömäkelpoisia, vaikka lehdissä olisikin paljon härmäkasvustoa (kuten usein syyskesällä on). Terveisin, Piia Kotipuutarhasta

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.