Biologinen torjunta

Pistepirkot ovat hyviä kirvojen torjujia. Kuva: Heini Koskula, Biotus Oy

Biologinen torjunta on ympäristölle ystävällinen ja turvallinen torjuntamuoto.

Luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon sopii hyvin biologinen torjunta. Siinä käytetään tuholaisten torjumiseen niiden luontaisia vihollisia, jotka siis popsivat tuholaiset suihinsa. Helppo ja käytetty kotikonsti on ollut siirrellä puutarhan leppäkerttuja esimerkiksi kirvojen vaivaamiin kasvustoihin. Hyödyllisiä petohyönteisiä saa myös tilata kotipuutarhureille sopivissa pakkauksissa. 

Biologinen torjunta sopii erityisen hyvin rajoitetuille alueille kuten parvekkeille ja kasvihuoneisiin, joista eliöt eivät pääse niin nopeasti leviämään pois.

Chilit houkuttavat helposti kirvoja.
Sisätiloissa ilman kosteutus edistää esimerkiksi petopunkkien menestymistä ja tehostaa siten torjuntaa.

Hyödyllisiä petoja

Erilaisten leppäpirkkojen lisäksi yhteistyöhön voi valjastaa esimerkiksi erilaisia petopunkkeja, harsokorennon toukkia, kesäsirkkaluteita ja jauhiaiskiilukaisia.

Ansaripetopunkki on tehokas vihannespunkin torjuja. Alle puolen millimetrin mittaisia petoja päästetään kasvin lehdille noin 20-50 kappaletta neliömetrille. Teho näkyy noin kahden viikon kuluessa. Koska vihannespunkki ei viihdy kosteassa, kasvuston sumuttelustakin on apua.

Ripsiäispetopunkit syövät ripsiäisen toukkia. Aikuisiin ripsiäisiin voi lisäksi käyttää liima-ansoja. Pikkuruisia ripsiäispetopunkkeja annostellaan useampi sata kappaletta neliömetrille.

Kaksipistepirkko on hyvä kirvojen torjuja, kuten muutkin pistepirkot. Puutarhojen leppäkertut ovat yleisimmin seitsenpistepirkkoja.

Biologinen torjunta sopii hyvin parvekkeille ja kasvihuoneisiin.

Ennakoiva torjunta

Paras teho saavutetaan aina ennakoivalla torjunnalla eli siinä vaiheessa, kun tuholaisia on vielä vähän. Tartu siis toimeen heti, kun huomaat ensimmäiset tuholaiset. Hyödyksi on, jos tarkkailee kasvustoja päivittäin muun hoidon yhteydessä. Erityisesti lehtihankoja lehtien alapintoja on hyvä pitää silmällä, jotta kutsumattomat vieraat huomaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Esimerkiksi vihannespunkista on vaikeaa päästä eroon pelkällä biologisella torjunnalla, jos tuhot ovat jo selvästi havaittavia ja punkkien erittämää seittiä on runsaasti. Erilaiset luomuhyväksytyt ruiskutteet täydentävät silloin torjuntaa.

Kuvat: Maija Astikainen, Hanna Marttinen


Kestotilaaja, lue lisää digiarkistosta:

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.