Ajankohtaista marraskuussa: Varaudu lumeen ja jäähän

Marraskuussa talvi ilmoittelee tulostaan ja on aika varautua pihalla pakkasen ja lumen tuloon sekä jäätyviin pintoihin. Kasvien suojaamisen lisäksi kiinnitä huomiota pihan toimivuuteen ja turvallisuuteen.

Kalusteet suojaan

Vie viimeistään nyt puutarhakalusteet suojaan. Kylmäkin varasto on parempi kuin jättää kalusteet pihalle säiden armoille. Myös talven ajan tyhjillään oleva kasvihuone voi toimia varastona, ja kalusteista voi loihtia kasvihuoneeseen talvisen oleskelupaikan.

Kerää pihalta myös muut irtonaiset tavarat – lasten pihalelut, puutarhavälineet ja ruukut. Lasten hiekkalaatikolta on hyvä poimia lapiot ja ämpärit, joihin jääneet kakkuainekset jäätyessään aiheuttavat halkeamia. Kiikuta grilli suojaan ja varmista, että leikkimökkikin on valmis talveen.

Tyhjennä vesitynnyrit ja -astiat ja käännä ne ainakin kumolleen. Tyhjennä ja irrota myös vesiletkut ja vie suojaan. Irrota kasvihuoneen automaattiavaajien sylinterit talveksi.

Turvallinen talvipiha

Jos pihassasi tehdään talven aikana lumitöitä koneellisesti, muista rajata kulkuväylät hyvin. Aseta tarvittavat aurauskepit ajoissa, kun maa on vielä sula. Myös pienemmät polut on hyvä merkitä, mikäli niitä pitkin on tarvetta kulkea puutarhassa talvella. Selkeästi rajatut väylät helpottavat lumitöitä ja säästävät puutarhaa monilta kolhuilta. Jos pihasi on uusi, mieti valmiiksi paikat aurauslumelle. Kaiva lumilapiot ja -kolat esille.

Liukastumiset ovat talvikauden yleisimpiä tapaturmia. Hanki valmiiksi hiekoitussepeliä ja pidä sepeliastia sellaisessa paikassa, että sitä tulee myös käytettyä. Ämpärillistä sepeliä voi pitää vaikkapa sisäänkäynnin vieressä siltä varalta, että pääkallokeli yllättää yön aikana. Muista myös tarkistaa, että pihan valaistus on kunnossa!

Muista myös kasvien talvisuojaukset! Lue niitä koskevat artikkelit:

 

Kuvat: Teija Tuisku

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.