10 faktaa biohiilestä

Biohiili pidättää kosteutta ja ravinteita.

Biohiili on monikäyttöinen aines käytettäväksi puutarhojen maanparannukseen. Tunnetko sen ominaisuudet ja käytön?

 1. Biohiili syntyy hapettomassa palamistilassa eli pyrolyysissa. Palamisessa jäljelle jää vain alkuaine hiili. Tämä erottaa biohiilen tavallisesta hiilestä, jonka joukossa on palamatonta ainesta ja tuhkaa.
 2. Biohiiltä voi valmistaa monesta materiaalista – tyypillisesti puusta, mutta myös esimerkiksi järviruo’osta tai oljesta.
 3. Erittäin huokoisena materiaalina biohiili imee itseensä suuren määrän kosteutta ja ravinteita, joita se luovuttaa pitkällä aikavälillä.
 4. Valitse hienojakoinen (0-4 mm) biohiili ruukkuviljelyyn ja kylvöalustoihin. Hieman karkeampi (5-10mm) sopii kukkapenkkeihin ja viljelylaatikoihin. Yleisbiohiili (0-30 mm) soveltuu hyvin maanparannukseen kasvimaalle, marjapensaiden istutusalustoihin sekä havu- ja hedelmäpuille.
 5. Biohiili sopii erityisen hyvin kasvualustoihin, joiden veden ja ravinteiden pidätyskyky on heikko. Tällaisia ovat esimerkiksi hiekkapitoiset maat, joilla biohiili voi jopa puolittaa kastelun tarpeen.
  Jauhemainen biohiili sopii hyvin käytettäväksi ruukkuviljelyyn.
  Biohiili sopii erityisen hyvin karkeiden kivennäismaiden parannukseen, sillä se sitoo kosteutta.
 6. Huokoinen biohiili tekee maan rakenteesta ilmavamman, joten se sopii hyvin tiivistyneiden maiden parantamiseen.
 7. Biohiili vaatii aina kastelun ja lannoituksen. Se siis ikäänkuin ladataan vedellä ja ravinteilla ennen käyttöä. Lataamaton, kuiva biohiili heikentää kasvua, sillä se imee vettä ja ravinteita ympäristöstään.
 8. Annostele biohiiltä ruukkuistutuksiin noin 10% tilavuudesta. Avomaan viljelyksille ja kukkapenkkeihin sopiva määrä on 10 litraa neliömetrille. Sekoita biohiili noin 10 sentin syvyyteen.
 9. Biohiili on erittäin hyvä keino sitoa maaperään hiiltä. Yksi kilo biohiiltä sitoo 3,5 kg hiiltä ilmakehästä.
 10. Sekoita biohiiltä myös kompostiin. Se neutraloi hajuja, sitoo kosteutta, parantaa mikrobitoimintaa ja nopeuttaa jätteiden hajoamista.
  Itsekin voi kokeilla biohiilen valmistusta kuumentamalla puuta umpinaisessa astiassa nuotiolla.
  Biohiili ladataan kosteudella ja ravinteilla esimerkiksi liottamalla sitä kanankakkavedessä.

 

Kuvat: Maija Astikainen, Hanna Marttinen


Kestotilaaja, lue lisää biohiilestä lehden digiarkistosta:

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.