Viihtyisä oleskelupaikka puutarhaan

Pihakokkailu, nuotiotuleen tuijottelu tai ihan vain pelkkä leppoisa joutenolo onnistuvat omassa puutarhassa, kun paikat on tehty toimiviksi.

Oleskelupaikan sijainti

Puutarhan oleskelupaikka sijoitetaan yleensä sinne, missä on aurinkoista ja lämmintä. Mutta patioryhmä ei ole pihan ainoa mahdollinen paikka lekotteluun. Kannattaa miettiä, millaista pihaelämää sinä ja perheenjäsenesi haluatte viettää ja mistä puuhista pidätte. Toivotko paikkaa ateriointiin ja grillailuun tai miltä kuulostaisi nuotiopaikka, jossa elävä tuli loimottaa pimeänä talvi-iltana? Entä voisiko perhettä hemmotella pihasaunalla tai kevytrakenteisella kesähuoneella, jossa kautta saa pidennettyä lämmittimen avulla?

Sijoita istuinryhmä suojaisaan kohtaan, josta avautuu kaunis näkymä puutarhaan tai maisemaan.

Grillaus ja ruokailu

Kun kotielämä halutaan laajentaa ulos ja nauttia kesäiset ateriat pihalla, on suoja tuulelta, ääniltä ja katseilta tarpeen. Olopaikan voi perustaa yhtä hyvin syvänteeseen, jolloin ympärille jäävät penkereet ja kasvillisuus tuovat suojaa, kuin korkealle kalliolle, josta maisema avautuu ylhäältä käsin, mutta olet itse katseilta suojassa. Pihan toimivuus ja tilojen joustavuus mitataan erityisesti juhlissa, kun väkeä on paljon koolla.

Katto lisää oleskelupaikan käyttömahdollisuuksia. Katettu patio tai kesähuone pelastaa sateelta ja seinät suojaavat itikoilta ja tuulelta. Terassikasvit puolestaan tuovat lisärehevyyttä ja –suojaa silloin, kun pihan istutusryhmät sijaitsevat kaukana.

Oleskelupaikkaan on hyvä varata riittävästi tasaista lattiatilaa, jotta pöydät ja tuolit pysyvät suorassa ja niitä on vaivatonta liikutella. Jos pöydän koko on 1 x 2,5 metriä, tarvitset sille vähintään 3 x 4,5 metrin kokoisen tilan.

Sijoita pöytä ja tuolit niin, että istujalle aukeaa kaunein mahdollinen näkymä puutarhaan ja maisemaan. Suojainen selusta tekee istuinpaikasta turvallisen tuntuisen, ja miellyttävän lämpimässä, tuulettomassa paikassa istuskelija viihtyy pitkään.

Pihasaunasta tai kesämajasta viihtymiskeskus

Pihasaunat ovat tulleet muotiin jopa kaupunkipihoissa. Saunomisen yhteyteen on luontevaa rakentaa oleskelutilaa, jossa voi valmistaa syötävää ja samalla rentoutua. Jos pihalle halutaan lisäksi kylpypalju ja grillikatos, kannattaa kokonaisuus suunnitella yhtenäiseksi ja liittää toiminnot terassin tai kiveyksen avulla toisiinsa.

Taidokkaasti graniittikallion syvennykseen rakennettu kesähuone avautuu länteen, jolloin valoa ja lämpöä riittää myöhäiseen iltaan.

Jos rakennat uutta, sulauta rakennus ja sen viereinen oleskelutila mahdollisimman hyvin ympäröivään maastoon. Ota huomioon ilmansuunnat, tuuliolot ja valon tarve. Ilta-aurinkoon avautuva suojaisa terassi koetaan viihtyisäksi.

Aina ei tarvitse rakentaa uutta, vaan olemassa olevia tiloja voi muokata uuteen käyttöön. Vanha autotalli, piharakennus tai yksinäinen huvimaja kohenee, kun lisäät ikkunoita tai lasiovet, laajennat terassia ja hankit sopivia kasveja somisteeksi. 

Viihtyisän kesämajan voi tehdä myös edullisesti kierrätyspuutavarasta ja –tarvikkeista.

Nuotiopaikka kokoaa perheen

Avotuli on kiehtonut mieltä luolakulttuurien ajoista lähtien. Elävästä tulesta voi nauttia myös talvella ja pimeään aikaan, sillä sen ympärillä on lämmintä pakkasillakin. 

Kun valitset nuotiopaikan kohtaa, tarkista vallitseva tuulen suunta ja sijoita tuli mahdollisimman suojaisaan kohtaan hiekan, betonikiveyksen tai muun palamattoman alustan päälle. Varaa myös tulisijan ympärille esteetöntä tilaa, jotta tulen ääreen mahtuu isompikin porukka.

Nuotiopaikka perustetaan palamattomalle alustalle. Sen ympärille kannattaa varata runsaasti tilaa.

Voit käyttää joko valmiina ostettua tulisijaa tai rakentaa tulipaikasta itse kauniin pihaelementin. Jos haluat varmistaa suojan sateelta, hyvä ratkaisu on esimerkiksi yhdeltä seinältä avoin laavu. Istumia ja penkkejä syntyy kätevästi puupölleistä.

Tulipaikasta voi tehdä myös puutarhan katseenvangitsijan ja koristeellisen elementin.

Kuvat: Teija Tuisku


Kestotilaaja, lue lisää aiheeseen liittyviä juttuja digiarkistosta.

  • Uusia ideoita oleskeluun / Kotipuutarhan numerossa 1-2016 s. 32.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.