Vehreyttä ja väriä talveen

Havukasveilla pihaan saa vehreyttä myös talveksi. Väriä istutukseen tuovat pensaat, joiden oksistot näyttävät hyvältä ilman lehtiä.

Tällä ilmettään vuodenaikojen mukaan muuttavalla istutuksella luot nopeasti ympärivuotista ilmettä ja väriä pihaan. Havujen lisäksi väriä tulee pensaista, joiden oksistossa on voimakkaita sävyjä. Ne viihtyvät samassa ryhmässä happaman maan havukasvien kanssa, kun teet lievästi happaman kasvualustan.

Havukasvit ovat myös hyviä pienilmaston parantajia. Ne antavat suojaa vierustovereille talvella, joten ryhmässä voi halutessaan kokeilla myös arempia lajeja.

Istutussuunnitelma

Muokkaa istutukselle 10 x 5 metrin kokoinen alue aurinkoiselle tai puolivarjoiselle paikalle. Vältä paahteisia paikkoja.

Paranna maata puolen metrin syvyydeltä puutarhamullalla, kompostilla ja turpeella.

  • A (1 kpl) Korallikanukka ‘Sibirica’ (Cornus alba) on näyttävimpiä talvipensaitamme voimakkaan korallinpunaisen rungon ja oksiston ansiosta. Kesällä pensas on tasaisen vihreä. Vyöhykkeet I-VI, kork. 2-3 m, kukinta 6.
  • B (1 kpl) Kartiotuija (Thuja occidentalis) on kanadantuijan pyramidinmuotoinen viljelymuoto. Kartiotuijien väri, muoto ja korkeus vaihtelevat hieman lajikkeesta riippuen. Vyöhykkeet I-VI, kork. 5 m.
  • C (1 kpl) Soikeatuija ‘Wagnerii’ (Thuja occidentalis) pysyy soikeassa muodossa myös leikkaamatta. Vyöhykkeet I-IV, kork. 2-3 m.
  • D (1 kpl) Purppuraomenapuun (Malus Purpurea-Ryhmä) korkeus, habitus ja talvenkestävyys vaihtelevat hieman lajikkeesta riippuen. Suurin osa lajikkeista menestyy III-vyöhykkeellä asti. ‘Hopa’ ja ‘Marjatta’ saattavat menestyä jopa V-vyöhykkeellä. Kork. 4-6 m, kukinta 5-6.
  • E (1 kpl) Laikkukirjokanukka ‘Elegantissima’ (Cornus alba) on todellinen kasvimaailman valontuoja. Suureksi kasvavasta lajikkeesta on jalostettu myös pienempi lajike ‘Ivory Halo’. Vyöhykkeet I-IV(V), kork. 2-3 m, kukinta 6.
  • F (2 +1 kpl) Kääpiövuorimänty (Pinus mugo var. pumilio) pysyy pienenä myös leikkaamattomana. Kasvutapa ja neulastiheys ovat tuuheammat kuin tavallisella vuorimännyllä. Vyöhykkeet I-VI, kork. 0,5 m. 
  • G (13 kpl) Grönlanninhanhikki ‘Nuuk’ (Potentilla tridentata) on erinomainen reunakasvi mätästävän kasvumuodon ja kauniiden lehtien vuoksi. Kasvi pudottaa syksyllä osan lehdistään. Kork. 10-15 cm, kukinta 6.
  • H (5 kpl) Sinikataja ‘Blue Star’ (Juniperus squamata) on himalankatajan sinisävyinen lajike. Sinikatajat tuovat väriä istutuksiin ympäri vuoden. Vyöhykkeet I-II (III), kork. 40 cm.
  • I (3 kpl) Rohtokataja (Juniperus sabina) menestyy meillä Etelä-Suomessa. Korkeus vaihtelee lajikkeesta riippuen. Vyöhykkeet I-III, kork. 0,6-1,2 m.

Tee istutuksesta tuulensuoja, joka on talvellakin näyttävä, ja lisää istutuksen taakse kolme havua.

Suunnitelma ja piirrokset: Kati Jukarainen


Kestotilaaja! Lue lisää digilehdestä

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.