Välimerellinen ruukkupuutarha

Ruukkuistutuksella luot puutarhan pieneenkin tilaan. Välimeren henkeä huokuva istutus paikkaa kaukokaipuuta, kun valitset siihen etelän lomilta tuttuja pikkupuita kuten sitruksia, oliivin tai laakerin sekä tuoksuvia yrttejä ja hehkuvia kukkia.

Pieni puu antaa ruukkuistutukselle kokoa ja korkeutta. Monivuotisille puuvartisille kasveille varataan mahdollisemman tilava ruukku, jotta juuristo mahtuu kehittymään kunnolla. Tällöin myös kastelun tarve vähenee. Laventeli, rosmariini ja timjami ovat kolmikko, jossa yhdistyvät kauneus ja hyöty. Suojainen, lämmin ja aurinkoinen paikka luovat puitteet, jossa kuivuutta sietävät yrtit viihtyvät. Pelargoni ja sinisarja ovat ikonisia Välimeren kasveja, jotka vievät lomatunnelmiin meren rannalle. Korkeutta ruukkupuutarhaan saa köynnöksillä, kokeile esimerkiksi kauniisti kukkivaa ihmeköynnöstä tai suosittuja maljaköynnöstä.
 

 

Sitruspuut

Valtaosa sitruksista viihtyy hieman happamassa kasvualustassa, jonka pH on 5,5­–6,5. Saat kasvualustaan lisää happamuutta, kun sekoitat puutarhamultaan kalkitsematonta turvetta, havu-rodomultaa tai orkideoille tarkoitettua kasvualustaa. Kevytsora ja perliitti tuovat multaan ilmavuutta. Sitrukset pitävät kohtuullisesta kosteudesta, joten huolehdi riittävästä ja säännöllisestä kastelusta. Nosta sitrus sisälle elo-syyskuussa. Pidä kasvi viileässä ja valoissa paikassa, noin +10 asteessa. Viileä kuisti tai viherhuone on sitruksille mieleisin paikka, mutta ne voivat pärjätä myös huoneenlämmössä. Käytä kasvivaloja talvikuukausina. Kuvassa kääpiösitrus kumkvatti eli kalamondiivi (x Citrofortunella microcarpa)

Aitoviikunan lehti

Aitoviikuna

Syksyllä lehtensä pudottava aitoviikuna (Ficus carica) kaipaa lepokauden viileässä ja pimeässä. Ruukussa kasvavan viikunan voi nostaa varastosta sisätiloihin jo helmikuun loppupuolella. Myös lämmitetty kasvihuone sopii viikunalle talvehtimispaikaksi.

Oliivipuu

Oliviiipuu (Olea europaea) viihtyy kuohkeassa, hiekkapitoisessa kasvualustassa. Se kestää kuivuutta, kunhan multa ei saa pääse rutikuivaksi. Varsinkin hedelmien kehittymisen aikaan kasvi tarvitsee tasaisesti vettä. Kasvukaudella sitä lannoitetaan kastelun yhteydessä joka toinen viikko mietoa lannoitetta käyttäen. Oliivipuu viihtyy hyvin aurinkoisella paikalla. Se talvetetaan valoisassa ja viileässä (+5­–­12 astetta).

Laakeripuu

Laakeripuu (Laurus nobilis) ei myöskään talvehdi meillä puutarhassa, joten se on talvetettava ruukussa. Laakerin voi talvettaa viherhuoneessa tai viileässä, valoisessa asuinhuoneessa. Sumuta puuta säännöllisesti talven aikana vedellä ja miedolla merileväliuoksella. Napsi lehtiä mausteeksi grilliruokiin.

Timjami ja rosmariini ruukussa

Timjami

Kuivuutta kestävä timjami viihtyy huokoisessa saviruukussa, hiekansekaisessa mullassa. Timjami on monivuotinen, ainavihanta yrtti, jonka voi syksyllä siirtää ruukusta avomaalle talvehtimaan. Timjami viihtyy parhaiten hiekansekaisessa mullassa. Varminta talvehtiminen on kohopenkissä.

Rosmariini

Rosmariinia myydään sekä pensasmaisena että rungollisena versiona. Tuuhea ja tuoksuva yrtti on sellaisenaan kaunis erityisesti komean ruukun parina. Rosmariinit eivät selviä Suomen talvesta, joten ne on syytä kantaa sisälle. Talvettaminen onnistuu 10­–15 asteen lämpötilassa valoisassa paikassa. Kasvivalo auttaa niitä menestymään talven yli. Vähäeleinen vihreä yrtti sopii myös jämäkäksi seuralaiseksi toisille kasveille.

Tähkälaventeli

Laventelin kasvualusta saa olla hiekkapitoista ja vettä läpäisevää ja se kaipaa myös kalkkia. Laventeli hyötyy ruukun tarjoamasta lämmöstä. Erityisen kestävä on tähkälaventeli (Lavandula angustifolia) ‘Hidcote Blue’, joka talvehtii suotuisilla paikoilla Etelä-Suomessa. Talvehtineet versot kannattaa leikata keväällä, jolloin uusi kasvu pysyy tiiviinä. Ruukkualaventelin voi talvettaa viileässä ja valoisassa viherhuoneessa tai talven yli plussan puolella pysyvässä, lämmitetyssä kasvihuoneessa. Lasitetulla parvekkeella laventeli saattaa talvehtia ruukussa, jos sen ympärille kietaisee pakkaspeiton.

pelargoni

Pelargoni

Pelargoni (Pelargonium) on helppohoitoinen ja vaatimaton kasvi. Se viihtyy kesällä erinomaisesti ulkona. Pelargoni istutetaan tavalliseen kukkamultaan, halutessasi voit sekoittaa multaan kevytsoraa, jotta se läpäisee vettä paremmin. Kuihtuneet kukat ja lehdet on hyvä nyppäistä pois läpi kasvukauden. Poista ne kuitenkin vasta, kun ne irtoavat helposti.

Pelargoni ei viihdy märässä maassa. Kastele kasvi kerralla runsaasti ja kaada ylimääräinen vesi pois aluslautaselta. Anna mullan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua. Muista lannoitus läpi kasvukauden. Kukkiville kasveille ja huonekasveille tarkoitetut lannoitteet sopivat pelargoneille. Ota kasvi syksyllä sisälle heti, kun on pakkasen uhka. Paras talvehtimispaikka pelargonille on kuiva,  valoisa ja viileähkö huonetila. Mikäli sopivaa talvettamispaikkaa ei ole, kasvia voi hoitaa talven yli huonekasvien tapaan. Muista silloin lisävalo. 

Sinisarja

Sinisarja (Agapanthus) vaatii runsaasti kastelua ja lannoitusta. Se viihtyy parhaiten lämpimässä ja suojaisassa paikassa ja ravinteikkaassa, kuohkeassa ja hiekan sekaisessa mullassa. Sinisarja viihtyy parhaiten ahtaassa ruukussa. Viileä talvilepo, alle +10 asteessa, on kukinnan ja menestymisen ehto. Liian lämmin talvetuspaikka voi viedä kukinnan.

Verililjapuu

Verililjapuu (Cordyline fruticosa) on näyttävä ruukkukasvi. Pikkupakkaset eivät sitä haittaa, ja kasvista saa nauttia ulkona pitkälle syksyyn. Talven tullen ruukun voi tuoda sisälle.

Ihmeköynnös

Ihmeköynnös (Bougainvillea) viihtyy kesäaikaan parhaiten ulkona. Kasvi pudottaa lehtensä talvehtiessaan sisätiloissa, mutta lähtee nopeasti kasvuun ilmojen lämmetessä.

Kärhö kietoutuneena tukeen

Kärhöt

Istuta kärhöt (Clematis) keväällä isoon ruukkuun terassille tai parvekkeelle. Lannoita, kastele ja tue versot terassin tai parvekkeen rakenteisiin tai asenna ruukkuun obeliski tueksi. Kun syksy koittaa, vie ruukut kellariin tai käännä kyljelleen puutarhaan. Peittele ruukut pakkaspeitolla, ettei multa jäädy läpi. Helpoin talvetuskonsti on istuttaa kärhöt puutarhaan.

Kuvat: Maija Astikainen, Hanna Marttinen ja Teija Tuisku

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.