Rustiikkia tunnelmaa puutarhaan

Vanhaa, keskeneräistä, kulunutta, epätäydellistä, ajanpatinoimaa, kierrätettyä ja luonnosta lainattua. Rustiikkisen puutarhatyylin taustalla on ikivanha japanilainen estetiikan suuntaus wabi-sabi.

Ikääntyminen ja rosoisuus ovat arvossaan wabi-sabi-tyylissä. Kauneuskäsitys eroaa perinteisestä, täydelliseksi viilatusta, kuvankauniista puutarhamiljööstä. Ei haittaa, vaikka kiveys viettää, reunusmuuri on sammaloitunut, puutarhakalusteet patinoituneet ja hiekkakäytävälle on kasvanut pieniä rikkaruohoja.

Tunnelma luodaan omaan kulttuuriin ja puutarhaan sopivilla rakenteilla ja kasveilla. Heinäseipäistä tehty aita on suomalaisen perinnepuutarhan vakioelementti, mutta sekään ei sovi ihan joka pihaan. Rangoista tehdyt sillankaiteet ovat saaneet pintaansa kauniin jäkäläpeitteen.

Harkittu huolettomuus ja vanhojen käyttöesineiden kaunis esillepano luovat ihanan vanhan ajan tunnelman. Nyt kiertelemään kirppiksiä ja penkomaan mummolan vinttiä!

Vanhat esineet ikääntyvät kauniisti puutarhan vaihtelevissa sääoloissa. Löytyisikö omasta kodistasi joku sopiva esine, jonka voisi tuunata puutarhakoristeeksi?

Havukasvit, kivet, kallio ja vesi ovat rosoisen tunnelman pääelementtejä. Solisevan veden ääni lumoaa kuulijan ja pakottaa pysähtymään vesiaiheen äärelle.

Vanhat käyttöesineet saavat uuden elämän puutarhan koristeina ja katseenvangitsijoina.

Luonnonkivien, vanhojen tiilien ja patinoituneiden betonilaattojen yhdistelmä rosoisen kaunis.

Kuvat: Hanna Marttinen ja Teija Tuisku

 

Lue lisää:


Kestotilaaja! Lue lisää digilehdestä

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.