Rohkeita värejä puutarhaan

Rohkeat värivalinnat ovat puutarhan kauneuden ydintä. Syvän vihreä, ruosteenkeltainen ja limetti ovat kokeilemisen arvoinen yhdistelmä.

Nykyisessä kasvinjalostuksessa kiinnitetään huomiota koko kasvukauden kestävään koristeellisuuteen. Sen ansiosta markkinoille on saapunut paljon eritoten uusia värikkäitä lehtipensaita. Monesta tutusta lajista on tarjolla useita värivariaatioita, joilla puutarhaan saa tunnelmaa.

Rohkeanväriset kasvit, kuten istutusryhmän limetin-, keltaisen- ja ruosteenväriset pikkupensaat, kaipaavat rinnalleen runsaan määrän vihreän eri sävyjä. Mikäli kaipaa rauhallista lopputulosta, on värien kokonaismäärä hyvä jättää alle neljään. Sävykirjolla voi kuitenkin leikitellä huoletta.

Istutussuunnitelma

Muokkaa 7 x 3 m kokoinen yhtenäinen istutusalue puolivarjoiselle paikalle. Paranna maata noin puolen metrin syvyydeltä, ja lisää tuoretta, runsasravinteista multaa, johon voi sekoittaa hieman turvetta. 

  • A (3 kpl) Heisiangervo ‘Minange’ 
  • B (1 kpl) Kuutamohortensia ‘Praecox’ (Hydrangea paniculata) on kestävä FinE-lajike, joka ehtii kukkia pohjoisessakin ennen talvea. Kauniin kukinnan lisäksi pensaalla on terve ja kaunis syvänvihreä lehdistö. Vyöhykkeet: I-IV (V), kork. 250 cm, kukinta 7-9.
  • C (1 kpl) Keltamarjapihlaja ‘Xanthocarpa’ (Sorbus aucuparia) on kotipihlajasta jalostettu lajike, joka marjoo oranssinkeltaisena. Lajike kasvaa nopeasti ensimmäiset vuodet ja sopii siksi erityisesti uudisrakennusten tyhjiin pihoihin. Vyöhykkeet I-V, kork. 4-12 m, kukinta 6. 
  • D (1 kpl) Heisiangervo ‘Jefam’ 
  • E (11 kpl) Keijunkukka ‘Key Lime Pie’ (Heuchera) on keijunkukkien limetinvihreä lajike. Muiden keijunkukkien tapaan koristearvo on säännönmukaisessa tiiviissä lehtiruusukkeessa, jolla on komea väritys. Kork. 20-40 cm, kukinta 6-9.
  • F (5+6 kpl) Japaninsara ‘Ice Dance’ (Carex morrowii) on peittävä kasvi katveisille paikoille, sillä se menestyy jopa täydessä varjossa. Vihreä-valkoinen väritys nousee esille hämärässä. Kork. 30-40 cm, kukinta 7. 
  • G (3 kpl) Keltajapaninangervo ‘Goldmoud’ (Spiraea japonica) sopii hyvin pieneksi väripilkuksi värikkäiden pensaiden istutukseen. Matala keltajapaninangervo sietää hyvin muotoonleikkausta. Vyöhykkeet I-II, kork. 50-60 cm, kukinta 7. 
  • H (9 kpl) Keijunkukka ‘Venus’
Heisiangervo ‘Jefam’ (Physocarpus opulifolius) on erikoisen värinen lajike. Pensas muuttaa väriään läpi kasvukauden. Punertavana aukeavat lehdet muuttavat väriään ruosteenkeltaiseksi kasvun edetessä. Sävy vaihtelee kasvupaikan mukaan. Aurinkoisella paikalla kellertävä sävy on voimakkain. Vyöhykkeet: I-VI, kork. 150-200 cm, kukinta 7-8.
Keijunkukka ‘Venus’ (Heuchera) on vaalea lajike, jonka lehtiruodit ovat tummat. Kaksivärinen lehdistö tekee lajikkeesta erityisen koristeellisen. Keijunkukat ovat hyviä pensas- ja perennaryhmiin. Kork. 20-40 cm, kukinta 6-9.

Suunnitelma ja piirrokset: Kati Jukarainen

Kasvikuvat: H. Marttinen


Kestotilaaja! Lue lisää digilehdestä

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.