Puutarhojen Suomi

Avoimet puutarhat -tapahtuma osoitti jälleen, että meillä on Suomessa valtavasti puutarhoja, jotka tarjoavat vierailleen nähtävää ja inspiraatiota kotiinviemisiksi. Tässä pari mielenkiintoista puutarhamatkailukohdetta sekä vinkki, mistä löydät helposti kohteita koska vain haluat. 

Arboretum Mustila

Eräs mielenkiintoinen puutarhamatkailukohde on Elimäellä sijaitseva Mustilan puulajipuisto, Arboretum Mustila, joka on perustettu vuonna 1902. Kyseessä on Suomen vanhin ja suurin puulajipuisto, joka on tunnettu erityisesti havupuumetsiköistään sekä kesäkuussa kukkivista alppiruusuista ja atseleoista. Arboterum Mustila valittiin Vuoden retkipaikka -äänestyksen voittajaksi Retkipaikka.fi-sivuston järjestämässä kilpailussa. 

Mustilan puulajipuisto on ihanteellinen päiväretkikohde kaiken ikäisille ja nähtävää riittää useammaksi tunniksi. Lapsille on rakennettu alueelle oma luontopolku ja muuta viihdykettä. Arboretumiin on sijoitettu myös geokätköjä sekä metsäkirkko heille, jotka haluavat hetkeksi pysähtyä aloilleen rauhoittumaan. Toisen parkkipaikan yhteydessä löytyy myös Mustilan Taimimyymälä, Viinitupa sekä Taidekahvila Piika ja Renki.

Mustilassa pidetään heinä- ja elokuun puoleen väliin asti joka sunnuntai klo 17:00 opastettu puistokierros. Kalentereihin kannattaa merkata myös ylös Mustilan Taimipäivä lauantaina 24.8. Lisätietoa edellä mainituista sekä muista ajankohtaisista Mustilan tapahtumista löydät tämän linkin kautta.

Alppiruusu ‘Suomi 100’ (Rhododendron Tigerstedtii-Ryhmä) on ensimmäinen kotimainen keltakukkainen alppiruusu. Kuva: Mustila Puutarha

Joensuun Botania

Lyhyen matkan päässä Joensuun keskustasta sijaitseva Botania on elämyksellinen tapahtumapuutarha ja kasvitieteellinen puutarha, jossa riittää ihmeteltävää koko perheelle. Sieltä löytyy niin sisä- kuin ulkopuutarha sekä ravintola, jossa pistäytyä nälän yllättäessä. Alueella järjestetään myös erilaisia tapahtumia, joista löytyy ajankohtaista tietoa heidän Tapahtuma-sivuiltaan

Botanian sisäpuutarhassa on neljä huonetta: trooppinen, subtrooppinen, aavikko ja perhoshuone. Lisäksi voit tavata sisäpuutarhan asukkaita, kuten Madde-gekon. Ulkopuutarha muuttaa puolestaan muotoaan vuodenaikojen mukaan. Kesällä Botanian ulkoalueella on muun muassa uusi Aistipuutarha, joka puhuttelee ihmisen kaikkia aisteja, sekä Keittiöpuutarha ja Japanilainen puutarha. 

Mistä seuraava puutarhamatkailukohde?

Jos edellä mainitut kohteet ovat sinulle jo ennestään tuttuja tai kaipaat laajempaa tietokantaa suomalaisista puutarhoista, tutustu Avoimet puutarhat -sivustoon. Se on käytössä ympäri vuoden ja sinne on koottu puutarhakohteita kaikkialta Suomesta. Sivuston avulla löytää myös helposti kohteet, joissa on esimerkiksi taimimyyntiä. 


Kotipuutarhan kestotilaaja! Lue lisää digiarkistosta

  • Joensuussa kuhisee / Kotipuutarha 6-2019 s. 11
  • Uusia kasveja etsimässä / Kotipuutarha 3/2018 s. 13

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.