3 x puutarhakohde

Avoimet puutarhat -tapahtuma on vakiinnuttanut asemansa koko Suomen puutarhamatkailupäivänä, mutta maastamme löytyy kymmenittäin erilaisia, mielenkiintoisia puutarhakohteita, jotka ovat avoinna muulloinkin. Osa jopa ympäri vuoden. Tässä artikkelissa esittelemme kolme kiinnostavaa kohdetta.

Arboretum Mustila

Elimäellä sijaitseva Mustilan puulajipuisto, Arboretum Mustila on perustettu vuonna 1902. Kyseessä on Suomen vanhin ja suurin puulajipuisto, joka on tunnettu erityisesti havupuumetsiköistään sekä kesäkuussa kukkivista alppiruusuista ja atseleoista.

Valtioneuvos A. F. Tigerstedt teki arvokkaan työn tuottamalla Mustilaan suuren määrän eksoottisia havupuita sekä alppiruusuja. Puulajipuistossa kulkee kolme erilaista kävelyreittiä, joilla on mukava tutustua sekä tuttuihin että eksoottisempiin puu- ja kasvilajeihin.

Mustilan puulajipuisto on ihanteellinen päiväretkikohde kaiken ikäisille ja nähtävää riittää useammaksi tunniksi. Lapsille on rakennettu alueelle oma luontopolku ja muuta viihdykettä. Arboretumiin on sijoitettu myös geokätköjä sekä metsäkirkko heille, jotka haluavat hetkeksi pysähtyä aloilleen rauhoittumaan. Toisen parkkipaikan yhteydessä löytyy myös Mustilan Taimimyymälä, Viinitupa sekä Taidekahvila Piika ja Renki.

Omatoimisen tutustumisen lisäksi on mahdollista osallistua myös opastetulle puistokierrokselle, joita järjestetään kesäaikaan lähes viikoittain. Elokuun loppupuolella järjestettävä Mustilan Taimipäivä on monelle harrastajalle ja taimierikoisuuksien metsästäjälle vuoden odotetuin ostospäivä.

Lisätietoja tapahtumista Mustilan tapahtumakalenteri

Alppiruusu ’Suomi 100’ (Rhododendron Tigerstedtii-Ryhmä) on ensimmäinen kotimainen keltakukkainen alppiruusu. Kuva: Mustila Puutarha

Joensuun Botania

Lyhyen matkan päässä Joensuun keskustasta sijaitseva Botania on elämyksellinen tapahtumapuutarha ja kasvitieteellinen puutarha, jossa riittää ihmeteltävää koko perheelle. Sieltä löytyy niin sisä- kuin ulkopuutarha sekä ravintola, jossa pistäytyä nälän yllättäessä. Alueella järjestetään myös erilaisia tapahtumia.

Botanian pääkasvihuone on käynyt läpi isoja muutoksia sitten vuoden 2018. Kasvihuoneen eri osioita on muunneltu, ja istuskelupaikkoja on lisätty kahvin ja teen nauttimista ajatellen. Kasveja on hoidettu, kartoitettu ja siirretty. Myös lajikkeiden määrää on lisätty. Nyt Botaniassa on yksi suuri kasvihuone ja erillinen aavikkohuone, joista löytyy valtava määrä eri kasvilajeja.

Botanian ulkopuutarha on noin 4,5 hehtaarin alue, jossa on yli 1500 kasvilajia. Myös ulkopuutarhaa on restauroitu ja paranneltu tiivisti vuodesta 2018 alkaen. Alueella on useita vesielementtejä, keittiöpuutarha sekä vuonna 2019 ulkopuutarhaan rakennettu Aistipuutarha, jossa on jokaista aistia kutkuttavia kasveja.

Botanian trooppista sisäpuutarhaa. Kuva: Botania

Suviranta

Eero ja Saimi Järnefelt perustivat puutarhansa Tuusulanjärven rannalle lähes tyhjästä noin 120 vuotta sitten. Suvirannan puutarha on mielenkiintoinen, eikä se paljasta kaikkea itsestään kerralla. Huolella hoidetut, kaarevat sorakäytävät johtavat kulkua, ja hetki hetkeltä paljastuu enemmän. Talolle johtava polku on huoliteltu ja harkittu, mutta tavattoman kotoisa. Vanhojen tammien säännölliset latvukset ovat lajilleen korostetun tyypillisiä – oksakulmat leveitä, jopa vaakasuoria.

Puutarha on muuttunut vuosien saatossa maailman mukana. 1900-luvun alussa omavaraisuus oli tärkeää, ja myös käytännön välttämättömyys, mikäli mieli tuoreita vihanneksia. Sota-aikana omavaraisuus nousi omaan arvoonsa. Omenapuidenkin alla kasvatettiin viljaa ja nurminiittyjä muutettiin perunamaiksi.

Nykyisellään puiden lajirunsaus on vaikuttava, ja puutarhaan on syntynyt puolitahattomasti myös pienimuotoinen arboretum. Puu-, pensas- ja köynnöslajeja on yli 60, perennalajeja noin 70. Talon viimeisimmät asukkaat ovat istuttaneet ahkerasti erityisesti ruusuja ja kärhöjä sekä pioneja.

Arvokasta kulttuuriperintöä kantava taiteilijakoti runsaine puutarhoineen on siirtynyt Järvenpään kaupungin omistukseen 2018. Puutarha ja osa huvilasta on avoinna yleisölle kesäaikaan touko–syyskuussa. Vierailu Suvirannassa on aina opastettu kierros, joka on varattava etukäteen. Lisätietoja Suvirannasta.

Paikan varaus opastetulle kierrokselle (Yleisöopastus Suvirannassa)

Vuokot ja mukulaleinikit valtaavat Suvirannan puutarhan keväisin. Keltavuokko (Anemone ranunculoides) kukkii upeana mattona loppukeväällä Versaillesiksi nimetyllä vanhan puutarhan alueella. Järvelle aukeava maisema on tallentunut lukuisiin Eero Järnefeltin luonnoksiin ja maalauksiin. Kuva: Niclas Warius

Lisää puutarhamatkakohteita

Jos edellä mainitut kohteet ovat sinulle jo ennestään tuttuja tai kaipaat laajempaa tietokantaa suomalaisista puutarhoista, tutustu Avoimet puutarhat -sivustoon. Se on käytössä ympäri vuoden ja sinne on koottu puutarhakohteita kaikkialta Suomesta. Sivuston avulla löytää myös helposti kohteet, joissa on esimerkiksi taimimyyntiä.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt