Portit puutarhassa

Portti puutarhassa viestii uuteen tilaan saapumisesta. Kokosimme ideoita siihen, miten portteja voi hyödyntää puutarhoissa ja millä kasveilla niitä voi elävöittää.

Paikkoja porteille

Tyypillisin paikka portille on pääsisäänkäynnin yhteydessä. Portteja voi sijoittaa kekseliäästi muuallakin, kunhan muistaa käyttää sijoittelussa harkintaa. Portilla on oltava jokin merkitys. Kokeile porttia esimerkiksi tilojen erottelussa, sivusisäänkäyntien yhteydessä tai tuomaan korkeutta puutarhanurkkaukseen ja uudispihaan.

Portilla on aina jokin tarkoitus. Tässä sen viestii siirtymisestä uuteen tilaan.

 

Köynnösporttipolku ja korkeat kasvit katkaisevat näkymiä ja takaavat, että kulkijalle riittää yllätyksiä.
Tämä pieni sivuportti johtaa kadulta puutarhaan. Porttia kattavat laikkuköynnös (Actinidia kolomikta) ja punalehtinen happomarja (Berberis).
Lännenpiippuköynnös (Aristolochia macropylla) muodostaa peittävän tiheän kasvuston herttamaisilla lehdillään. Kasvi viihtyy parhaiten puolivarjossa ja varjossa. HUOM! Kasvua varten köynnös tarvitsee tuekseen tukevan portin. I-IV, 4-6 m.
Valaistu kiviportti toimii sisäänkäynnin katseenvangitsijana ja johdattaa perille pimeänäkin kautena. Tämä portti jaksaa kannatella myös rotevia köynnöksiä.
Kevytrakenteinen portti tuo mukanaan tuulahduksen romanttista englantilaisen puutarhan tunnelmaa.
Suuret portit tarjoavat kasvupaikkoja ja tukea köynnöksille, joilla saa nopeasti vehreyttä ja vaihtelua puutarhaan. Kokeile porttia istutuksineen vastaperustettuun uudistalon pihaan, koska se tuo pihaan kaivattua korkeutta ja vehreyttä nopeammin kuin puut.

Kokeile näitä köynnöskasveja portteihin!

Säleikkövilliviini (Parthenocissus Inserta) on yksi parhaista köynnöksistämme, joka peittää isoja pinta-aloja nopeasti. Sitä on käytetty myös sen kestävyyden vuoksi. Hyvin talvehtiva köynnös pärjää meillä V-vyöhykkeellä saakka. 4-10 m.
Köynnösukonhattu ’Red Wine’ (Aconitum Hemsleyanum) on perennamainen köynnös, jolla on kiiltävät vihreät lehdet ja runsas syyskesän kukinta. Köynnös on haluttu erikoisuus varjopuutarhaan. I-V, 2-3 m.
Kordesinköynnösruusu ’John Davis’ (Rosa Kordesii-Ryhmä) on kerrannainen, erityisen kestävä, Kanadassa jalostettu ruusu. Sarjan lajikkeet ovat jatkuvakukintaisten köynnösruusujen aatelia, jotka kestävät Suomen talvia. I-IV, 150-250 cm
Humalaportit ovat puutarhan näyttäviä yksityiskohtia. Terveet lehdet ovat kasvissa parasta, lisäksi emikasvit muodostavat näyttävät pähkylät.

Kuvat: Teija Tuisku, ja Hanna Marttinen

Lue lisää sisäänkäynneistä:


Kestotilaaja! Lue lisää digilehdestä

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.