Polut ja kulkuväylät puutarhassa

Lautapolku on kuin silta, joka kuljettaa läpi luonnonmukaisen puutarha-alueen.

Betonilaattojen ja luonnonkivien yhdistely antaa vaihtelua pihakäytävään. Polun voi tehdä myös laudasta ja korvata nurmikäytävällä.

Polku ohjaa kulkua

Polut ohjaavat kulkua puutarhassa ja johdattavat tärkeiden asioiden äärelle. Hyvin suunniteltu ja huolella rakennettu polku on miellyttävä ja turvallinen kulkea. Sen lisäksi polku voi tarjota elämyksiä. Polun varrella istutukset ja näkymät avautuvat uusina ja vaihtelevina eri vuodenaikoina. Reitin varrelle voi koota ainekset seikkailuun tai rauhaan.

Kiemurteleva polku

Mutkainen polku paljastaa näkymiä vain vähän kerrallaan. Joskus reitti sukeltaa syvemmälle ja istutukset näkyvät ruohonjuuritasolta. Välillä pienoismaisemat tulevat esiin vain polun poikittaissuunnassa. Levennykset, oleskelupaikat ja istutusryhmät viihdyttävät polun varrella yllätyksellisesti, kun ne eivät näy kulkuväylän alkupäähän.

Leikattu norjanangervoaita ja pergolarakenne muodostavat näkymän päähän mielenkiintoisen poikittaisen linjan. Käytävä jatkuu tuolin kohdalta oikealle.
Kivituhkaan upotetun kivet muodostavat kauniin pinnan. Mukaan voi hyvin sovitella muutaman isommankin kiven.
Kivituhkaan upotetun kivet muodostavat kauniin pinnan. Mukaan voi hyvin sovitella muutaman isommankin kiven.

Nurmipolku

Kaikkien puutarhapolkujen ei tarvitse olla kivettyjä. Vahvapohjainen nurmikko kestää kesäaikaan tapahtuvaa päivittäistä kulutusta. Ympärivuotiseen käyttöön tulevan kulkureitti kannattaa rakentaa kiviaineksesta. Hiekka ja sora eivät kantaudu sisätiloihin, kun ovien edustat päällystetään.

Pitkospuut puutarhassa

Pitkospuista tulee ensimmäiseksi mieleen suo, mutta tukevasta lankusta voi rakentaa puutarhaankin käteviä kulkuväyliä. Erityisen hyvin pitkospuut sopivat kiviseen ja epätasaiseen maastoon, jossa on jonkin verran korkeuseroja.

Polun voi päällystää myös nurmikolla. Tämän paremmalta ei polku voi tuntua paljain jaloin.
Polun voi päällystää myös nurmikolla. Tämän paremmalta ei polku voi tuntua paljain jaloin.
Mustaksi maalatuissa pitkospuissa on japanilaisen puutarhan henkeä.
Mustaksi maalatuissa pitkospuissa on japanilaisen puutarhan henkeä.

Puutarhapolun strategiset mitat

Kun kulkureitin leveys on vähintään 120 senttiä, polulla mahtuu ohittamaan toisen kulkijan. Suunnittele reitin varteen valaisinten paikat ja asenna sähkökaapeli polun rakentamisen yhteydessä. Perusta kävelyynkin tarkoitettu polku huolella, jotta laatat ja kivet pysyvät paikoillaan. Varaa polun perustaksi 10–30 sentin sorakerros pohjamaan routivuudesta riippuen. Asennushiekkakerroksen paksuus on päällysteen kivimateriaalista riippuen 3–10 senttiä. Säännöllisille betonikiville riittää ohut kerros, kun taas isojen luonnonkivien asetteluun tarvitaan paksumpi.

Oikopolkujen ongelmat

Jos polku on väärässä paikassa, kiusaus oikoreitteihin kasvaa ja niiden kohdat alkavat pian näkyä puutarhassa. Kulkuväylien sijainti kannattaa siksi suunnitella tarkasti. Suora polku avaa näkymän ja johdattaa askelten lisäksi myös katsetta. Polun päässä oleva yksityiskohta kiinnostaa – oli se sitten patsas, ikkunaksi muotoiltu aukko pensasaidassa, portti tai värikäs tehostekasvi.


Katso lisää ideakuvia Pinterest-sivuiltamme


Kestotilaaja, lue lisää aiheeseen liittyviä juttuja digiarkistosta.

  • Askelmia puutarhassa / Kotipuutarhan numerossa 1-2014 s. 20.

 

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.