Piristä sisäänkäyntiä kauniilla istutuksella

Nyt on hyvä hetki kohdistaa katseet kotipihoihin ja tehdä ne viihtyisiksi, koska omassa pihapiirissä vietetään nyt aikaa normaalia enemmän. Kaunis sisääntuloistutus piristää hetkessä koko pihapiirin ilmeen. Toukokuussa istutetut kesäkukat ja koristeheinät kukoistavat läpi kesän.

Kesäkukat ja isot ruukkutaimet ovat näppärä ratkaisu sisäänkäynnin pikaiseen kohennukseen jo heti alkukesän tuntumassa. Puutarha on touko-kesäkuussa vielä paljas ja suurin osa perennoista on vasta pääsemässä kasvuvauhtiin. 

Tämän istutussuunnitelman avulla taiot sisäänkäynnin tai terassin vierustan muurialtaan näyttäväksi hetkessä. Hyvällä hoidolla kesäkukat kestävät aina syksyyn saakka. 

Osta suunnitelmaa varten laadukkaita ja isokokoisia taimia. Suunnitelmaan valitut kasvit eivät ryöpsähdä missään vaiheessa muodottomiksi vaan pitävät ryhtinsä läpi kesän. 

Istutussuunnitelma

Malli-istutus on kooltaan 3 x 1 metriä. Salaojita altaan pohja soralla tai kivillä. Sopiva kasvualustan paksuus on 40-50 senttiä. Suunnitelman kasveille sopii kesäkukka- tai puutarhamulta. 

Suunnitelman kasvit

  • A (22 + 5 + 8 (yht. 35) kpl) Diana
  • B (3 kpl) Hyöhenheinä ‘Pony Tails’ (Stipa tenuissima) on rentokasvuinen koristeheinä. Koristeheinä viihtyy niin ruukussa kuin maavaraisessa istutuksessa. Kork. 50 cm, kukinta 6-9.
  • C (2+ 5 + 4 kpl) Suklaakosmos
  • D (2 + 1 + 3 + 2 kpl) Kuparisara ‘Mint Curls’ (Carex buchananii) on ruosteenruskean kuparisaran jalostettu lajike. Heinän raikkaanvihreät lehdet vaalenevat kohti kärkiä. Kork. 45 cm.
  • E (1 kpl) Japaninvaahtera
  • F (1 kpl) Pampaheinä (Cortaderia selloana) on erityisen kaunis kesäkukkien seurana. Pampaheinän joutuu todennäköisesti uusimaan joka kesä. Kasvi saattaa talvehtia suojaisalla paikalla Etelä-Suomessa. Kork. 100 cm. 
  • G (4 + 3 kpl) Lilja
  • H (6 +4 kpl) Jaloleinikki (Ranunculus asiaticus) on näyttävä kesäkukka, joka kukkii pitkälle syksyyn saakka. Nosta syksyllä mukulat ylös ja talveta ne viileässä varastossa. Kork. 30 cm, kukinta 6-9
  • I (6 + 4 kpl) Isosamettiruusu ‘Vanilla’ (Tagetes erecta) on helppo ja näyttävä kesäkukka, josta on iloa läpi kesän. Lajike on helppo kasvattaa itse siemenestä. Kork. 35 cm, kukinta 6-9.
Suklaakosmos (Cosmos atrosanguineus) on tummanpuhuva kesäkukka, jonka ilmava olemus sopii loistavasti koristeheinien seuraan. Kork. 30-60 cm, kukinta 6-9. Kuva: H Marttinen
Amppelidiana (Diascia vigilis) on lamoaversoinen ruukkukasvi, jota kasvatetaan useimmiten amppelissa. Kasvi sopii hyvin myös muurialtaan reunakasviksi. Kork. 25 cm. Kukinta 6-9.
Verijapaninvaahterat (Acer palmatun) sopivat hyvin ruukkukasveiksi ja muurialtaisiin. Eri lajikkeet ovat eri sävyisiä. ‘Atropurpureum’ on tumma ja pyöreähkö, ‘Shaina’ kirkkaamman punainen. I-II, kork. 80-100 cm
Lilja ‘Salmon Classic’ (Lilium Asiatic-hybridi) on suurikukkainen risteymä, joka kestää pitkään leikkona maljakossa. Hyvä vaihtoehto lajikkeelle on koristeellinen ‘Salmon Star'(Lilium Orient-Ryhmä). Kork 80 cm, kukinta 7-8

Suunnitelma, kuvat ja piirrokset: Kati Jukarainen

Lue lisää sisäänkäynneistä tämän linkin kautta.


Kestotilaaja! Lue lisää digilehdestä

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.