Perennapenkin suunnittelu

Perennoilla loihdit puutarhaan näyttäviä kokonaisuuksia. Taidokkaasti suunniteltu ryhmä kukkii keväästä syksyyn. Kasvivalinnoissa kannattaa kiinnittää huomiota kasvupaikan olosuhteisiin.

Perennaryhmän paikka

Aloita perennapenkin suunnittelu paikan valinnalla. Oikea kohta löytyy katselemalla näkymiä niin talon sisältä kuin ulkoakin. Jos perennaryhmää haluaa ihailla sisältä käsin, on ikkunoiden korkeudella merkitystä. Perinnetalon ikkunat ovat korkealla, joten kasviryhmät on syytä viedä riittävän etäälle talosta. Taloissa, joissa ikkunat ulottuvat lattiaan asti, perennaryhmät voi istuttaa hyvinkin likelle taloa, mutta uusien rakennusmääräysten mukaan ei kuitenkaan metriä lähemmäksi talon seinää. 

Perennaryhmän muoto ja kasvivalinnat

Kun istutuksen koko ja muoto on päätetty, ryhmitellään tarvittavat kasvit korkeuden mukaan. Ryhmittelyyn vaikuttaa katselusuunta. Yleensä korkeat kasvit asetetaan taustalle ja korkeutta porrastetaan alaspäin asteittain etualaa kohti. Jos istutusryhmää katsellaan joka puolelta, sen on hyvä olla keskeltä korkeampi ja madaltua reunoja kohden.

Kasvien valinnassa otetaan huomioon kasvupaikan olosuhteet. Siis onko paikalla aurinkoista vai varjoista ja onko maaperä kuiva vai kostea. Jokaiseen paikkaan löytyy sopivia kasveja. Vaikeilla paikoilla, esimerkiksi savimaalla perennapenkki kannattaa perustaa maanpintaa ylemmäs eli tehdä kohopenkki.

Tarkista valitsemiesi lajien ja lajikkeiden korkeudet, lehtimuodot, kasvutapa, kukinta-aika, lajien leviävyys sekä kukkien väri ja sävy, ennen kasvien lopullista sijoittelua.

Ota huomioon myös perennojen ”käyttäytyminen” kesän mittaan. Aikaisin keväällä kukkivia kasveja ei aina kannata laittaa penkin etureunaan, vaikka ne olisivat matalia. Esimerkiksi unelmatädyke, kevätvuohenjuuri ja vuorikaunokki ränsistyvät kukinnan jälkeen. Niiden paikka onkin penkin keskustassa, missä muut kasvit peittävät niitä sopivasti.

Koko kesän kukkiva perennaryhmä

Tässä mallisuunnitelmassa keskitytään kukinnan runsauteen, kestoon ja väreihin. Lajeja on oltava runsaasti, jotta kukinta olisi muodoiltaan vaihtelevaa ja loistoa riittäisi koko kasvukaudeksi. Mitä enemmän ryhmässä on lajeja, sitä kookkaampi sen tulee olla, jotta yhtä kasvia on riittävästi. Mallisuunnitelman koko 7 x 5 metriä. Laske oman ryhmäsi taimitarve neliömäärän mukaan. Jättiperennoja tarvitaan neliömetrille 2–3 kappaletta, keskikokoisia 4–7 ja pieniä 7–10 kappaletta. Täydessä loistossa perennapenkki on noin kolmen vuoden kuluttua taimien istuttamisesta.

Alkukesän kukkijat

A = esikot, B = kevätvuohenjuuri, C = kultatyräkki, D = tarhatulppaani, E = koreakärsämö, F = hopeamaruna, G = harmaakäenkukka.

Keskikesän kukkijat

A = isoritarinkannus, B = jättipoimulehti, C = tarhakurjenmiekka, D = kyläkurjenpolvi, E = keltapäivänlilja, F = kurjenkello, G = jalopähkämö

Loppukesän kukkijat

A = kultapallo, B = syyshohdekukka, C = syysasteri, D = virginiantädyke, E = etelänruusuruoho, F = komeamaksaruoho, G = syysleimu


Katso lisää perennaryhmien malleja Pinterestistä.


Kestotilaaja, lue lisää aiheeseen liittyviä juttuja digiarkistosta.

  • Väreillä kaikki on mahdollista 1/2015 s.
  • Sipulikukkien ja perennojen yhdistely 8/2012 s. 18.
  • Kasvien väriyhdistelmät 1/2011 s. 12
  • Kukassa koko kesän 8/2013

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.