Parhaat ruskakasvit

Parhaat ruskakasvit

Syksy maalaa puutarhaan monipuolisia näkymiä. Puiden ja pensaiden rungot paljastuvat sitä mukaan, kun lehdet putoavat. Kukkapenkki syttyy uuteen loistoon maaruskan saavuttaessa lehtiperennat.

Ruskan muodostumiseen vaikuttavat kasvupaikka, maalaji ja sääolosuhteet. Sävyihin vaikuttavat myös laji- ja jopa yksilökohtaiset erot. Lopputulos onkin monen tekijän summa. Useimmiten kaunein ruska syntyy, kun sää on viileä, kuiva ja aurinkoinen.

Onnistuneen syyspuutarhan värikattaus syntyy yhdistelemällä vahvoja ruskavärejä vihreän eri sävyihin. Ainavihannat havupensaat tarjoavat sävyjä limetinvihreästä tummanpuhuvan vihreään. Varsinaista väritykitystä tarjoavia kasveja on eritoten puuvartisten joukossa.

Näillä kasveilla saat kauniin ruskan puutarhaasi:

Vaahterat (Acer) ovat ruskapuista upeimpia. Japaninvaahteran ja muiden itämaisten vaahteroiden lehdet ovat usein näyttävämpiä, mutta metsävaahtera suurena puuna on maiseman kuningas.

Hokkaidonvaahtera

Kuvan hokkaidonvaahteran (A. japonicum) liuskoittuneet lehdet saavat oranssin ja pinkin sävyt, kun pakkanen puraisee.

Koreanvaahtera

Koreanvaahtera (Acer pseudosieboldianum) on kestävä vaihtoehto aroille japaninvaahteroille (Acer palmatum), sitkeimmät kannat menestyvät maamme keskiosissa saakka. Syksyllä koreanvaahteran lehdet saavat yleensä oranssipunaisen värin.

Katsura

Katsuran (Cercidiphyllum japonicum) lehdet tuoksuvat, kun ne irtoavat. Poltetulle sokerille tai jouluisille mausteille tuoksuva laji saa yleensä kullankeltaisen syysvärin.

Euroopansorvarinpensas

Sorvarinpensaiden (Euonymus) kotahedelmät muuttuvat syksyllä punaisiksi ja pitävät pensaat koristeellisena pitkään. Lehtien hehkuvan punertava ruska on komeimmillaan syys-lokakuussa. Kuvassa euroopansorvarinpensas (E. europaeus).

Koristeomenapuu 'Musta Rudolf'

Koristeomenapuulla (Malus baccata) on runsas ruusunpunainen kukinta ja hehkuvan punainen syysväri. Pienet, punaiset omenat pysyvät puussa pitkään lehtien varistua. Kuvassa koristeomenapuu ‘Musta Rudolf’.

Rusokirsikka

Rusokirsikka (Prunus sargentii) on punakukkaisista kirsikoista kylmänkestävin. Vaaleanpunaiset kukat puhkevat paljaille oksille varhain keväällä, kukinnan loppusuoralla avautuvat lehdet ovat aluksi punaruskeat, kesällä vihreät ja syksyllä hehkuvan punaiset.

Pienimmistä ruskapuista pihlajat (Sorbus) ovat komeimpia. Myöhään syksyllä kypsyvillä marjoilla on koristearvoa syksyisessä puutarhassa.

Helmipihlaja

Helmipihlajan (Sorbus koehneana) kukinto on valkoinen, valkoiset marjat kypsyvät elokuussa ja syysväristä tulee yleensä viininpunainen.

Tuurenpihlaja

Tuurenpihlaja (Sorbus ulleungensis ’Dodong’)  vaihtaa väriä syksyn tullen huikean oranssin ja punaisen sävyissä leiskuvaksi.

Happomarja

Happomarjat (Berberis) on useita lajeja sisältävä pensassuku. Syysvärit vaihtelevat limetinvihreästä oranssiin ja luumunpunaisesta pinkkiin. Yksi kestävimmistä lajeista on kuvan japaninhappomarja (B. thunbergii), jonka lehdet muuttuvat syksyllä pinkeiksi.

Koiviangervo

Koivuangervon (Spiraea betulifolia) syysväri on hehkuvan oranssinpunainen.

Pensasmustikka 'Putte'

Hyötytarhan punainen komistus on pensasmustikka (Vaccinium corymbosum). Sävy on yleensä syvän punainen varsinkin aurinkoisella paikalla.

Lamoherukka

Lamoherukalla (Ribes glandulosum) on vaatimaton kukinta, mutta sitäkin upeampi syysväri. Tämän maanpeitekasvin punainen tai oranssi hehku alkaa näkyä jo loppukesällä.

Kokeile myös näitä

  • Puutarhan syksyisen värikirjon saa monistettua, jos puutarhassa on allas. Istuta veden äärelle värikäs puu tai pensas ja nauti heijastuksista.
  • Lainaa naapurilta, ota puutarhan taustaksi naapurin kasvillisuus.
  • Valitse marjovia puita pensaita. Kauniita lajeja ovat esimerkiksi helmipihlaja, tuurenpihlaja, koristeomenapuut, sorvarinpensaat ja purppuraheisiangervot.

Muista myös maaruska

Hyödynnä myös perennojen syksyinen väritys puutarhassa. Kauniita maaruskakasveja ovat muun muassa kuunliljat, jotka taittuvat syksyn myötä keltaisiksi. Jaloangervot, miekkaliljat ja suurilehtiset kilpiangervot värittyvät keltaisen ja ruskean sävyissä. Heinissä ja saniaisissa on pronssin ja kuparin sävyä. Kurjenpolvien suvussa on useita lajeja, joiden lehtimätäs saa syksyisin upean värityksen.

Kuvat: Annikki Oikkonen, Kati Orava ja Teija Tuisku

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.