Muurialtaan muodot

Hyvin suunniteltu ja rakennettu muuriallas istutuksineen korostaa oleskelualueen parhaita puolia ja antaa sille viimeisen silauksen. 

Muotoonleikatut pensaat ja erilaiset lehtimuodot ovat tämän suunnitelman ydin. Oleskelualueen ja talon vieressä istutuksen tulee olla katseenkestävä myös lähietäisyydeltä. Siisti yleisilme edellyttää säännöllistä leikkausta ja kitkentää. Muurialtaaseen tehty istutus sopii mainiosti myös sisäänkäynnin yhteyteen

Geometriset muodot kielivät ihmisen käden jäljestä. Puksipuu, rungollinen tuija, keijuangervo ja keltajapaninangervo antavat pallon muotoisiksi leikattuina liikettä ja pehmeyttä istutukseen. Geometristen muotojen avulla istutukseen saadaan tuotua symmetriaa ja yksinkertaista selkeyttä. 

Suorakaide istutusaltaan muotona on voimakas valinta. Se sopii erityisesti 90-luvun rakennuksiin, tiilitaloihin ja rapattuihin kivitaloihin. Kookkaana elementtinä istutusallas on parhaimmillaan, jos se toistaa talon muotokieltä. Muurikivestä rakennettu istutusallas on myös käytännöllinen; sinne ei leviä nurmi ja rikat on helppo pitää kurissa. 

Istutussuunnitelma

Perusta puolen metrin korkuinen ja 1 x 2,5 metrin korkuinen istutusalue muurikivestä tehtyyn istutusaltaaseen. Rajatussa kasvualustassa kasvit tarvitsevat vähintään metrin syvyisen tilan. 

  • A (2 kpl) Sormivaleangervon (Rodgersia aesculifolia) kermanvalkoiset kukat ovat viehättäviä, mutta kasvin koristearvo perustuu sormimaisiin, kookkaisiin lehtiin. Viihtyy puolivarjoisalla tai varjoisalla paikalla. Kork. 60/100 cm, kukinta 7.
  • B (1 kpl) Puksipuu (Buxus) viihtyy puolivarjoisella paikalla ravinteikkaassa läpäisevässä kasvialustassa. Suojattuna se voi talvehtia ulkona Etelä-Suomessa, mutta varmimmin kasvi talvehtii sisällä kellarissa. Kork. 50 cm, menestymisvyöhykkeet I-II.
  • C (2 + 2 +3 kpl) Loistokurjenmiekka ’Gull’s Wing’ (Iris Sibirica-Ryhmä) on siro valkoinen lajike, jonka lehdistö on miekkamainen. Viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla. Kork. 75–90 cm, kukinta 6–7.
  • D (1 kpl) Rungollinen timanttituija ’Smaragd’ (Thuja occidentalis) pysyy rungollisena pikkupuuna suurin piirtein yhtä korkeana kuin ostettaessa. Ainoastaan latvus kasvaa kokoa. Viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla. Kork. 100–130 cm, menestymisvyöhykkeet I–IV.
  • E (5 kpl) Loistosalvia (Salvia x sylvestris) on hyvä reunakasvi pyöreän kasvutapansa ja pitkän kukintansa ansiosta. Kasvi leviää maltillisesti, mutta paahteisella paikalla loistosalvia saattaa siementää. Kork. 45 cm, kukinta 6–9.
  • F (1 kpl) Keijuangervo ’Little Princess’ (Spiraea japonica) kasvaa melko hitaasti, mutta peittää lopulta kasvualustansa kokonaan. Muiden angervojen tapaan se sietää hyvin voimakasta leikkausta. Kork. 70 cm, kukinta 7–8, menestymisvyöhykkeet I–VI.
  • G (3 kpl) Korallikeijunkukka ’Leuchtkäfer’ (Heuchera sanguinea) kukkii lähes koko kesän karmiininpunaisin kukinnoin. Kasvin mätästävä lehtiruusuke on näyttävä myös sellaisenaan. Viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla. Kork. 20/40 cm, kukinta 6–8.
  • H (2 +3 kpl) Japaninsara (Carex morrowii) on helppohoitoinen koristeheinä katveisille kasvupaikoille. Talveksi se kaipaa paksun lumipeiton. Talvenkesto on epävarmaa paikoilla, joissa lumi sulaa aikaisin keväällä. Kork. 35 cm, kukinta 7.
  • I (1 kpl) Keltajapaninangervo ’Goldmound’ (Spiraea japonica) kestää hyvin jopa vuosittaisen alasleikkauksen tai muotoonleikkauksen. Kork. 50–60 cm, kukinta 7–8, menestymisvyöhykkeet I–III.

Suunnitelma ja piirrokset: Kati Jukarainen

Lue lisää sisäänkäynneistä tämän linkin kautta.


Kestotilaaja! Lue lisää digilehdestä

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.