Kukkaloistoa ja perhosia

Runsas ja värikäs kukinta on takuuvarma perhosmagneetti. Suosi heleän värisiä perennoja ja kesäkukkia, jotka kukkivat pitkälle syyskesään.

Suunnitelman istutus on koottu ihmisten ja perhosten iloksi. Iloisen värinen sikermä kesäkukkia ja perennoja takaavat runsaan kukinnan keskikesästä kasvukauden loppuun. Kauniin istutuksen kruunaavat kesän kauneimmat siivekkäät, jotka suosivat punertavien ja kellertävien kukkien mettä. Suunnitelman kesäkukat kukkivat tauotta vauhtiin päästyään. Isotsinnian, kesäpäivänhatun ja koristetupakan ansiosta istutus kelpaa vaikka puutarhan näkyvimmälle paikalle.

Varmimmin lisäät perhosten määrää pihassasi, kun tarjoat niille ravintoa jo toukkavaiheessa. Suurin osa perhosten toukista suosii ravintona vain tiettyä kasvilajia. Tontin laidat, tienpientareet tai kompostin tausta ovat hyviä paikkoja luonnonkasveille. Jos haluat paljon perhosia, suosi nokkosta. Nokkosperhonen munii nokkosiin, minkä jälkeen toukat hyödyntävät isäntäkasvia ravintonaan. Myös amiraaliperhonen munii usein nokkosen varsille. Neitoperhonen suosii puolestaan nokkosen lehtien alapintoja. Ritariperhonen houkutellaan munimaan sarjakukkaiskasveilla ja sitruunaperhonen paatsamalla.

Perusta tämä 4 x 2,5 metrin kokoinen istutusalue aurinkoiselle paikalle.

  • A (5 + 5 kpl) Timanttikastikka (Calamagrostis brachytricha) sopii hyvin perenna- ja havuryhmiin tuomaan ilmettä. Timanttikastikka muuttaa ilmettään syksyllä, kun pörröiset kukinnot ilmestyvät. Kork. 80—100 cm, kukinta 9—10.
  • B (3 + 3 kpl) Siniheinä ’Heidebraut’ (Molinia caerulea) muodostaa 40 cm korkean mättään, johon kukinnot kehittyvät  120 cm korkeiden korsien päähän. Siniheinä on hyvin kestävä. Kork. 40—120 cm, kukinta 7—8.
  • C 5 + 5 kpl) Kesäpäivänhattu ’Praerie Sun’ (Rudbeckia hirta) on suurikukkainen lajike muiden kesäpäivänhattujen tapaan. Iloisen kellertävä ’Praerie Sun’ sopii isoihin kasviryhmiin vahvaa väriä tuomaan. Kork. 70—80 cm, kukinta 7—10.
  • D (6 kpl) Virginiantädyke (Veronicastrum virginicum) on syyskesän komeimpia kukkijoita. Kasvi on pystykasvuinen ja jämäkkä, eikä lähde herkästi leviämään. Kork. 100—150 cm, kukinta 8—9.
  • E (2 + 2 + 2 kpl) Koristetupakka ’Lime Green’ (Nicotiana x sanderae) muodostaa muiden koristetupakoiden tapaan voimakkaan lehtiruusukkeen. Lajikkeen koristeelliset kukinnot ovat limetinvihreät. Kork. 100 cm, kukinta 7—10.
  • F (3 + 3 + 3 kpl) Isotsinnia ’Envy’ (Zinnia elegans) on erikoinen tsinnialajike, jonka kukinnon muoto muistuttaa daaliaa. Kukinto on kauttaaltaan limetinvihreä. Kork. 60 cm, kukinta 7—10.
  • G (4 + 4 + 5) Kellopeippi ’Bouquet Rose’ (Physostegia virginiana) on tukeva ja pystykasvuinen perenna. Erikoiset kukkaperät jäävät haluttuun asentoon, kun niitä taivuttaa. Myös rankkasade voi taivuttaa ne mutkille. Kork. 70—80 cm, kukinta 7–9.
  • H (6 kpl) Kaunopunahattu ’Magnus’ (Echinacea purpurea) on yksi näyttävimmistä ryhmäperennoista. Kaunopunahatut eivät ole kovin pitkäikäisiä, vaikka ne ovat monivuotisia. Jakaminen ja selkeä oma tila istutuksessa pidentävät kasvin elinkaarta. Kork. 80—100 cm, kukinta 7—9.

Suunnitelma ja piirrokset: Kati Jukairainen


Kestotilaaja! Lue lisää digilehdestä

  • Kukkaloistoa ja perhosia / Kotipuutarha 2-2018 s. 44

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.