Japanilaista tunnelmaa puutarhaan

Japanilaishenkinen puutarha on elegantti muttei pröystäilevä. Tästä kulttuurisuunnasta löytyy monia elementtejä, jotka toimivat myös suomalaisissa puutarhoissa. Koostimme alle vinkkejä, kuinka loihdit japanilaista tunnelmaa omalle pihallesi.  

Eleetöntä harmoniaa

Japanilainen puutarhatyyli sopii suomalaiseen pihaan erinomaisesti, sillä kotimaiset kivet, kalliot ja kasvit ovat meillä usein kuin luontaisetuja. Japanilaisessa puutarhataiteessa harmonia löytyy epäsymmetriasta ja sen avainsanoja ovat luonto, maisema ja näkymät.

Pelkistetty maisema ja tyhjän tilan luoma äärettömyys ovat olennaisia. Tämä puutarhafilosofia korostaa yksittäisen kasvin merkitystä. Varsinkin pienet katajat ja kuuset ovat yksittäin istutettuina todellisia katseenvangitsijoita. Puutarhan yksinkertainen eleettömyys tekeekin tilasta avoimen ja avaran, vaikka kasveja olisi runsaasti. Toisaalta jokainen kasviyksilö erottuu, kun kasvien määrä pysyy kurissa. 

Pitkospuumainen kulkureitti, saniaiset ja japaninmagnolia luovat japanilaista vaikutelmaa puutarhaan. Kuva: H. Marttinen

 

Elementtejä puutarhaan

Sammalet, luonnonkasvit, kivet, kalliot ja vesi kuuluvat japanilaishenkiseen puutarhaan. Uskalla lisäksi jättää rohkeasti tyhjiä tiloja kasvien väliin. Poimi tästä muutamia ideoita:

Kivet, niiden ulkonäkö, muodot ja määrät ovat monella tavalla merkityksellisiä. Sommitelmissa niitä on pariton määrä ja ne asetellaan epäsymmetrisesti. Kuva: H. Marttinen
Vesi on yksi japanilaisen puutarhan peruselementeistä. Kuvan upeasti sammaloitunut vesiallas sulautuu kasvien lomaan ja bambuhanan veden solina antaa viimeisen silauksen tunnelmaan. Kuva: H. Marttinen
Astinkivet ohjaavat kulkua ja katsetta kannustaen samalla levolliseen askellukseen. Kuva: T. Tuisku
Bonsaipuut sopivat yksityiskohdiksi japanilaistyylisiin puutarhoihin. Kuva: T. Tuisku

Kokeile näitä kasveja

Perinteisessä japanilaisessa puutarhassa on runsaasti puita ja puuvartisia kasveja, mutta vain vähän perennoja. Kasvivalintoja ohjaavat yksinkertaisuus ja herkkä kauneus. Kokeile näitä kasveja:

Suosi havuja, kuten tuijia, katajia, mäntyjä tai marjakuusia. Kuva: H. Marttinen
Kukinnan vähyyden korvaavat lehtipuiden, erityisesti vaahteroiden, eri sävyt. Kuva: T. Tuisku
Japanilaisesta puutarhasta löytyy kuitenkin paikka myös herkälle kukinnalle. Kuva: H. Marttinen
Sammal, rouhea kivi ja käppyräinen mänty ovat japanilainen klassikkoyhdistelmä. Kuva: H. Marttinen

Kuvat: Teija Tuisku ja Hanna Marttinen

Lue lisää:


Kestotilaaja! Lue lisää digilehdestä

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.