Huomio sisääntuloihin

Etupihojen keskeneräisyyden sanotaan olevan suomalaisten pihojen yleinen ongelma, johon totutaan ajan kuluessa. Vaikka koti ja puutarha rakennetaan ensisijaisesti asukkaita varten, tyypillisesti ensivaikutelma niin asukkaista kuin puutarhasta syntyy jo portilla. Tämän vuoksi kokosimme liudan kauniita sisäänkäyntejä joista inspiroitua sekä muutaman vinkin, joilla omasta sisäänkäynnistään saa kutsuvamman.

Helposti perille

Hillitty ja kutsuva sisääntulo on sopusoinnussa talon ja paikan hengen kanssa. Portille löytämistä helpottavat erilaiset katseenvangitsijat, kuten patsas, muotopuu tai portti, jonka tunnistaa jo kaukaa. Katseenvangitsijan valintaan vaikuttavat rakennuksen ja puutarhan tyyli. 

Katseenvangitsijana voi toimia myös pirteän värinen postilaatikko sekä runsas sisääntuloistutus tarkasti rajatulla kivireunuksella. Kuva: T Tuisku
Syysiltojen pimennettyä sopiva valaistus lisää paitsi turvallisuutta, myös tunnelmaa. Jos oman sisäänkäynnin yhteydessä on portti, sen voi myös valaista. Kuva: T Tuisku

 

Katse kasveihin

Jo kulkuväylän siistimisellä saa paljon aikaiseksi ja oikeat kasvivalinnat helpottavat pitkällä aikavälillä työmäärää. Tässä muutamia ehdotuksia kasvillisuudesta, jotka säilyvät moitteettomana valtaosan vuodesta:

  • Havukasvit. Niitä voi leikata ja ne pysyvät siistinä ja edustavina kaikkina vuoden aikoina. Löydät varmasti omalle pihallesi sopivan vaihtoehdon, koska havukasveja löytyy eri korkuisina ja sekä valoon että varjoon. 
  • Syysvärin saavat pensaat toimivat katseenvangitsijoina syksyn tullen.
  • Lehtevyytensä hyvin säilyttävät perennat ovat edustavia läpi kauden.
  • Kukkivia köynnöksiä harvahkoon riuku- tai lauta-aitaan istutettuina kaunistavat sisääntuloa.
  • Ruukkupuutarha on helposti muunneltavissa koko kesäkauden ajan.

Täsmävinkit eri alueille

Jokaisella asuinalueella on sekä omia että yhteisiä haasteita sisääntulojen kanssa. Tässä muutamia täsmävinkkejä maalle, taajamiin ja rivi- ja pientalo-alueille. Saatat hyvinkin löytää eri aluidenkin täsmävinkeistä jotain, mitä hyödyntää omassa pihassasi!

Haja-asutusalueet

Maalla ja haja-asutusalueille sisääntuloa vaivaa herkästi hahmottomuus. Se, missäpäin pihaa sisääntulo on, ei ole aina varmaa. Omaa pihaansa kannattaakin silmäillä ulkopuolisen silmin. Hahmottaisitko sinä, mihin päin esimerkiksi auto tulisi parkkeerata?

Myös näkyvät nimikyltit tai tienviitta auttavat. Eräs ihastuttava keino erityisesti suurilla tiloilla on istuttaa puukujanne tai kuusiaita johdattamaan perille. 

Puukujanteen ja kuusiaidan sijasta kasvivalinnoilla voi myös leikitellä. Tässä kotkansiipisaniaiset (Matteuccia struthiopteris) johdattavat tulijaa metsätontilla sijaitsevaan puutarhaan. Kuva: H Marttinen

Taajama-alueet 

Taajama-alueilla hyvin erottuva portti ja näköesteetön kulkuväylä lisäävät turvallisuutta. Aidan portti voi olla esimerkiksi erivärinen kuin muu aita. Tämä toimii samalla hyvänä tuntomerkkinä.

Jos pihaasi koristaa pensasaita, muista madaltaa sitä säännöllisesti, jotta kulkeminen pysyy turvallisena. Joissain tapauksissa voi olla hyväksi harkita sen siirtämistä sisemmäksi sisääntulon kohdalta. 

Talon kanssa värimaailmaltaan ja tyyliltään yhtenäinen portti luo eheän kokonaisuuden. Mustat paalut korostavat sisääntuloa ja ruukkukasvit lisäävät tunnelmaa. Kuva: T Tuisku

Rivi- ja pientaloalueet

Rivi- ja pientaloalueiden käytävien portit ovat usein lähes identtisiä keskenään. Varmistuaksesi tulijoiden löytävän helposti perille, panosta ainakin selkeään numerointiin ja nimikylttiin. Kotisi löytyy helpommin persoonallisilla istutuksilla ja yksilöllisillä kalusteilla. Myös selkeästi rajatut kasviryhmät ja kivetykset, jotka johdattavat kohti haluttua suuntaa, helpottavat. 

Tässä sisäänkäynnissä on esillä selkeä numerointi sekä kauniit, erottuvat istutukset, joiden värimaailma toistuu myös parvekkeella olevissa kasveissa. Kuva: T Tuisku
Porttiin voi valikoida myös persoonallisia kuvioita, kuten tässä kissa-kuvioisessa portissa. Kuva T Tuisku

Lisäinspiraation nälkään

Minttua ja Mustikoita -blogin Maria kävi ihastelemassa amerikkalaisia puutarhoja tyttärensä kanssa ja nämä sisääntulot olivat kerrassaan ihastuttavia! 


Kestotilaaja! Lue lisää digilehdestä

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.