Mäntykranssi jouluisilla mausteilla

joulukranssin-tekoa-kasvihuoneessa

Täällä ollaan jo ihan joulufiiliksissä! Tein aikaisemmin lokakuussa mäntykransseja, jotka saivat nyt ylleen jouluisia mausteita. Kirjaimellisesti mausteita, mutta myös muita koristeita. Mäntykranssi valmistui mukavan nopeasti ja siitä tuli kauniin tuuhea.

mäntykranssi

Mäntykranssi valmiiseen kranssikehikkoon

Tämä kranssi on tehty metalliseen kranssikehikkoon. Nämä ovat amerikantuliaisia, sillä kaikki ostamani havukranssit oli tehty siellä tällaisiin pohjiin. Itselläni on tapana purkaa kranssit talven jälkeen ja ottaa metallilanka / kranssipohja mahdollisuuksien mukaan jatkokäyttöön.  Joten myös nämä kranssikehikot matkasivat mukanamme Suomeen.

Käyttämättömässä pohjassa nuo poikittain olevat “hakaset” ovat auki ja ne painetaan kiinni kranssimateriaalien ympärille. Nyt sujautin männynoksia valmiisiin silmukoihin. En etukäteen sitonut havuja nipuiksi, sillä minulla oli käytössä varsin tuuheita oksia. Jos olisin käyttänyt esimerkiksi erilaisia havuja ja varpuja yhdessä, olisin tehnyt valmiit pikkukimput.  Silloin niiden tasainen asettelu olisi ollut helpompaa. En ole myöskään kiinnittänyt havuja kehikkoon rautalangalla, joten kranssin purkaminen tulee myöhemmin olemaan todella nopeaa. Aika näyttää, pysyvätkö havut paikoillaan ilman sidontaa vai laittaako mahdollinen myrskytuuli kranssin uuteen uskoon. Jämäkältä tuo kyllä tuntuu.

Yritin etsiä vastaavanlaisia kehikoita suomalaisista verkkokaupoista, mutta ainakaan nopea googlaus ei tuottanut tulosta. Kranssipohjan voi helposti pyöräyttää myös itse, esimerkiksi rautalangasta tai villiviiniköynnöksen taipuisista oksista.

koristeita-havukranssiin

Havukranssin koristelu

Havukranssit ovat toki kauniita sellaisenaankin, mutta niitä on myös mukava koristaa ja jalostaa sesongin mukaan. Esimerkiksi nämä ainekset sopivat luonnonmukaisen kranssin koristeluun:

 • kanelitangot
 • tähtianikset
 • kuorelliset saksanpähkinät
 • kuivatut appelsiiniviipaleet
 • kävyt
 • mustikan- ja puolukanvarvut
 • kanervat
 • hopealangat
 • siemenkodat, kuivuneet kukkavarret, heinät
 • koristeomenat
 • eukalyptuksen oksat
 • kauniit nauhat

havukranssi-jouluksi

Muista, että havuja ei saa napsia ilman maanomistajan lupaa. Nämä oksat ovat kotipihan vuorimännystä, joka joutui sahan alle. Nyt oksat ilostuttavat vielä joulun havuaskarteluissa.

Kanelitangot on kietaistu kranssiin juuttinarulla. Kuivatut appelsiiniviipaleet ja kävyt on kiinnitetty ohuella kuparilangalla. Kuparilanka oli helppo sujauttaa sekä appelsiiniviipaleiden läpi että käpyjen kannan ympäri, ja kiinnittää sitten kranssiin.

mäntykranssi

Kasvihuone on tarjonnut loistavan paikan kranssien tekemiseen. Jouluisten mausteiden ja kuivattujen appelsiinisiivujen kanssa puuhatessa koko kasvariin on levinnyt ihana tuoksu! Lisää joulutunnelmaa, havuja ja havutöitä löytyy myös aikaisemmin ilmestyneessä postauksessa “Havut tuovat tunnelmaa jouluun“.

Mukavan touhukasta joulun odotusta!

4 Comments

 • Aivan ihana kranssi. Pohja on myös todella kätevä. Itse en osta näitä pohjia koska niin suurta ei ole ollut myynnissä. Teen itse pohjan sanomalehtiä ja teippiä hyväksi käyttäen.

  • Sanomalehteä olen itsekin joskus käyttänyt. Kätevää, että pohjan voi toteuttaa niin monella tavalla, niin ei jää kranssin teko ainakaan siitä kiinni!:)

 • Kovasti näkyy myynnissä esim facebookissa nyt kaikenlaisia omatekoisia kransseja jotka on tehty luonnon antimista. Muistattehan kuitenkin ettei mm kanervan, puolukanvarpujen, mustikanvarpujen tai havuoksien ottaminen ole mikään jokamiehenoikeus!
  Et saa luvatta repiä niitä toisen metsästä!
  Mustikanvarvut kransseissa surettavat. Siinä paikassa ei kasva vuosikymmeniin mustikkaa mistä ne revitään pois.

  • Kovasti toivon, ettei kukaan revi luonnosta yhtään mitään. Ja tämä on tärkeää muistaa, että jos ei ole omilla maillaan / puutarhassa, ilman lupaa ei saa materiaaleja hakea. Meilläkin ajoitetaan harvennushommat jouluaskartelujen mukaan:)

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.