Syötävät kukat – säilö kesää talven keskelle!

syötävät_kukat

Lokakuu on toistaiseksi hellinyt mukavan lämpimällä ja ajankohtaan nähden ihanan aurinkoisella kelillä. Monet puutarhan kukkasista ovat yllättäneet uudella kukintakierroksella leudon syksyn syleilyssä. Meille päin on lupailtu ensimmäisiä yöpakkasia vasta tulevalle viikonlopulle. Puutarhaa tulikin nyt kierreltyä sakset kourassa “sillä silmällä”.  Tavoitteena oli löytää yllättäviä elementtejä joulupöytään. Syötävät kukat jääpaloihin säilöttynä tuovat tutun joululaulun sanat todeksi, kesän talven keskelle!

syötävät-kukat
Kukkajääpalat tuovat kesää talven keskelle.

Pitkälle syksyyn kukkivat kehäkukat ovat syötäviä. Jos kukinnot ovat liian isoja jääpalamuottiin, riivi yksittäisiä terälehtiä. Nekin ovat todella kauniita. Toki syötävät kukat sopivat myös syksyn leivonnaisten sekä salaattien ja piirakoiden koristeluun.

kehäkukka-syötävät-kukat
Tarhakehäkukat ovat syötäviä. ‘Pink Suprise’ lajikkeella on hienostuneen väriset, kerrotut kukat.

Sekä kuukausimansikka että vaaleanpunainen amppelimansikka puskevat vielä kukkia ja marjoja ihan urakalla. Näistäkin napsin talteen sekä nuppuja, täysin avautuneita kukkia että kaikkea siltä väliltä.

vaaleanpunainen-amppelimansikka
Vaaleanpunainen amppelimansikka kukkii yhä innokkaasti.

Keittiöpuutarhan klassikko, vähän sitruunaiselta maistuva kääpiösamettikukka jaksaa kukkia pakkasiin asti. Kukka on sopivan siro jääpalamuottiin ja taatusti iloinen piristysruiske juomalasissa talven keskellä!

syötävät-kukat-kääpiösamettikukka
Kääpiösamettikukka ‘Lemon Gem’ maistuu sitruunaiselle.

Syötävät kukat

Turvallisinta on kasvattaa kukat itse siemenestä, silloin ainakin tietää tarkalleen kasvuolot ja -ympäristön. Jos ostat valmiita taimia syötävien kukkien kasvatukseen, varmista että taimet ovat luomukasvatettuja. Puhdista kukat ennen jääpaloiksi pakastamista. Vaikka töki öttiäinen juomalasissa on puheenaihe sekin! Tosin ei ehkä yhtä toivottu kuin kukkajääpalojen ihastelu.

Ainakin seuraavat syötävät kukat soveltuvat myös jääpaloiksi jäädyttämiseen:

 • kehäkukka
 • kääpiösamettikukka
 • orvokki
 • mansikankukka
 • jättiverbena
 • laventeli
 • ruusu (nuput ja terälehdet)
 • ruiskaunokki
 • tuoksupelargoni
 • syreeni
 • apila
jättiverbena-syötävä
Jättiverbena (Verbena bonariensis) oli kylväytynyt keittiöpuutarhassa itsestään ja aloitti kukinnan syksyn myötä.

Meillä ei ole nyt kahteen kesään kasvatettu jättiverbenaa, mutta nämä olivat suureksi ilokseni siementäneet edellisistä kasvulaatikon yksilöistä. Jättiverbenat ovat vasta aloittaneet kukinnan, joten käyn napsimassa näitä seuraavaan jääpalasatsiin ennen loppuviikon yöpakkasia.Tarkistin, että kasvi ei ole myrkyllinen, joten sekin sopii tähän tarkoitukseen mainiosti.

kukkajääpalat-syötävät-kukat
Kukkajääpalat ovat koristeellinen lisä juhlajuomiin.

Napsi siis talteen keittiöpuutarhan viimeiset kukkijat ja yllätä talven vieraat koristeellisilla kukkajääpaloilla. Joulu on täällä tuossa tuokiossa!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.