Hortensioiden kukinta on juuri nyt upeimmillaan

hortensioiden-kukinta

Tämä todellakin on ollut hortensioiden vuosi! En muista milloin viimeksi kukinta olisi ollut näin runsasta, suorastaan notkuvaa. Eri lajikkeet ovat antaneet parastaan ja kukinta tuntuu vain jatkuvan ja jatkuvan. Hortensiat kruunaavat syyspuutarhan loistollaan.

Hortensioiden kukintaa

Kukkaloisto alkoi jo heinäkuussa kermanvalkoisin kukin. Ensin massiiviset pallohortensiat, sitten syyshortensia ‘Grandiflora’ yhdessä Mustilanhortensian kanssa. Kohta mukaan liittyi myös syyshortensia ‘Limelight’. Mutta miten eri lajikkeiden kukinta sitten eroaa toisistaan?

hortensioiden-kukinta
Näyttävien hortensioiden kukinta kestää pitkään.

Pallohortensia ‘Annabelle’

Pallohortensia ‘Annabelle’ (Hydrangea arborescens ‘Annabelle’) aloittaa meidän pihassa ensimmäisenä. Sen pallomaiset ja suuret kukinnot eivät jää huomaamatta keneltäkään. Kukkapallot ovat aluksi kauniin vihertävät ja muuttuvat kukinnan edetessä puhtaan valkoisiksi. Pallohortensia sopii erityisen hyvin pieneen pihaan, sillä sen kokoa on helppo säädellä leikkaamalla. Muista hortensioista poiketen pallohortensiat kukkivat saman vuoden versoilla.

pallohortensia-annabelle
Pallohortensia ‘Annabelle’ hurmaa suurilla valkoisilla kukinnoillaan.

Mustilanhortensia

Mustilanhortensia (Hydrangea paniculata ‘Mustila’) puolestaan pysyy kauniin mallisena ilman leikkaustakin. Sen kukinnot ovat pitsimäisen herkät.

mustilanhortensia
Mustilanhortensian kukinto on siro ja pitsimäinen.

Syyshortensia ‘Grandiflora’

Syyshortensia ‘Grandiflora’ (Hydrangea paniculata ‘Grandiflora’) on meidän puutarhan hortensioista se kaikkein näyttävin. Rusakot pitävät huolen vuosittaisesta leikkauksesta ja kukinta leveässä pensaassa on vuodesta toiseen tavattoman runsasta. ‘Grandiflora’-hortensian kukinnot ovat erityisen kauniita talventörröttäjiä. Tosin ne myös keräävät melkoisen lumikuorman ja oksat saattavat silloin katkeilla painon alla. Itse käyn lumitalvina vapauttamassa hortensioiden oksia taakastaan.

syyshortensia-grandiflora
Syyshortensia ‘Grandiflora’ on näyttävä ja iso pensas.

Syyshortensia ‘Limelight’

Syyshortensia ‘Limelight’ (Hydrangea paniculata ‘Limelight’) aloittaa kukintasa kauniilla limenvihreillä nupuilla. Väri muuttuu pikku hiljaa valkoisemmaksi ja alkaa syksyn tullen punertaa.

syyshortensia-limelight
Syyshortensia ‘Limelight’ on pystykasvuinen pensas.

Hortensiat ovat aivan loistavia leikkokukkia, sillä jo pari oksaa maljakossa saa aikaan runsaan vaikutelman. Ainoa haittapuoli on niistä varisevat roskat. Tosin imuroinnin yhteydessä on helppoa imaista irtoroskat pöydältä. Myös maljakossa olevan pallohortensian kukinnot kestävät oikein hyvin imurointia. Ei sillä että minulla olisi niitä tapana imuroida. Mutta kaveri vain tiesi kertoa…

Hortensioiden täyttämää syksyä! Ja muistakaa varoa kukkia imuroidessanne..!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.