Jalohortensiat hurmaavat amerikkalaispihoissa

jalohortensiat

Kotipuutarhassamme ei ole kauheasti tapahtunut sitten viime postauksen. Joten palataan vielä hetkeksi helteiselle itärannikolle ja Washington D.C:n kauniisiin kaupunkipihoihin. Itärannikon (tai luultavasti koko Yhdysvaltojen) kesäisistä puutarhoista ei voi puhua mainitsematta jalohortensioita (‘Hydrangea macrophylla). Upeat ja runsaat jalohortensiat hurmaavat niin yksityispihoissa kuin julkisissa istutuksissakin.

jalohortensiat-puistossa

Jalohortensiat loistavat monessa värissä

Runsaskukkaiset ja näyttävät jalohortensiat ilahduttavat valkokukkaisista vaaleanpunaisiin ja vaaleansinisistä tummanliloihin. Kukat ovat lajikkeesta riippuen yksinkertaiset tai kerrotut. Suotuisissa kasvuoloissa kukinta kestää viikkoja. Kasvi sopii sekä yksittäiskasviksi että osaksi suurempaa istutusryhmää. Yhdysvalloissa kasvia näkee yleensä useamman pensaan ryppäinä, esimerkiksi talon seinustalla tai matalaa valkoista lauta-aitaa vasten. Kasvi on myös suosittu ruukkukasvi. Lisäksi muhkeat hortensiankukat ovat suosittuja leikkokukkia, sekä yksittäin että osana näyttäviä kimppuja ja asetelmia. Ei siis ihme, että kasvi löytyy täällä todella monesta pihasta ja puutarhasta! D.C:n kuuma ja kostea kesä näyttää sopivan kasville täydellisesti.

värikkäät-jalohortensiat
Pitkään kukkivat jalohortensiat ovat takuuvarma näky amerikkalaispuutarhoissa.

Väriin voi vaikuttaa

Jalohortensioiden kukkien väriin vaikuttaa maaperän pH-arvo.  Happamassa eli pH-arvoltaan matalassa maaperässä kukista tulee sinisen sävyisiä. Vaaleanpunaisia kukkia puolestaan saa emäksisessä, eli vahvasti kalkitussa kasvualustassa.

sininen-jalohortensia
Jalohortensian kasvualustan happamuus vaikuttaa kukan väriin.

Hortensiat tarvitsevat paljon vettä

Upeat kukat ja tummanvihreät lehdet vaativat kosteutta pysyäkseen näyttävinä ja ilahduttaakseen pitkäkestoisella kukinnalla. Hortensiat pitävätkin runsaasta kastelusta ja tasaisen kosteasta kasvulaustasta. Tämä on erityisen tärkeää muistaa, jos kasvattaa hortensioita ruukussa. Älä anna mullan kuivua rutikuivaksi kastelujen välillä. Vesi ei toki saa jäädä ruukkuun seisomaan, sillä silloin juuristo ei pysty hengittämään ja kasvi vaurioituu.

jalohortensiat-vaihtavat-väriä
Hortensiat menestyvät auringossa, mutta eivät suorassa paahteessa.

Jalohortensiat Suomessa

Myös Suomessa jalohortensiat palkitsevat tunnollisen puutarhurin koko kesän kestävällä kukinnallaan. Viihtyäkseen meillä hortensia tarvitsee kookkaan ruukun, josta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Jalohortensiat viihtyvät parhaiten tuulensuojaisassa paikassa, puolivarjossa tai auringossa. Vältä kuitenkin suoraa paahdetta, sillä se on armoton erityisesti valkokukkaisille hortensioille, jotka ruskettuvat paahteessa helposti. Lieneekö tässä yksi syy siihen, että suomalaisten suosimia valkoisia jalohortensioita näkyi D.C:n alueella todella vähän. Värilliset versiot vetivät pidemmän korren auringon paahtamassa kaupungissa.

valkoiset-pallohortensiat
Muhkeita valkoisia pallohortensioita näkee myös luonnonvaraisina Pohjois-Amerikan itäosissa.

Nämä valkoiset pallerot ovat pallohortensioita, joita kasvaa myös luonnonvaraisina juuri täällä Pohjois-Amerikan itäosissa. Tyypillisesti niitä näkee kosteissa rotkoissa, joen rannoilla ja runsasravinteisissa metsissä.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.