Villiintynyt puutarha

villiintynyt-puutarha
Tämä näkymä odotti Amerikanvuoden jälkeen.

Tervetuloa keskelle puutarhakaaosta! Kotona odotti villiintynyt puutarha, sillä kasvit ovat saaneet viettää “omaa aikaa” ihan keskenänsä melkein pari kesää. Lähdimme viime vuonna heti koulujen päätyttyä ja palasimme Amerikasta Suomeen nyt heinäkuussa.

singeli-puutarhassa

Ensisilmäyksellä teki mieli heittää kädet kasvoille ja tiirailla vain varovasti sormien välistä. Mutta tarkempi tutkailu osoitti, että ei tilanne aivan toivoton ollut. Kesähuoneen edusta oli yllättävän hyvässä tikissä. Paikka paikoin käytävät olivat kasvaneet osittain umpeen, mutta päivän parturointi sai kaiken näyttämään jo paljon ryhdikkäämmältä. Toki penkkien perennat ovat niin tiheässä, että todellinen rikkaruohotilanne paljastuu vasta syksyn myötä. Mutta poissa silmistä, poissa mielestä…

Villiintynyt puutarha ja sen selättäminen

Kesähuoneen päädyssä on “kesäkukkapenkki”, joka täyttyy keväisin sipulikukista. Ilmojen lämmettyä kylvän siihen aina unikkoa, kosmoskukkaa, hajuhernettä, mitä milloinkin. Nyt mehevä multa ja tyhjä penkki oli houkutellut rikkoja ihan urakalla. Kanttauksista ei ollut enää tietoakaan. Onneksi tällaiset siistimiset ovat nopeita tehdä ja muutos näkyy saman tien. Muutamaa tuntia myöhemmin päätypenkin ilme oli jo aivan toisenlainen.

villiintynyt-puutarha
Rikkakasvit olivat vallanneet kesäkukkapenkin.
kanttaaminen-kanttausrauta
Penkkien kanttaaminen tuo nopeasti ryhtiä ja selkeyttä puutarhaan.

Kesähuoneesta löytyi kuivuneita unikon siemenkotia, joten hajakylvin niitä päätypenkkiin. Katsotaan, ehtivätkö vielä kukkaan tämän kauden aikana.

unikon-siemenkodat-maljakossa

kesähuone-kesäkukkapenkki-
Unikot on nyt kylvetty!

Tähän mennessä puutarhakaaoksen selättämiseen on riittänyt hara, rikkaruohorauta sekä kanttausrauta. Ja monta työtuntia. Suurempia kasvimenetyksiä ei ole tullut vastaan, tosin osa penkeistä on vielä kiertämättä.

Garden flow

Olen tällä hetkellä mukavassa garden flow -tilassa. Sellaisessa, jossa puutarhahommat soljuvat eteenpäin ja olo on varsin tyytyväinen. Kaikki tuntuu nyt jollakin tapaa uudelta, runsaalta ja juuri sellaiselta kuin toivoinkin. Päässä ei pyöri ollenkaan uusia ideoita, vaan huomaan nauttivani puutarhasta juuri tällaisenaan.

heinäkuun-runsas-puutarha-kesähuone

Yleensähän puutarha-ideat laukkaavat hurjaa vauhtia, ja sitä miettii jo seuraavaa siirtoa tai uutta penkkiä vielä edellisen parissa puuhatessaan. Villiintynyt puutarha tarjoaa riittävästi haastetta ja olen onnesta mykkyrällä, kun voin jälleen poimia kukkakimppuja tuosta noin vain. Omasta pihasta, ihan ilmaiseksi!

iltapuutarha
Ihana ilta-aurinko värittää puutarhaa lempeästi.

Vaikka hommaa riittää koko kesäksi, on outo tunne, kun ei tarvitse taistella kelloa vastaan. Kevät ja alkukesä ovat aina armotonta kilpajuoksua, jotta puutarhuri ehtii mukaan Suomen suveen. Nyt olen joka tapauksessa niin pahasti jäljessä kaikesta, että riittää kun kaivelen puutarhan raamit esiin. Ainoa deadline  on ensi kesänä olevat tyttären rippijuhlat.

käytävät-puutarhassa-kesähuone
Puutarhan muodot alkavat taas pikku hiljaa löytyä.

Keittiöpuutarhan nopeat herkut

Seuraavaksi suuntaan keittiöpuutarhan pariin, sillä toiveissa on vielä kylvää nopeakasvuisia lajeja: retiisiä, salaattia, rucolaa, mangoldia, itämaisia kaalikasveja. Ensin toki pitää tyhjätä kasvulaatikot, sillä ne pursuilevat nyt apilaa ja nokkosta. Mutta askel kerrallaan!

5 Comments

 • Mielestäni aika hyvältä tuo näyttää. Kun on hyvät perustukset, niin eivät rikkakasvit pääse niin helposti valtaan pihaa. 😊
  Toivotaan aurinkoista jatkoa!

   • Kiitos, olin itsekin yllättynyt miten vähällä sitä lopulta selvittiin. Nurmi oli karannut perennapenkkeihin, mutta kanttaamalla saa nopeasti siistiä jälkeä aikaiseksi. Ja tyhjänä olleet kesäkukkapenkit ja kasvulaatikot ovat aivan täynnä rikkaa. Mutta toisaalta ne on tosi helppo poistaa, sen kuin kääntelee talikolla menemään!

 • Millaiset pohjat sinulla on sorakäytävillä? Ylläpito rikattomana ei ilmeisesti vaadi hirmuisesti työtä, kun se on niin suosittu kate poluilla.

  Kaunis, rehevä puutarha. Ilolla seuraan jälleen pihapuuhiasi!

 • No ei ainakaan näissä kuvissa näytä mitenkään liian rehottavalta. Hyvin on puutarhasi selvinnyt näin pitkän ajan. Eikö tosiaan kukaan ole käynyt kastelemassa tai nurmikkoa leikkaamassa koko aikana?
  Nauttikaa nyt erilaisesta ja mahdollisesti rauhallisemmasta kesästä puutarhassanne. Ensi vuoden kesään ja rippijuhliin on vielä runsaasti aikaa 🙂

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.