Atsaleat – väri-ilottelua puutarhassa

atsaleat

Atsaleat näyttävät olevan näillä kulmilla enemmän sääntö kuin poikkeus. Ne loistavat upeissa väreissä puutarhoissa, puistoissa ja kadun varsilla. Kauniit koristepensaat kasvavat suuriksi ja näyttäviksi, ja ovat todella runsaskukkaisia.

värikäs-atsalea
Atsaleat kukkivat upeasti aurinkoisella ja avoimella paikalla.

Atsalean kukinta-aika on suhteellisen lyhyt, mutta sen loistoa ei voi olla huomaamatta. Värikkäät pensaat suorastaan vyöryvät syliin. Leiskuvat kukat loistavat niin keskipäivän kirkkaassa valossa kuin lempeämmässä ilta-auringossakin.

atsaleat-ilta-auringossa
Violetit atsaleat ja valkoinen seinä täydentävät toisiaan.

Valkoista väriä näkee täällä harvemmin, oli sitten kyseessä koristepensas tai kesäkukkaistutus. Ja täytyy kyllä myöntää, että auringonpaisteessa värikkäinä loistavat kukat tuntuvat jo omaankin silmään varsin luontevilta. Liekö sitten tottumiskysymys, kun olen nyt vuoden värejä ihmetellyt. Muistan kyllä, miten aluksi hätkähdin värien runsasta käyttöä. Suomalaisessa puutarhassa näkee huomattavasti hillitympää väripalettia.

atsalea-muotoonleikkaus

Atsaleat eivät tarvitse sen kummempaa hoitoleikkausta, riittää kun poistaa kuivuneet ja vioittuneet oksat. Täällä tosin atsaleoja näkee usein muotoonleikattuina. Atsaleat viihtyvät sekä auringossa että puolivarjossa. Yhdysvalloissa kotipihamme atsalea kasvaa paahteisen autotallin seinustalla. Pensas kukki upeasti aurinkoisella paikalla. Atsaleat pitävät happamasta ja kuoheasta kasvualustasta.

muotoonleikattu-atsalea
Yhdysvalloissa näkee paljon muotoonleikattuja atsalea-pensaita.

Täällä on joka vuosi lukuisia atsalea-festivaaleja, sekin kertoo kukkaisan koristepensaan suuresta suosiosta. Odotin jo innolla järjestyksessään 66. atzaleafestaria aivan tässä kotinurkilla, kävelymatkan päässä. Vaan koronakevät siirsi kaikki tapahtumat verkkoon ja ihana markkinahumu jäi kokematta.

kukkivat-koristepensaat
Atsaleat kuuluvat loppukevään ja alkukesän puutarhaan.

Suomessa atsaleat ovat kauneimmillaan alkukesästä. Ensin kasvi tekee värikkäät kukkanuput lähes lehdettömään pensaaseen. Sirot lehdet kasvavat täysikokoisiksi kukkien kuihtuessa ja varistessa pois. Syksyllä pensas saa kauniin syysvärin. Atsalea tiputtaa lehtensä talveksi, joten se ei vaadi kevätvarjostusta.

Meidän atsaleamme ei tiputtanut lehtiään talveksi, vaikka hyvin “suomalaiselta” näyttikin. Sirolehtisten pensaiden lisäksi olen ihastellut naapuripihan ainavihantia sukulaisia, joiden lehdet ovat suuremmat ja vehreämmät. Myös kukat olivat meidän yksilöämme suuremmat.

atsaleat
Voimakkaat värit hehkuvat ilta-auringossa.

Kunhan palaamme Suomeen, on aika etsiä paikka atsalealle myös kotipihastamme. Jostakin sieltä rhodojen ja havujen läheisyydestä.

Lisätietoja upeasta atsaleasta löytyy Kotipuutarha-lehden sivuilta täältä.

2 Comments

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.